Elda Viler - legenda zlatih časov Slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Elda Viler - legenda zlatih časov Slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Elda Viler in Oto Pestner: Ti si moja ljubezen
Elda Viler in Ana Dežman: Nora je misel
Elda Viler: Ta svet


Pevka iz Koštabone je prehodila dolgo pot, polno trnja in cvetja, pet desetletij glasbenega ustvarjanja pa je zaobjela v s čustvi nabitem koncertu z naslovom Poletna noč. Soparen večer je predstavljal popolno kuliso za sprehod po Eldinih številnih uspešnicah, in čeprav je pozneje začelo deževati, čarobnega razpoloženja, h kateremu sta prispevala tudi Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Kranjčana, ni moglo prekiniti.

Ob spretnem vodenju vedno očarljive Bernarde Žarn, ki je imela tokrat kar nekaj dela z menjavanjem garderobe, so se Eldi na odru pridružili tudi trobentač Ladislav Fidri - Laci , hčerka Ana Dežman, ki je v mami po letih odsotnosti z glasbenih odrov znova prebudila željo po nastopanju, prekaljeni “stari mački” Zdenka Kovačiček, Edvin Flisar in Oto Pestner, Gal Gjurin na klavirju, na harmoniki Denis Horvat in Mladinski pevski zbor Stična. Kot je bilo videti že na obrazih številnih poslušalcev, je skozi Eldino interpretacijo pesmi, pod katere so se med drugim podpisali Jure Robežnik, Mojmir Sepe, Ati Soss, pod besedila pa Gregor Strniša in Elza Budau, čutiti vso bolečino, veselje, solze in smeh, ki so jo spremljali v življenju.


A tega je bilo največ, saj je Elda upravičeno lahko ponosna na svoje delo, za kar so jo nagradili tudi pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, ki so ji ob tej priložnosti podelili posebno priznanje, jeseni pa bo za glasbene sladokusce izšla tudi nova zgoščenka njenih najlepših pesmi.

Ob koncu koncerta se je zdelo, da Elda po številnih primerjavah, ki jim v svoji karieri ni mogla uiti, še kar ne more verjeti, da je (bilo) vse navdušenje, tako mladih kot starejših, ki so ji namenili dolg avplaz, namenjeno prav njej za vsa leta ustvarjanja. Morda Elda glasovno ni več na vrhuncu svojih moči, je pa zagotovo v vsakem odpetem tonu več njenega srca kot kdaj koli prej. In to je edino, kar šteje.

Ksenja Tratnik

Elda Viler in Oto Pestner: Ti si moja ljubezen
Elda Viler in Ana Dežman: Nora je misel
Elda Viler: Ta svet