Bono je zadnje čase (malce bolj osivela) različica sebe iz leta 1997, ko so na tržišče poslali album Pop. Foto: EPA
Bono je zadnje čase (malce bolj osivela) različica sebe iz leta 1997, ko so na tržišče poslali album Pop. Foto: EPA
Bono in The Edge
Bono je vest o zamudi albuma pospremil s poetičnim kovanjem Edga v nebesne višave. Foto: EPA

Po eni strani vemo, da nas ljudje pričakujejo kmalu, pa drugi pa nihče noče slišati še enega albuma U2-jev, če ne bo najboljši do zdaj. Mora biti naš najinovativnejši in najzahtevnejši podvig, sicer nima smisla.

Bono
Larry Mullen Jr.
Stereotipna šala je, da bobnarji v skupinah ne uživajo kakšnega pretiranega spoštovanja ostalih članov. No, Larry Mullen očitno nima teh težav. Foto: Robert E. Klein

"Odkopali smo cel hudournik navdiha in nočemo se prehitro ustaviti," je pred dnevi na spletni strani skupine zapisal Bono in izdal, da razpolagajo z med 50 in 60 novimi skladbami. "Tukaj spodaj je nekam temno, a zdi se, da smo našli diamante in ne premoga. Pred časom smo mislili, da bo album do zdaj že končan, ampak zakaj bi se že vračali na površje, če lahko najdemo še več dragocenosti?"

Minisabotaža
U2 naslednika albuma How To Dismantle An Atomic Bomb (2004), ki bi po neuradnih virih lahko bil naslovljen No Line on the Horizon, že od lani snemajo v Maroku, Dublinu in na jugu Francije. Prav tu se je pred nedavnim zgodil "incident" - neki nizozemski turist, ki se je sprehajal mimo Bonove vile, je iz hiše slišal bobnenje, ki se mu je zdelo zelo razpoznavno U2-jevsko, a nič, kar bi že kdaj slišal. Ne bodi len je štiri pesmi posnel na svoj telefon in jih objavil na YouTubu (od koder so potem seveda po intervenciji pravnikov izginile).

The Edge v vesolju?
"Obljubili smo si, da se, če nam bo šlo pisanje dobro, ne bomo ustavljali," še piše Bono. "To je naša priložnost, da se zopet upremo težnosti. Imamo, kar je potrebno - pesmi, nove melodije in kitarista, ki se ne namerava vrniti v Zemljino atmosfero, dokler si ne odreže koščka lune. (Bilo) je zabavno in spravlja(lo) nas (je) ob živce. Prišlo je do poškodb, sledila so okrevanja, a delo je skoraj končano."

Revolucija, primerljiva z Achtung Baby
"Odpiramo čisto novo poglavje in vsi, ki so nove pesmi slišali, se strinjajo, da gre za odmik od začrtanih tirnic. V mislih imamo približno tako korenit obrat, kakršen je bil tisti, ki smo ga naredili med albumoma The Joshua Tree in Achtung Baby."

"Vedno podcenjujem, kako lahko je v bistvu izdati nove pesmi. Če bi bilo odvisno samo od mene, bi pesmi že izšle (v igri so še njihovi dolgoletni sodelavci Daniel Lanois, Brian Eno in Steve Lillywhite, op. n.). Ker hočemo, da bo 2009 naše leto, bi radi sled pustili že na začetku. Po eni strani vemo, da nas ljudje pričakujejo kmalu, pa drugi pa nihče noče slišati še enega albuma U2-jev, če ne bo najboljši do zdaj. Mora biti naš najinovativnejši in najzahtevnejši podvig, sicer nima smisla."

Načrt je, da ni načrta
"Ko smo začeli snemati, je Larry (Mullen, Jr., bobnar skupine, op. n.) predlagal načrt, po katerem ni načrta. Vcepil nam je idejo, da bi bilo super ustvarjati glasbo - ne za nastope v živo ali za na album, ampak zato, da ugotovimo, česa smo sposobni."

Sicer pa je 18. november, dan, ki je bil do zdaj "rezerviran" za U2, že dobil nov zaznamek: po novem bodo takrat svoj, za zdaj še nenaslovljeni album, izdali kanadski rockerji Nickelback. Plošček te dni v Vancouvru dokončujejo z Muttom Langom, producentom, ki je v preteklosti zelo uspešno sodeloval z Def Leppard. Prvi singel, If Today Was Your Last Day, izide 30. septembra. Ali je zadnji odstavek kakšna tolažba ali ne, se odločite sami.

Ana Jurc

Po eni strani vemo, da nas ljudje pričakujejo kmalu, pa drugi pa nihče noče slišati še enega albuma U2-jev, če ne bo najboljši do zdaj. Mora biti naš najinovativnejši in najzahtevnejši podvig, sicer nima smisla.

Bono