Radiohead bodo poleti koncertirali po Evropi: v naši neposredni okolici jih lahko ujamete junija v Milanu in v Firencah. Foto: AP
Radiohead bodo poleti koncertirali po Evropi: v naši neposredni okolici jih lahko ujamete junija v Milanu in v Firencah. Foto: AP
Radiohead
Radiohead so se pri pripravah na obletnico očitno odločili za kriptičen pristop. Foto: YouTube
Radiohead. OK Computer
Album OK Computer ni samo ljubljenček glasbenih kritikov: do danes ga je po vsem svetu kupilo že več kot 4,5 milijona ljudi.

Kronski dokaz: 29 sekund dolg, enigmatičen video, ki s preskoki in motnjami vzbuja asociacijo na "retro" podobo zgodnjih računalnikov. Skupina ga je na svojem uradnem profilu na Twitterju objavila v ponedeljek.

Na posnetku lahko slišimo otroški glas, ki recitira del besedila pesmi Climbing Up the Walls, ki je izšla na omenjenem albumu. Če boste še posebej pozorni, boste slišali, da je besedilo v posameznih detajlih spremenjeno - morda je to namig, da bodo na jubilejno izdajo vključili demoposnetke in do zdaj neizdane alternativne različice pesmi?

"Poosebitev in subverzija ideala rockovskega albuma hkrati"
Album OK Computer je šel v globalno prodajo v juniju 1997 in danes velja za eno največjih glasbenih mojstrovin sodobnega časa. Bralci glasbene revije Q so ga dvakrat - v letih 1998 in 2006 - izbrali za najboljši album vseh časov (pred Beatli, The Smith, Stonesi in podobnimi).

"Z OK Computer so Radiohead naredili svojo veliko umetniško gesto, obenem pa premeteno dosegli, da se je prodajala. V isti sapi so ves čas s prstom kazali na absurdnost sistema, ki so ga mojstrsko manipulirali. Taka taktika je bila še posebej močna v času, ko je rockovski vokabular še vedno kraljeval v glasbenih medijih, ko so bile inovacije elektronike še prihuljene ob strani, ko se je "alternativna" kultura umikala nebrzdanemu popu. Posneli so album, ki je hkrati poosebljal in subvertiral ideal rockovskega albuma," so o zgodovinskem pomenu in vrednosti albuma zapisali pri Pitchforku, kjer so obletnici namenili celo serijo tematskih prispevkov.

Oboževalci so namige še toliko pozorneje iskali zato, ker so se na različnih lokacijah po svetu - v Londonu, Berlinu, Amsterdamu, Los Angelesu in New Yorku - v zadnjem času pojavili plakati, ki so najverjetneje referenca na album OK Computer (gre za podobno grafično oblikovanje, pa tudi za besedilo pesmi Fitter Happier, poleg tega pa sta bili na dnu plakatov zapisani letnici 1997-2017). Radiohead na vprašanja novinarjev v povezavi s temi plakati niso hoteli odgovarjati. (Pod novico poglejte, kako so jih dokumentirali uporabniki Instagrama.)

Prav tako se ugankarja na Instagramu igra oblikovalec in dolgoletni sodelavec skupine Stanley Donwood. Serijsko objavlja fotografije zidarskih odrov in "skrivnega projekta", o katerem sicer noče ničesar povedati.

Kolege zmotila napoved koncerta v Izraelu
Trenutno so Radiohead sicer na udaru zaradi svojega napovedanega koncerta v Izraelu: 19. julija bodo nastopili v Tel Avivu. Številni kolegi iz industrije - med podpisniki so Thurston Moore in Young Fathers ter celo škof Desmond Tutu in režiser Ken Loach - so nanje naslovili odprto pismo s prošnjo, naj "še enkrat razmislijo" o svoji odločitvi.

"Če boste nastopili v Izraelu, boste igrali v državi, kjer se Palestince, tako sporočajo opazovalci ZN-a, obravnava po sistemu apartheida," je med drugim zapisano. Ker so Radiohead v preteklosti že zavrnili kulturni bojkot Izraela, se avtorji pisma sprašujejo še: "Ker se Radiohead zavzemajo za svobodo Tibeta, nas zanima, zakaj nočete podpreti nekega drugega ljudstva, ki je pod tujo okupacijo. Prosim, ravnajte tako, kot so umetniki ravnali v času zatiranja v Južni Afriki: držite se stran, dokler apartheida ne bo konec."

soon to be real

A post shared by @stanleydonwood on Apr 10, 2017 at 10:06am PDT