Sprva so zaradi neugodnega finančnega položaja nameravali odpovedati letošnje gostovanje St Germaina, se pravi znamenitega francoskega maga Ludovica Navarra, vendar jim je kot koproducent na pomoč priskočil CUK Kino Šiška. Foto: EPA
Sprva so zaradi neugodnega finančnega položaja nameravali odpovedati letošnje gostovanje St Germaina, se pravi znamenitega francoskega maga Ludovica Navarra, vendar jim je kot koproducent na pomoč priskočil CUK Kino Šiška. Foto: EPA

St Germain (Francija, Mali) je lani izdal novo ploščo, naslovljeno preprosto St Germain. Po besedah v. d. direktorja Zavoda Druga godba Roka Koširja gre za "zelo svež in zelo afriški projekt".


Ludovic Navarre bo gost nocojšnje oddaje Osmi dan. V tej se bodo javljali tudi z Beneškega arhitekturnega bienala, se pogovarjali z Radetom Šerbedžijo, obiskali Svetlobno gverilo, si ogledali avstralsko arhitekturo v galeriji Dessa in prisluhnili glasbi festivala Jazz Cerkno. Oddajo lahko ujamete nocoj ob 23.05 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Slovenska glasbenica Katja Šulc pa bo prav tako drevi premierno predstavila svoj projekt Kamlisajlan, sodobno romsko poezijo, uglasbeno v mehiškem glasbenem miljeju, njen nastop pa bo z vizualijami pospremila Neja Tomšič.

Celotni program letošnje Druge godbe si lahko pogledate na tej povezavi.


Še nekaj letošnjih vrhuncev ...

Letošnja tridnevna Druga godba prinaša tudi nastop Saula Williamsa iz ZDA, ki velja za izrazito kritičnega avtorja. V Ljubljani bo predstavil projekt MartyrLoserKing, ki ga je član programskega odbora Druge godbe Bogdan Benigar označil kot "praznik za hip hop sceno, pesnike in igralce ter družbeno angažirano umetnost".

Slišati bo mogoče tudi Pata Thomasa, znanega kot zlati glas Afrike, in britansko zasedbo The Comet is Coming. Spoj etiopskih popularnih godb in visokonapetostnega rocka bodo ponudili uKanDanZ (Etiopija, Francija), Orkesta Mendoza (ZDA) pa bo predstavil indie mambo. Festival bo sklenil nastop elektrodžezovske zasedbe Magnetic Ensemble iz Francije.

Glasba v družbi drugih dejavnosti
Že v torek pa se je s projekcijo dokumentarnega filma Samo prek naših trupel začel podporni program, v sklopu katerega bodo vsak dan na sporedu različni dogodki. Danes pripravljajo otroško glasbeno predstavo Kam deščica, kam barčica? ter okrogli mizi Glasba v diaspori in Muz(ik)e: navdihujoče ženske v glasbenem poslu.

Zadnja Druga godba v takšni obliki
Druga godba ni bila sprejeta v štiriletno programsko financiranje Mestne občine Ljubljana (MOL). Festival pa je iz programskega financiranja MOL-a prvič izpadel že pred tremi leti, ko je šlo za triletni program. Zato so ga organizatorji osvežili in šli tudi prek svojih finančnih zmožnosti.

Rdeča nit 32. izdaje Druge godbe bodo glasbeniki, ki ustvarjajo zunaj meja svoje domovine. Letošnja izvedba festivala se bo sklenila v soboto, 28. maja.

St Germain pred drugo godbo
St Germain pred drugo godbo