Prvi novoletni koncert so Dunajski filharmoniki pripravili leta 1939, danes velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu, vsako leto ga predvajajo v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev.

Po navadi srečneže, ki lahko koncert spremljajo v dvorani Musikverein, določi žreb, letos pa je koncert potekal pred praznim avditorijem. Že šestič ga je vodi italijanski dirigent Riccardo Muti. Aplavz 7000 gledalcev so v živo predvajali prek dvajsetih zvočnikov v koncertni dvorani.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na Dunaju letno poteka približno 15.000 koncertov in drugih glasbenih prireditev, v prazničnem času mesto preplavijo koncerti in plesi.

Dunajske koncertne dvorane so bile med prvimi, ki so jih junija po prvem zaprtju zaradi novega koronavirusa znova odprli, saj je mesto poskušalo ohraniti svoj sloves enega najboljših svetovnih središč klasične glasbe. Vendar so morali dunajska glasbena prizorišča novembra zaradi ostrejših ukrepov znova zapreti.

Prav zato ima letošnji tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov še dodatno simbolično vrednost. "Če odpovemo novoletni koncert, bi bilo to grozno znamenje za ves svet," poudarja Daniel Froschauer, predstavnik Dunajskih filharmonikov. Decembra je na novinarski konferenci dejal, da bi bilo nemogoče ne izpeljati koncerta.

Sorodna novica Koncert Dunajskih filharmonikov tokrat z virtualnim aplavzom

Filharmonija za Avstrijo, kar je "nogomet za Anglijo"

Če je filharmonija za Avstrijo, kar je "nogomet za Anglijo", potem je edino primerno, da je novoletni koncert eden redkih preživelih med koronavirusnimi zaprtji, še pravi Froschauer.

Ljubitelji plesa so skupno ostali brez približno 450 plesov, ki se sicer zvrstijo med novembrom in februarjem. Plesi so namenjeni najrazličnejšim skupinam, denimo dimnikarjem, lastnikom kavarn ali cvetličarjem. Tradicija sega v 18. stoletje, ko habsburški kraljevi plesi niso bili več namenjeni le aristokraciji.

Zaslužek prinaša ples tudi drugim sektorjem – situacija je oškodovala okoli dvajset plesnih šol na Dunaju, poleg njih pa še frizerje, cvetličarje, hotelirje, krojače, voznike taksijev, če jih naštejemo le nekaj.

Dunaj je letos ob 150 milijonov evrov prihodkov

Sezona 2019/2020 je privabila kar pol milijona obiskovalcev, od tega jih je prišlo 55.000 iz tujine. V povprečju so potrošili po 290 evrov na osebo. Po oceni direktorja dunajske turistične pisarne Norberta Kettnerja je mesto Dunaj letos ob 150 milijonov evrov prihodkov.