Uroš Lajovic (1944) je dirigiranje študiral v Ljubljani, Salzburgu in na Dunaju. Foto: BoBo
Uroš Lajovic (1944) je dirigiranje študiral v Ljubljani, Salzburgu in na Dunaju. Foto: BoBo

Koncert, na katerem bo kot solistka nastopila violinistka turško-gruzijskega rodu Veriko Tchumburidze, si bodo tako lahko ogledali ljubitelji klasične glasbe po vsem svetu. Na sporedu bo še v sredo zvečer.

Na programu, ki ga bodo izvedli ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov zaradi epidemije, bodo Uvertura k operi Gioachina Rossinija Viljem Tell, četrta simfonija v A-duru, imenovana Italijanska Felixa Mendelssohna Bartholdyja ter Koncert za violino in orkester v d-molu Jeana Sibeliusa, piše na spletni strani Liechtensteinskega simfoničnega orkestra.

Bil je vodja Komornega orkestra RTV Ljubljana
Lajovic je bil med letoma 1972 in 1991 najprej asistent, nato stalni dirigent Slovenske filharmonije, kjer je bil šef dirigent še med letoma 2015 in 2017. Bil je tudi vodja Komornega orkestra RTV Ljubljana. Dirigiranje je med drugim poučeval na Visoki šoli za glasbeno in scensko umetnost na Dunaju.

Bil je šef dirigent orkestra Zagrebških simfonikov in glavni dirigent Beograjske filharmonije, od leta 2015 je stalni gostujoči dirigent v Sofijski in Šendženski filharmoniji. Kot dirigent je nastopil z več kot 70 orkestri po vsem svetu. Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim nagrado na dirigentskem tekmovanju Guida Cantellija v Milanu, nagrado Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, nagrado zlata ptica in nagrado Prešernovega sklada.

Violinistka Veriko Tchumburidze (1996) je nase opozorila na mednarodnem violinskem tekmovanju Henryka Wieniawskega leta 2016. Vodja tekmovanja Andrzej Wituski jo je označil za dih prihodnosti, piše na glasbeničini osebni spletni strani. Leta 2013 jo je vodilna turška revija za klasično glasbo Andante razglasila za najboljšo turško glasbenico.