Sex Pistols so ob jubilejnem dnevu v letu 1977 odigrali znamenito izvedbo pesmi na ladji, ki je plula po Temzi, kar se je končalo z aretacijo nekaterih članov zasedbe, ko so prispeli na obrežje (posnetek si lahko ogledate na dnu članka). BBC in komercialne radijske postaje so ob izidu singla prepovedali predvajanje te pesmi, v kateri je med drugim mogoče slišati tudi, da kraljica "ni človeško bitje".

Naslovnica singla iz leta 1977. Foto: Discogs
Naslovnica singla iz leta 1977. Foto: Discogs

Brez navedbe naslova v objavah lestvic
A se je singel God Save the Queen kljub temu – ali pa tudi zaradi tega – uvrstil na drugo mesto britanske lestvice singlov. Takrat je na prvem mestu kraljevala I Don't Want To Talk About It Roda Stewarta, vendar vse od takrat niso potihnile govorice, da so bile lestvice manipulirane, da se God Save the Queen ne bi zavihtel na prvo mesto. Dejansko naslov singla v uradni objavi lestvice ni bil izpisan, da ne bi užalili kraljice, piše BBC.

Frontman Sex Pistolsov John Lydon, takrat znan kot Johnny Rotten, je v poznejših letih povedal: "Ne napišeš God Save The Queen, ker bi sovražil angleško raso. Takšno pesem napišeš, ker jih imaš rad in si sit tega, da se se z njimi slabo ravna." Pesem je bila prvotno naslovljena No Future, v njej so namreč tudi verzi There's no future / No future / No future for you. V prvotni različici je bilo tudi manj govora o kraljevi družini in je šlo bolj za družbeno kritiko države, ki je v poznih 70. letih preteklega stoletja doživljala težke čase, kar je še posebej prizadelo mlajšo populacijo.

Prepoved predvajanja in ponekod onemogočeno koncertiranje
Seveda je pesem v letu 1977 povzročila precej razburjenja. "Če bo popglasba uporabljena za uničenje naših uveljavljenih institucij, potem je treba njo uničiti prej," je pripomnil laburistični poslanec Marcus Lipton. Sex Pistolse so takrat prepovedali na televiziji in številni lokalni sveti so jim zavrnili dovoljenja za koncertiranje.

Člani zasedbe so se znašli tudi v fizični nevarnosti. Bobnarja Paula Cooka je pred postajo podzemne železnice v Londonu napadla šesterica moških, oboroženih z noži in železno palico. Lydona ter producenta pesmi Chrisa Thomasa in Billa Pricea pa so stisnili v kot pred pubom v Highburyju in jih napadli z britvicami. "Ni bilo prav lepo. Vsi smo začeli postajati paranoični. Ko smo šli ven, smo morali biti previdni," je takrat povedal Cook.

Sex Pistols med koncertom. Foto: AP
Sex Pistols med koncertom. Foto: AP

Jasno je, da tokratna izdaja ne bo povzročila ne takega ne tolikšnega razburjenja kot leta 1977, in Lydon je celo omehčal svoj odnos do kraljeve družine. "Res mi jih je žal, saj so v marsičem rojeni v zlati kletki, ki jih je izolirala od resničnosti, tako da sem empatičen glede tega," je povedal leta 2015 za BBC.

Prizadevanja za vnovično osvojitev vrhov lestvic
Kljub temu pa si Sex Pistols očitno prizadevajo za osvojitev vrhnjih mest glasbenih lestvic, saj so natisnili na tisoče vinilnih singlov pred praznovanjem platinastega jubileja, ki bo v prihodnjem mesecu. Štiri tisoč izvodov singla bo vsebovalo tudi posnetek, ki ga je leta 1977 izdala založba Virgin, s pesmijo You Did Me Wrong na B-strani.

Nadaljnjih 1977 izvodov bo vsebovalo zelo iskano alternativno izdajo, ustvarjeno za založbo A&M, ki vsebuje zgodnjo različico pesmi No Feeling na B-strani. Različica za A&M je bila dejansko izbrisana v letu izida, ko se je založba razšla s Sex Pistolsi zaradi njihovega v očeh vodij založbe nesprejemljivega vedenja. Približno 25.000 izvodov singla so uničili, redki preživeli izvodi pa se zdaj prodajajo tudi za zneske do 16.000 funtov. Kot še piše BBC, Sex Pistols zdaj zagotovo upajo, da bo pomanjkanje teh izdaj prispevalo k temu, da se bo singel uvrstil višje na lestvicah kot takrat, ko so ga pred 10 leti znova izdali ob priložnosti kraljičinega diamantnega jubileja, ko je dosegel zgolj 80. mesto na lestvicah.