Pevko bo spremljal Big Band RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. Foto: RTV SLO
Pevko bo spremljal Big Band RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. Foto: RTV SLO
Naslovnica ene od plošč Elde Viler. Foto: ZKP

Na koncertu v SNG-ju Opera in balet Ljubljana so se ob pevki Eldi Viler predstavili tudi posebni gostje večera - Ana Dežman, Jure Robežnik in Mojmir Sepe. Koncert pa je bil še eden od letošnjih projektov Big banda, ki je v jubilejnem letu; praznuje namreč šestdeset let delovanja.

Skladbe naše in vaše mladosti ...
Na koncertu je zasedbo vodil Lojze Krajnčan, organizatorji pa so izpolnili obljubo, da bodo obiskovalci lahko slišali tudi velike uspešnice iz repertoarja Vilerjeve, ki jo najbolj poznamo po skladbah, kot so na primer Lastovka, Vzameš me v roke, Zvezdni prah, Besede, Včeraj, danes, jutri in Dnevi sreče, dnevi žalosti. Prvi pomembnejši nastop Elde Viler je bil na festivalu slovenska popevka leta 1964, ko je na njem nastopila s skladbo Mojmirja Sepeta S teboj.

Kmalu se je med poznavalci uveljavila kot interpretka slogovno zahtevnejših popevk in šansonov, širša javnost pa njeno ime najpogosteje povezuje s t. i. zlato dobo slovenske popevke, ko si je Vilerjeva odre glasbenih dvoran delila z Marjano Deržaj, Majdo Sepe, Branko Kraner, Lidijo Kodrič, Jelko Cvetežar, pa tudi Radojko Šverko, Gabi Novak, Ljupko Dimitrovsko in drugimi velikimi imeni tedanje jugoslovanske popevke.

Tudi v neposrednem prenosu
Med zimzelenimi melodijami je pevko in druge nastopajoče vodil povezovalec Janez Lotrič, koncertu pa ste lahko v neposrednem prenosu prisluhnili tudi na prvem programu Radia Slovenija.