Prvo tekmovanje Evrovizijskih mladih glasbenikov, na katerem je sodelovalo šest držav, je potekalo leta 1981 v Manchestru. Foto: EYM
Prvo tekmovanje Evrovizijskih mladih glasbenikov, na katerem je sodelovalo šest držav, je potekalo leta 1981 v Manchestru. Foto: EYM

Mladi glasbeniki do 19 let - najstarejši so rojeni leta 1997, najmlajši 2003 - so se predstavili s po dvema glasbenima točkama. Žirija, ki so jo sestavljali Živa Ploj Peršuh, Mate Bekavac in Tomaž Lorenz, je odločila, da v finale povabijo Izaka Hudnika (violončelo), Vilija Korošca (harmonika), Luka Miteva (fagot), Andreja Omejca (saksofon), Nikolo Pajanovića (violina), Bilko Peršič (harfa), Doroteo Senica (flavta) in Zalo Vidic (violončelo).

Zaključni večer državnega tekmovanja
Kdo bo 3. septembra odpotoval na tekmovanje v Köln, bo žirija razkrila v četrtek, 28. januarja ob 18.00, na zaključnem večeru na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (vstop na dogodek je prost). V Nemčiji se bo za naziv evrovizijski mladi glasbenik 2016 v dvodnevnem polfinalu sprva predstavilo vseh 14 nastopajočih, v finale pa bo vstopilo osem mladih glasbenikov.

Tekmovanje za najboljšega mladega glasbenika, ki ga od leta 1982 prireja EBU, poteka vsaki dve leti. Naši glasbeniki, ki so se tekmovanja udeležili, so bili Urban Stanič (2. mesto), Blaž Šparovec, Eva Nina Kozmus (zmaga 2010), Jan Gričar, Karmen Pečar (3. mesto), Borut Zagoranski in Mate Bekavac, če jih naštejemo v obratnem vrstnem redu nastopov od 2014 proti 1994, odkar Slovenija sodeluje na tem tekmovanju.

Prvo tekmovanje Evrovizijskih mladih glasbenikov, na katerem je sodelovalo šest držav, je potekalo leta 1981 v Manchestru.

Finale nacionalnega izbora za slovenskega predstavnika na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika si bo predvidoma mogoče ogledati spomladi na sporedu Televizije Slovenija.

V spodnji galeriji si lahko pogledate posnetke osmih finalistov med nastopi. Foto: Željko Stevanić.