Blaž Švagan Quintet sestavljajo še kitarist Vito Vičar, pianist Anže Vrabec, kontrabasist Luka Gaiser in bobnar Bojan Krhlanko. Foto: Festival Jazzinty
Blaž Švagan Quintet sestavljajo še kitarist Vito Vičar, pianist Anže Vrabec, kontrabasist Luka Gaiser in bobnar Bojan Krhlanko. Foto: Festival Jazzinty

Švagan bo kot avtor zmagovalne skladbe prejel denarno nagrado 1.500 evrov bruto, ki jo podeljuje ministrstvo za kulturo, in tudi štipendijo Društva slovenskih skladateljev v znesku 800 evrov bruto. Avtorjevi zmagovalni zasedbi bo omogočeno tudi deseturno brezplačno snemanje v novomeškem snemalnem studiu RSL, so sporočili prireditelji.

Harmonija, ritem, izvirnost, inovativnost ...
Na Jazzintyjev tradicionalni razpis je letos prispelo pet izvirnih džezovskih skladb, ki so jih poleg Švagana poslali še Ajda Ština Turek, Albert Kerekeš, Leon Firšt in Tilen Beigot.
Strokovna komisija v sestavi dveh slovenskih predstavnikov, Marka Črnčeca in Lojzeta Krajnčana, ter Nizozemca Jorisa Teepeja se je za podelitev omenjene nagrade v anonimnem izboru odločala glede na harmonijo, ritem, izvirnost, inovativnost in poznavanje pravil džezovskega skladanja.

Nagrada jazzon je sicer predvsem strokovna nagrada, ki jo na podlagi javnega razpisa in po oceni strokovne komisije vsako leto podelijo v okviru festivala Jazzinty. Avtorji, za katere je obvezno, da so državljani s stalnim bivališčem v Sloveniji, lahko sodelujejo le z eno, še ne uradno izdano in javno nepredvajano skladbo.

"Obvezni" razpis za mlade džeziste
Komisija izmed vseh prispelih partitur izbere zmagovalno skladbo ter zasedbo, ki v okviru festivala Jazzinty izvede koncert. Nagrado neprekinjeno podeljujejo od leta 2002. Na omenjenem razpisu so na različne načine sodelovali tako rekoč vsi pomembni slovenski džezovski glasbeniki mlajših generacij, kar priča o izjemnem in trajnem pomenu nagrade za slovensko džezovsko skladanje kot tudi za izvajanje glasbe tega žanra.

Festival in sovpadajoča delavnica bosta v Novem mestu potekala med ponedeljkom in soboto, nagrado pa bodo Švaganu ob koncertu njegovega kvinteta na vrtu Gostišča Loka v Novem mestu podelili prihodnjo sredo.