ŠKM banda: Iztok Koren in Mitja Sušec na kitarah, Jernej Koren na basu in Jernej Sobočan na bobnih. Foto: ŠKM banda
ŠKM banda: Iztok Koren in Mitja Sušec na kitarah, Jernej Koren na basu in Jernej Sobočan na bobnih. Foto: ŠKM banda
ŠKM banda
Beltinski kvartet ima za sabo koncerte tako na festivalnih kot tudi klubskih odrih po Sloveniji. Med drugim so dvakrat nastopili na enem večjih alternativnih slovenskih festivalov Te Mikka in bili leta 2005 izbrani za Klubski maraton Radia Študent, kjer so dodobra prečesali slovenske klube. Foto: ŠKM banda

Prekmurska instrumentalna skupina je izdala svoj drugi album, ki je izšel pri založbi God Bless This Mess Records. Od prvenca z naslovom Patentat so minila že tri leta, zato je zdaj pravi trenutek za izdajo glasbenih idej, ki so se nabrale v tem obdobju, so prepričani fantje iz Beltincev. ŠKM banda bo svoj novi album predstavila na promocijskem koncertu v soboto ob 21.30 v murskosoboškem MIKK-u. Občinstvo bo ogrela Mlada beltinska banda, ki je ŠKM-jevcem priskočila na pomoč pri akustični priredbi skladbe Čas, posebnosti na novem albumu.

Od 1. marca naprej bo album Šamar Janka, ki je nosil delovni naslov Nema Posta in v nasprotju s prvencem ponuja nekoliko trši zvok, bolj dodelane in raznolike skladbe, ki pa jim ne manjka značilnega ŠKM-jevskega pridiha, na voljo le v "surovi" obliki.

Instrumentalno potovanje čez zasanjano Muro
Začetki Štefan Kovač-Marko bande segajo v leto 2000, ko so se zdajšnji člani prvič zbrali v eni izmed beltinskih garaž. Po nekaj koncertih ter prihodih in odhodih članov se je (do)končno oblikoval kvartet, ki si je nadel ime po lokalnem junaku, Štefanu Kovaču-Marku.

"ŠKM banda je v preteklih letih našla in izoblikovala svojstven glasbeni stil. Instrumentalna fuzija rocka, jazza, funka, noisa in hardcora s postrockovskimi zameti, ki jo ustvarjata dve prepletajoči se kitari na eni ter nabasano zbobnana ritem sekcija na drugi strani, v poslušalcu zbudi še tako zatrto čustvo in ga popelje na potovanje čez zasanjano reko Muro, preko poljan prekmurske ravnice vse do markeče njive z ven štrlečim auspuhom", je zapisano v predstavitvi skupine.

"Balkansko" leto ŠKM bande
Konec leta 2005 je pri založbi God Bless This Mess records izšel prvenec Patentat, ki je bil uvrščen med deseterico najboljših albumov leta po izbiri tako poslušalcev kot strokovne žirije Radia Študent. Leto 2007 je bilo za ŠKM bando pestro, zanimivo in predvsem balkansko obarvano, saj so kar trikrat gostovali v državah nekdanje Jugoslavije; aprila se je zgodila prva Balkan turneja, oktobra še druga, vmes pa so na povabilo Marka Breclja nastopili v beograjskem Domu Omladine. ŠKM-jevci so nastopili tudi na številnih poletnih festivalih, med drugim na Mladininem odru Festivala Lent, Čadrg festu, Trnje festu in pa festivalu Koperground.