Letošnji Ment traja od srede, 29. marca, do petka, 31. marca. Foto: Festival Ment
Letošnji Ment traja od srede, 29. marca, do petka, 31. marca. Foto: Festival Ment

9. Ment bodo odprli drevi ob 18. uri v Kinu Šiška, odprtja se bo predvidoma udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Ment Ljubljana je eden vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v srednji in vzhodni Evropi ter največji tovrstni dogodek v regiji. Gre za večkrat nagrajeni festival glasbenih odkritij, ki v simbiozi s konferenco omogoča predstavitev glasbenih izvajalcev iz vse Evrope pred mednarodnimi glasbenimi profesionalci in občinstvom, so sporočili iz Kina Šiška, ki je producent dogodka. Celotni program letošnjega dogajanja najdete tukaj.

Na konferenci se bodo v dveh dnevih dotaknili mnogoterih tem o glasbenem poslu in glasbenih scenah, ki se nanašajo predvsem na Evropo in določene regije. Zaradi posebnega baltskega fokusa, Baltic moMENT, bodo dogajanje v Estoniji, Latviji in Litvi predstavili tamkajšnji promotorji, organizatorji in menedžerji. "Gre za odlično priložnost za odkrivanje baltskih glasbenih scen ter imen, kot so Planeta Polar, Plié, Elizabete Balčus in Superkoloritas," je za MMC povedal Jaša Bužinel, član ekipe Menta. Skozi tri dni bo na Mentu nastopilo 12 izvajalcev iz baltske regije.

Sorodna novica "Prej je glasba brbotala v ozadju vokala, ki ima po novem vlogo instrumenta"

Bužinel je dodal še, da je program "tudi tokrat fokusiran predvsem na nove in vzhajajoče talente iz različnih glasbenih sfer, od popa do jazza in elektronike, ki bodo zaznamovali prihodnost evropske glasbe. Lineup vključuje veliko zanimivih novih imen iz držav Srednje Evrope, zahodnoevropske in britanske upe, smetano aktualne balkanske glasbene scene in seveda širok nabor slovenske ustvarjalnosti. Drevi bodo v Kinu Šiška kot osrednji gosti nastopili francoski šarmerji La Femme, ki imajo pri nas očitno res veliko oboževalcev".

Izmed nastopajočih v četrtek in petek pa je posebej poudaril naslednje: "Ambasador futurističnega popa Zouj, hip-hop/postpunk nažigač Wu-Lu, kantavtorski TikTok fenomen Fran Vasilić, energični techno punk trio PVA, raziskovalci sodobne psihedelije Moveknowledgement in predstavnika domače indie dance scene RotorMotor."

Organizatorji med gosti konference posebej poudarjajo Christofa Ellinghausa. Foto: Festival Ment
Organizatorji med gosti konference posebej poudarjajo Christofa Ellinghausa. Foto: Festival Ment

Umetniški direktor Menta Andraž Kajzer je za STA povedal, da pričakujejo okoli 600 delegatov iz vse Evrope, največ pa iz balkanske regije. V okviru strokovnega dela dogajanja se bo med drugim odvil pogovor s Christofom Ellinghausom, ustanoviteljem in vodjo založbe City Slang Records, saj gre za eno največjih oziroma najpomembnejših neodvisnih založb v Evropi. Na sporedu je tudi srečanje organizatorjev oziroma promotorjev elektronskih dogodkov, pobliže pa bodo med drugim pogledali še, kako je z rezerviranjem glasbenikov in kaj se dogaja s festivali.

Festivalska industrija se je namreč zaradi pandemije znašla na preizkušnji, večino festivalov pa so tudi po njej pričakali številni izzivi, od visokih produkcijskih stroškov, nevarnosti odpovedi turnej in nastopov do spremenjenih navad obiskovalcev. S predstavniki vodilnih evropskih poletnih festivalov se bodo tako poglobili v dosedanje delovanje in v možno prihodnost.

Sorodna novica Čas je za Ment: ko se glasba druži s svojimi naravnimi zavezniki

Po Kajzerjevih besedah so izvajalce za letošnji Ment izbirali več kot pol leta. Prejeli so 1600 prijav iz vse Evrope, nastopajoče pa odkrivajo tudi na obiskih sorodnih festivalov. Nekatere izvajalce so izbrali tudi v sodelovanju z drugimi prireditelji, kot je festival Sonica. Slovenija je majhna država, to pa pomeni majhno tržišče, kjer je težje preživeti in delati pod danimi pogoji. "Največja stvar, s katerimi se trenutno soočamo predvsem organizatorji živih dogodkov, so podražitve, ki vplivajo na vsak del stroškovnika. In s tem se ukvarjamo ne samo mi kot festival, ampak sleherni promotor, torej od najmanjšega kluba do največjega festivala," je še dodal Kajzer.

Zaradi naraščanja stroškov naraščajo tudi cene vstopnic, a to še ne pomeni, da so dogodki samodejno finančno pokriti. Čeprav so se obiskovalci v veliki meri vrnili na prizorišča, je po Kajzerjevih besedah trenutno stanje na meji vzdržnosti in predstavlja velik izziv za organizatorje. Pri vsakem tako rekoč večjem izvajalcu se dogovarjanje za nastop začne pri honorarju, ti pa so pogosto nedosegljivi za slovenske ali celo regijske razmere, zato posledično velikokrat ni mogoče slišati tistih izvajalcev, ki bi si jih mogoče kdo želel takrat, ko so aktualni, je sklenil umetniški direktor Menta.

Med novostmi letošnjega Menta je tudi nova lokacija, in sicer Cukrarna, kjer se bo v petek odvilo dogajanje z domačimi in tujimi gosti. Organizatorji ocenjujejo, da bo letos morda festival razprodan, saj so na voljo samo še vstopnice za četrtek.

Vrata je odprl festival MENT