Leonard Cohen se je rodil 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let, od 1994 do 1999, preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil h glasbi. Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker je izdal oktobra letos. V pesmih na tem  albumu je razmišljal o svoji smrti. Foto: EPA
Leonard Cohen se je rodil 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let, od 1994 do 1999, preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil h glasbi. Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker je izdal oktobra letos. V pesmih na tem albumu je razmišljal o svoji smrti. Foto: EPA

Starejši kot sem, bolj jasno mi je, da ne vodim jaz te igre.

Leonard Cohen
Lonard Cohen je nastopil tudi na naših tleh, nazadnje leta 2013 v Stožicah, predtem pa tri leta prej na istem prizorišču. Foto: Jure Urek

Glasba predstavlja čustveno življenje večine ljudi.

Leonard Cohen
Marianne Ihlen
Cohen se je svoji muzi Marianne Ihlen nedavno poklonil tudi na svojem Facebooku. Ko sta se spoznala, ji je bilo 23 let - bila je mlada upornica. S svojim takratnim fantom, pisateljem Axlom Jensnom, je pobegnila iz rodnega Osla na grški otok Hidra, kjer so se v 50. in 60. letih zbirali številni umetniki in glasbeniki. Foto: Leonard Cohen Facebook

Povsod obstaja razpoka. In to je mesto, kjer prodre svetloba.

Leonard Cohen
Discogs
Cohen glasbene nagrade grammy ni nikoli dobil. Leta 2008 je bil sprejet v znameniti muzej Rock and Roll Hall of Fame in takrat je dejal, da je to zanj neizmeren poklon in čast, ki se je ni nikoli nadejal. Foto: Discogs

Brez dvoma eden najpomembnejših in najvplivnejših piscev in izvajalcev našega časa, umetnik, čigar opus s časom dosega največje skrivnosti in globine.

Lou Reed
Stožice
Leta 2010 je Cohen na svojem prvem koncertu v Sloveniji Stožice skorajda popolnoma razprodal. Foto: Jure Urek

Zlasti na ploščah je pesnik izjemne zgoščenosti in natančnosti, pa tudi zvočnosti in ritmičnosti. In seveda tako značilne neprekosljive (samo)ironije. K njemu sem se vračal, kadar mi je bilo lepo in še pogosteje, kadar sem preživljal čustvene krize.

Jure Potokar
Lepi zgubljenci
Pesnik in prevajalec Jure Potokar, ki je v slovenščino prevedel Cohenov roman Lepi zgubljenci, ga je označil kot "pesnika izjemne zgoščenosti in natančnosti, pa tudi zvočnosti in ritmičnosti". Foto: Založba Modrijan

Če naj bo temneje, pohodimo plamen!

verz iz pesmi You Want It Darker

legendarni kanadski pevec, pesnik, tekstopisec in pisatelj Leonard Cohen. Podrobnosti o okoliščinah njegove smrti še niso znane.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najuglednejših in najplodovitejših vizionarjev," piše v sporočilu na umetnikovem Facebooku. Med njegovimi številnimi uspešnicami sta tudi skladbi Suzanne in I'm Your Man, zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker pa je izdal oktobra letos. V njem razmišlja o svoji smrti.

Med njegovimi pesmimi najdemo tudi Bird On the Wire, Hallelujah in So Long Marianne, ki jih je napisal svoji ljubimki in muzi Marianne. Spoznala sta se v Grčiji v 60. letih, bila pa je navdih tudi za pesem Hey, That's No Way To Say Goodbye.

Temna eminenca vplivnih ustvarjalcev
Veljal je za "temno eminenco v majhnem panteonu izjemno vplivnih pevcev oziroma tekstopiscev, ki so vzniknili v 60. in zgodnjih 70. letih". Tako ga je označila revija Rolling Stone, po mnenju katere je imel le Bob Dylan še večji vpliv na svojo generacijo, le Paul Simon in Kanadčanka Joni Mitchell pa sta mu bila verjetno enakovredna kot poeta.

Cohen se je v ospredje prebil prav tako v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Albumi, kot so Songs Of Leonard Cohen (1967), Songs Of Love and Hate (1970), I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs(2001) in Dear Heather (2004) so že klasika svetovne popularne glasbe.

"Mislim, da ti bom kmalu sledil."
Marianne Ihlen je bila njegova muza do konca, umrla pa je le nekaj mesecev pred njim, avgusta letos. Cohen ji je tik pred smrtjo poslal presunljivo pismo, v katerem je opisal svojo pomirjenost s smrtjo. "Res sva tako stara in najini telesi propadata, in mislim, da ti bom kmalu sledil," je zapisal glasbenik.

Izredno vplivni pevec in tekstopisec Cohen se je rodil leta 1934 v Quebecu v Kanadi, judovski družini, a je pozneje v življenju prakticiral zen budizem. Njegova bogata kariera je obsegala malo manj kot pol stoletja. Klicali so ga med drugim tudi "svečenik patosa" (the high priest of pathos) in "boter temačnosti" (godfather of gloom), a njegova vpliv in privlačnost nista nikoli med desetletja dolgo kariero usahnila, je poročal spletni BBC.

Pogosto je bil sicer nagnjen k depresiji, vendar tudi duhovit - predvsem na svoj račun, pa tudi karizmatična osebnost, kar se je odražalo v njegovih pesmih. Leta 2008 je bil vpisan v ameriško Dvorano slavnih (Hall of Fame). "To je zelo nepričakovan dogodek zame, ni nekaj, po čemer sem hrepenel ali celo o tem sanjal," je takrat skromno dejal.

Čeprav njegova glasba ne zveni zelo veselo, se Cohen ni imel za pesimista, ampak nekaj še bolj temačnega. V enem od intervjujev je dejal, da je pesimist nekdo, ki šele čaka na dež, sam pa se počuti že do kože premočenega.

Še veliko neizdanega materiala
Konec prejšnjega meseca je Leonard Cohen torej izdal svoj 14. album, ki ga je naslovil You want It Darker. Predtem je v intervjuju za revijo New Yorker povedal, da ima na zalogi še veliko nedokončanih pesmi.

"Mislim, da mi ne bo uspelo končati teh pesmi. Morda, kdo ve? Morda celo dobim drugi zagon, ne vem. A si ne bi drznil zadati kake spiritualne strategije. Ne bi si drznil. Pripravljen sem umreti. Upam samo, da ne bo preveč neprijetno. To je to."

Tudi eno vodilnih literarnih imen v Kanadi
Cohen je že zgodaj zašel tudi v poetične in lirične vode. Pod vplivi Yeatsa, Laytona, Whitmana, Lorce in Henryja Millerja je leta 1956 izdal knjigo poezij Let us Compare Mythologies, s katero se je hitro uveljavil kot vodilno literarno ime v Kanadi.

V prihodnjih letih sledijo izdaje poezij The Spice-Box of Earth (1961), Flowers for Hitler (1964) ter romana The Favourite Game (1963) in Beautiful Losers (1966), s čimer se umešča med vplivna imena v moderni umetnosti. V slovenskem prevodu sta izšla romana Lepi zgubljenci in Najljubša igra, pesniški zbirki Knjiga milosti in Knjiga hrepenenja ter antologija Stolp pesmi.

Uzaveščeno zavedanje bližine smrti
"Imam še precej dela," je povedal v nadaljevanju. "Poskrbeti za posle. Velika sprememba zdaj je bližina smrti. Sem urejen tip človeka. Rad dokončam vse obveznosti, če le lahko. Če ne morem, je tudi to okej. A moj naravni nagon je, da dokončam stvari, ki sem jih začel."

V svoji šest desetletij dolgi karieri je Cohen nanizal vrsto uspešnic. Čeprav prejemnik številnih glasbenih nagrad igra več inštrumentov, je bil njegov glavni inštrument nizek hipnotičen glas, ki je bil poleg melanholije, ki veje iz njegove glasbe, njegov zaščitni znak. Le malokateremu glasbeniku je tako dolgo uspelo ohraniti tako kultni status, kot je to uspevalo Cohenu - četudi se je med zadnjimi leti umaknil od glasbenega sveta v zenbudistični kalifornijski samostan.

Pravzaprav je veljal za precej sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je dejal, da verjetno zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh preostalih okrog njega. Med letoma 2008 in 2013 je bil na turneji, saj je zbiral denar za devet milijonov evrov odškodnine, ki jo je moral po sodni odločbi plačati nekdanji menedžerki in ljubimki Kelley Lynch.

V Sloveniji eden njegovih najdaljših koncertov
Cohen se je pod žaromete vrnil torej leta 2008, in sicer po 15-letni odsotnosti s koncertnih odrov. V Sloveniji se je ustavil oktobra leta 2010 v takrat na novo odprti dvorani v Stožicah, kjer je na razprodanem prizorišču uprizoril enega najdaljših koncertov v svoji karieri - trajal je kar štiri ure. Naslednjič je na istem prizorišču koncertiral spet leta 2013.


"Leto 2016 je zdaj tudi uradno eno najbolj žalostnih let."

Številni pevci, pisatelji in politiki so se umetniku že poklonili na družabnih omrežjih. "Noben drug glasbeni umetnik ni zvenel kot on, ampak njegova dela odmevajo čez generacije. Kanada in svet ga bosta pogrešala," je v prvem odzivu na njegovo smrt sporočil kanadski premier Justin Trudeau. Župan glasbenikovega rojstnega Montreala Denis Coderre pa je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP odredil, da mestne zastave spustijo napol droga, na Twitterju pa zapisal: "Ponoči smo izgubili enega naših največjih ambasadorjev in ikon."

Prek Twitterja so izraze sožalja sporočili med drugim tudi Ben Folds, Peter Hook iz skupin Joy Division in New Order, KD Lang, Slash, Lily Allen in Bette Midler, ki je zapisala: "Umolknil je še en čarobni glas." Sean Lennon, sin Johna Lennona in Yoko Ono, je na Instagramu objavil Cohenovo fotografijo in zraven zapisal: "Počivaj v miru. Leto 2016 je zdaj tudi uradno eno najbolj žalostnih let." Oskarjevec Russell Crowe pa je izrazil hvaležnost preminulemu glasbeniku za "mirne noči, razmišljanja, njegov pogled, sarkastičen smeh in resnico".

Jure Potokar, ki je v slovenščino prevedel Cohenov roman Lepi zgubljenci, je za STA med drugim sporočil: "Spominjam se, kako so prijatelji od mene vsako soboto zahtevali, da na skupen pohod po mestu vzamem njegovo prvo ploščo, da smo lahko poslušali Suzanne. Še bolj se spominjam, kako so enemu izmed njih, ki sploh ni znal angleško, ob prvem poslušanju te pesmi po licih tekle solze, kajti razumel je več, kot je bil takrat sploh zmožen doumeti."

Prevajalec Cohenovega romana Najljubša igra Matej Krajnc, ki je v slovenščino prevajal tudi njegovo poezijo in posnel tudi dve plošči prevodov njegove glasbe, je za STA zapisal: "Večni ujetnik v stolpu pesmi in hkrati neutrudni popotnik po njenih bolj skritih pokrajinah je ustvaril veličasten pesniško-prozni opus, ki temelji na spoštovanju in raziskovanju besede z veliko začetnico, njegove melodije pa vedno znova pričajo o nerazdružljivosti glasbe z besedo in obratno."

Leonard Cohen se sicer nikdar ni poročil, sta se mu pa dva otroka (Adam in Lorca) rodila v zvezi z ameriško umetnico Suzanne Elrod. Žalna slovesnost za umetnikom bo v Los Angelesu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Starejši kot sem, bolj jasno mi je, da ne vodim jaz te igre.

Glasba predstavlja čustveno življenje večine ljudi.

Leonard Cohen

Povsod obstaja razpoka. In to je mesto, kjer prodre svetloba.

Leonard Cohen

Brez dvoma eden najpomembnejših in najvplivnejših piscev in izvajalcev našega časa, umetnik, čigar opus s časom dosega največje skrivnosti in globine.

Lou Reed

Zlasti na ploščah je pesnik izjemne zgoščenosti in natančnosti, pa tudi zvočnosti in ritmičnosti. In seveda tako značilne neprekosljive (samo)ironije. K njemu sem se vračal, kadar mi je bilo lepo in še pogosteje, kadar sem preživljal čustvene krize.

Jure Potokar

Če naj bo temneje, pohodimo plamen!

verz iz pesmi You Want It Darker
Umrl je Leonard Cohen
Umrl je Leonard Cohen