Prvakinja ljubljanske Opere Vlatka Oršanić se z drevišnjim recitalom poslavlja od ljubljanskega ansambla in hkrati zaznamuje 40-letnico svojega umetniškega ustvarjanja. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Prvakinja ljubljanske Opere Vlatka Oršanić se z drevišnjim recitalom poslavlja od ljubljanskega ansambla in hkrati zaznamuje 40-letnico svojega umetniškega ustvarjanja. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Ljubljana
Sopranistka je leta 1978 začela kariero kot zelo mlada solistka ljubljanske Opere, nato pa je ustvarjala v tujini. Na ljubljanski oder se je vrnila leta 2000 z vlogo Abigaile v operi Nabucco, tri leta pozneje je znova postala članica ansambla, od leta 2006 pa je bila prvakinja te hiše. Foto: BoBo

V recitalu se bo prvakinja ljubljanske Opere predstavila skozi širok nabor napevov od Richarda Wagnerja in Roberta Schumanna do pesmi Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova in hrvaškega skladatelja Iva Lhotke Kalinskega.

Vlatka Oršanić (1958) se je šolala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Ondini Otti Klasinc, izpopolnjevala pa pri komorni pevki Oliveri Miljaković na Dunaju. Leta 1976 je že kot študentka prejela Prešernovo nagrado, tri leta pozneje pa je zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju Mario del Monaco v Italiji. Leta 1978 je začela kariero kot zelo mlada solistka ljubljanske Opere, nato pa je ustvarjala v tujini. Na ljubljanski oder se je vrnila leta 2000 z vlogo Abigaile v operi Nabucco, tri leta pozneje je znova postala članica ansambla, od leta 2006 pa je bila prvakinja te hiše.

Bogat koncertni repertoar sopranistke
Oršanićeva je debitirala kot Sophie v operi Werther Julesa Masseneta, skozi leta pa je poustvarila več kot 40 glavnih vlog. Ponaša se tudi z bogatim koncertnim repertoarjem, s katerim je nastopala z orkestri, kot so Dunajski in Berlinski simfoniki, orkester Jugozahodnega nemškega radia, orkester Osrednjega nemškega radia, orkestri Rotterdamske, Madridske in Essenske filharmonije, Avstrijske radiotelevizije, Slovenske in Zagrebške filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester Hrvaške radiotelevizije in orkester Beograjske filharmonije.

Med dirigenti, s katerimi je sodelovala skozi svojo kariero, so Michael Gielen, Semjon Bičkov, Vladimir Jurowski, Kiril Petrenko, Lovro Matačić, Nikša Bareza, Rafel Frühbeck de Burgos, Pinchas Steinberg, Tomáš Hanus, Heinz Holliger, Dieter Rossberg, Howard Arman, Michael Schønwandt in drugi. Med njenimi pevskimi partnerji pa so bili Piotr Beczała, Anja Harteros, Peter Schreier in Elina Garanča.

Kot njene najvidnejše vloge velja izpostaviti Jaroslavno v Knezu Igorju Aleksandra Borodina, Tosco v istoimenski Puccinijevi operi in Kraljico noči v Mozartovi Čarobni piščali.

Nastopanje po vsej Evropi in na Japonskem
Poleg nemških gledališč v Darmstadtu, Freiburgu, Karlsruheju, Essnu, Bonnu, Bremnu in Bielefeldu je nastopala na velikih evropskih opernih in koncertnih odrih po Evropi, gostovala pa je tudi na Japonskem. Sodelovala je na velikih evropskih glasbenih festivalih, kot so Salzburški poletni festival, Dunajski slavnostni tedni, Edinburški festival, Festival d'automne Paris ali Majski glasbeni festival v Firencah. Posnela je tudi nekaj zgoščenk za Sony Classical in Emi.

Dejavna je tudi kot redna profesorica za solopetje na Glasbeni akademiji v Zagrebu, med letoma 2006 in 2010 pa je bila profesorica za solopetje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Vlatka Oršanić je leta 2012 prejela stanovsko nagrado Sama Smerkolja in Betettovo nagrado za umetniške dosežke na glasbenem področju, ovenčali pa so jo tudi z več nagradami na Hrvaškem, med katerimi sta nagrada Milke Trnine in nagrada Marijane Radev.

Drevišnji recital Vlatke Oršanić na velikem odru ljubljanske Opere se začne ob 19.30.