Slovensko komorno glasbeno gledališče bo nagrado Sama Smerkolja za leto 2018 podelilo tenoristu Matjažu Stopinšku. Foto: Društvo slovenskih skladateljev

V Celju rojeni Matjaž Stopinšek redno sodeluje s SNG-jem Opera in balet Ljubljana in SNG-jem Maribor. Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del doma in v tujini.

Upodobitev mnogih opernih in operetnih vlog
Solo petje je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2003 magistriral. Že med študijem je sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske.

Pod strehama ljubljanske in mariborske operne hiše je upodobil mnoge vloge, tako operne kot operetne. Med drugim je bil Pinkerton v Madama Butterfly, Franz Waldung v Renskih nimfah, Don Narciso v Turku v Italiji, Caramello v Noči v Benetkah, Don Jose v Carmen, Alfredo v Traviati in Danilo v Veseli vdovi.

Sicer pa Stopinšek redno sodeluje tudi z gledališčem v Badnu in Festivalom Lehar v Bad Ischlu. Tam je bil med drugim Prinz Sou Chong v Deželi smehljaja, Faust v Faustu, Barinkay v Ciganu baronu, Herzog von Urbino v Noči v Benetkah, Georg Dumenil v Opernem plesu, Don Basilio v Figarovi svatbi in Florestan v Fideliu.

Med drugim je bil tudi Ivan v operi Benjamina Ipavca Teharski plemiči v SLG Celje, Max Detweiler v muzikalu Moje pesmi moje sanje, Marijan v novi slovenski operi Deseti brat Aleša Makovca in Branko Mirnik v opereti Radovana Gobca Hmeljska princesa.

Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del doma in v tujini, med drugim v Carmini Burani Carla Orffa, Magnificatu Johanna Sebastiana Bacha in Mozartovem Requiemu, pa tudi na večerih samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij.

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki, ponovno so ga k sodelovanju povabili leta 2013, leta 2017 pa se je na povabilo orkestra Salute to Vienna začelo redno sodelovanje pri izvedbah novoletnih koncertov v različnih koncertnih dvoranah po ZDA, so sporočili iz Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

O nagrajencu je odločila strokovna komisija v sestavi Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Matjažu Stopinšku bodo nagrado izročili drevi v Rdeči dvorani Magistrata.