Tommy Ramone in Marky Ramone sta sprejela grammyja za življenjsko delo tudi v imenu pokojnih članov skupine Ramones: basista Dee Deeja, kitarista Johnnyja in pevca Joeyja Ramona. Foto: Reuters
Tommy Ramone in Marky Ramone sta sprejela grammyja za življenjsko delo tudi v imenu pokojnih članov skupine Ramones: basista Dee Deeja, kitarista Johnnyja in pevca Joeyja Ramona. Foto: Reuters
Dolly Parton
Petinšestdesetletna pevka Dolly Parton je v videonagovoru povedala, da v prihodnosti pričakuje še več grammyjev. Foto: EPA
Julie Andrews
Igralka in pevka Julie Andrews je najbolj poznana po svojih vlogah v muzikalih Mary Poppins in Moje pesmi, moje sanje. Foto: Reuters
Eminem
Kar desetkrat je za grammyja nominiran raper Eminem, med drugim tudi za album leta. Foto: EPA

Preostali dobitniki nagrade so po poročanju Reutersa džezovski bobnar Roy Haynes, Juilliard String Quartet, folkskupina Kingston Trio in legendarni pevec gospelov George Beverly Shea, ki je star že 102 leti.

Ramones namesto Bieberja!
Dobitnike grammyjev za karierne dosežke bodo sicer omenili tudi v današnjem živem prenosu podelitve nagrad, a Mickey Leigh, brat pokojnega pevca skupine Ramones, Joeyja Ramona, meni, da to ni dovolj. "Prenašati bi morali to podelitev in preskočiti Justina Bieberja," se je pošalil Leigh na račun mladega popzvezdnika. Nagrada za skupino Ramones, ki je s svojimi hitrimi in udarnimi rockovskimi skladbami odprla vrata Sex Pistols in preostali panksceni, ima grenak priokus. Čeprav so imeli močan vpliv na kasnejšo glasbo, niso nikoli dosegli komercialnega uspeha, trije ustanovni člani skupine pa so umrli v zadnjem desetletju: basist Dee Dee, kitarist Johnny in pevec Joey Ramone.

Še vedno pa glasbo snema in v živo nastopa bobnar Roy Haynes, pomemben člen povojne džezovske scene, ki je igral z legendami žanra, kot so Miles Davis, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk in John Coltrane. "Zdaj, ko so dnevi kratki, ko smo v zimskem obdobju, razmišljam o svojem življenju kot o dobrem vinu v starih sodih. Vozim se v limuzinah, ki jih vozijo šoferji, zdaj, ko sem star 85 let," je bil ob prejemu nagrade poetičen Haynes.

Partonova želi podvojiti zbirko grammyjev
Kljub visoki starosti je Haynes pravzaprav mladenič v primerjavi s 102-letnim kanadskim pevcem Georgeem Beverlyjem Sheom, ki so ga leta priklenila na voziček, a ga humor ni zapustil. Ob pogledu na sonagrajence je rekel, da ga vse skupaj spominja na kmeta, ki je želel v konjski dirki tekmovati z mulo.

Igralka in pevka Julie Andrews je prejem nagrade izkoristila, da je opozorila na zmanjšanje finančnih sredstev za šolske glasbene programe. Andrewsova je postala ena največjih hollywoodskih zvezd v šestdesetih letih, ko je igrala v muzikalih Mary Poppins in Moje pesmi, moje sanje.

Kantripevka Dolly Parton se podelitve ni mogla udeležiti zaradi družinskih obveznosti, je pa 65-letnica v posnetem nagovoru povedala, da je dobila že sedem grammyjev, a dela novo glasbo in pričakuje, da se bo njihovo število podvojilo.

Zasedba Kingston Trio je pomagala polagati temelje za ponovno oživljanje folkglasbe v šestdesetih letih. Edini še živi ustanovni član zasedbe, Bob Shane, je povedal, da z njihove strani odobrena skupina nadaljuje delo Kingston Tria.

Klasični godalni kvartet Juilliard String Quartet je od svoje ustanovitve leta 1946 doživel mnogo sprememb v zasedbi. Med prejemniki grammyja je bil tudi Robert Mann, ki je bil v kvartetu kar 51 let prvi violinist.

Ponoči bo podeljenih 109 grammyjev
Grammyje bodo podelili že 53. leto zapored. Slavnostna prireditev se bo začela jutri ob 2. uri zjutraj po našem času v Staples Centru v Los Angelesu. Nominirance so razglasili 1. decembra lani, največ nominacij, kar deset, pa si je prislužil raper Eminem. Sledijo mu Bruno Mars s sedmimi in Jay-Z, Lady Antebellum ter Lady Gaga s po šestimi nominacijami. Skupaj bodo letos podelili 109 nagrad grammy.

Za album leta, eno najpomembnejših nagrad, se bodo potegovali Arcade Fire (album The Suburbs), Eminem (album Recovery), Lady Antebellum (album Need You Now ), Lady Gaga (album The Fame Monster ) in Katy Perry (album Teenage Dream).

Seznam nominirancev v vseh kategorijah si lahko ogledate na uradni spletni strani grammyjev.