S sobotnim koncertom  se je končala letošnja izvedba projekta Slovenski otroški zbor. Nastopili so otroci iz več kot 40 osnovnih šol iz vse Slovenije in zamejstva. Foto: Slovenski otroški zbor 2017/Matija Jager
S sobotnim koncertom se je končala letošnja izvedba projekta Slovenski otroški zbor. Nastopili so otroci iz več kot 40 osnovnih šol iz vse Slovenije in zamejstva. Foto: Slovenski otroški zbor 2017/Matija Jager
Slovenska Filharmonija
V polni Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije je ob koncu Slovenskega otroškega zbora 2017 nastopilo 112 mladih pevcev v starosti od 10 do 15 let. Foto: BoBo

ožeta Privška ob 80-letnici njegovega rojstva do stvaritev mlajše generacije slovenskih skladateljev Ambroža Čopija, Pavleta Dolenca in Andreja Makorja je skoraj ves teden odzvanjala iz otroških ust.

Že šestnajsto leto zapored so se namreč v tednu po koncu šolskega leta mladi pevci iz vse Slovenije zbrali v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, kjer so na intenzivnih vajah pod vodstvom dirigentov Damijana Močnika in Nadje Janežič pripravili zanimiv in tehten program. S sobotnim koncertom v polni Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije se je končal projekt Slovenski otroški zbor 2017. Zbor je sestavljalo 112 odličnih pevcev iz več kot 40 osnovnih šol iz vse Slovenije in zamejstva v starosti od 10 do 15 let.

Discipliniranost in poln zvok mladih pevcev
S programom so posegli tudi k drugim slovanskim narodom in izvedli zagorsko, dalmatinsko in rusko ljudsko pesem. Posebnost letošnjega koncerta je bila izvedba skorajda pravega malega glasbenega dramatičnega prizora Pomladni fjord švedskega sodobnega skladatelja Daniela Bella. Koncert so zaokrožili s priredbo zimzelene skladbe Georgia on My Mind in z nadvse popularno skladbo Sing svetovno znane newyorške vokalne skupine Pentatonix.

Mladi pevci so navdušili z discipliniranim nastopom in polnokrvno muzikalnostjo. Brez zadreg so prehajali med različnimi načini in slogi petja, pa naj je šlo za ljudsko, sodobno ali popularno glasbo. Skorajda neverjetno je, kako so lahko v tako kratkem času odlično naštudirali zahteven repertoar. Z dobrim in občutljivim spremljanjem se je izkazala pianistka Urška Vidic.

Od Pirana do Rogaške Slatine
Slovenski otroški zbor je bil ustanovljen spomladi leta 2002 v Zavodu sv. Stanislava na pobudo Damijana Močnika, umetniškega vodje glasbenih dejavnosti. To je projektni zbor, ki se vsako leto zbere na enotedenskih pevskih vajah in jih praviloma konča z dvema koncertoma. V vseh teh letih so tako koncertirali v Piranu, Vipavi, Trbovljah, Celju, Pivki, Litiji, na Prevaljah, Ptuju, Mirenskem gradu, v Šentjerneju, Adergasu in Rogaški Slatini, vsako leto pa je zbor izvedel tudi koncert v Ljubljani - v Unionski dvorani ali v Slovenski filharmoniji. Slovenski otroški zbor se je leta 2016 zbral tudi v jeseni. Oktobra so namreč nastopili na drugem koncertu Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, na kar so še posebej ponosni.

Prek sodelovanja z Američani, Švedi in Italijani do izvedbe Simfonije tisočev
Marsikatero leto so se otroci med pevskim tednom družili tudi z otroškimi zbori iz različnih delov sveta – četrto leto delovanja Slovenskega otroškega zbora so gostili priznani otroški zbor iz Piedmonta iz Združenih držav Amerike, leta 2008 deški zbor Adolfa Friderika iz Stockholma, leta 2011 pa zbor I piccoli musici iz Italije. Najpomembnejši projekt pa je bilo zagotovo sodelovanje pri izvedbi 8. simfonije (Simfonije tisočev) Gustava Mahlerja, ki jo je pod vodstvom maestra Valerija Gergieva leta 2011 več kot tisoč glasbenikov izvedlo na ljubljanskem Kongresnem trgu in dan pozneje v Zagrebu.

Pomemben člen slovenske zborovske scene, prepevalo že več kot tisoč otrok
Slovenski otroški zbor je pod umetniškim vodstvom Damijana Močnika v šestnajstih letih delovanja postal pomemben sooblikovalec slovenske zborovske scene, saj je strokovni in laični javnosti prvič predstavil veliko skladb pomembnih tujih in domačih sodobnih skladateljev in uveljavljal nove pristope k učinkovitemu in hitremu učenju novega repertoarja.

Projekt podpirata Javni sklad za ljubiteljske in kulturne dejavnosti Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, v Zavodu sv. Stanislava pa ga organizira Kulturno društvo Megaron. Najpomembneje pa je, da je v šestnajstih letih v Slovenskem otroškem zboru prepevalo več kot tisoč otrok, ki so bili deležni nepozabne in kakovostne glasbene izkušnje.