Foto:
Foto:
Rožmarinke so zbrale 21.805 glasov in se uvrstile na drugo mesto

Na drugo mesto so se uvrstile Rožmarinke z instrumentalno skladbo Kliše, tretje mesto pa je na finalnem izboru za slovensko pesem evrovizije, EMO 2004, zasedla Alya s pesmijo Fluid.


Posnetek finalnega izbora EME 2004

16 izvajalcev je upalo na zmago
Na finalnem izboru na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, ki ga je vodila Miša Molk ob pomoči Bernarde Žarn in Petra Polesa, se je predstavilo 16 izvajalcev. 12 so jih gledalci s telefonskim glasovanjem izbrali na štirih predizborih, strokovna žirija pa je med vsemi nastopajočimi izbrala še štiri, ki se niso neposredno uvrstili v veliki finale.

Dva kroga glasovanja
Glasovanje je potekalo v dveh krogih. V prvem krogu so mednarodna strokovna žirija - to so sestavljali dva domača in trije tuji predstavniki - ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem izbrali tri finaliste: Alyo s skladbo Fluid, trio Rožmarinke z instrumentalno skladbo Kliše in duo Platin s skladbo Stay Forever. Presenetljivo se v drugi krog ni uvrstila Natalija Verboten, ki jo je večina že videla na evrovizijskem odru. Dobila je sicer največ glasov gledalcev, vendar ji strokovna žirija ni dodelila niti točke.

Strokovna žirija je glasovala takole:

Rožmarinke: Kliše (12 točk),
Platin: Stay Forever (10 točk),
Monika Pučelj: Nič ne ustavi me (8 točk),
Ylenia Zobec: Tvoj glas (7 točk),
Tulio Furlanič: O, ženske, ženske (6 točk),
Diona Dim: If You (5 točk),
Alya: Fluid (4 točke),
Polona: Kralj neba (3 točke),
Maja Slatinšek: Slovo brez mej (2 točki),
Regina: Plave oči (1 točka).

Občinstvo pa je svoje glasove porazdelilo nekoliko drugače:

Natalija Verboten: Cry on my Shoulder (12 točk),
Platin: Stay Forever (10 točk),
Alya: Fluid (8 točk),
Maja Slatinšek: Slovo brez mej (7 točk),
Rožmarinke: Kliše (6 točk),
Rebeka Dremelj: Ne boš se igral (5 točk),
Yuhubanda: Če zdaj odideš sama (4 točke),
Monika Pučelj: Nič ne ustavi me (3 točke),
Regina: Plave oči (2 točki),
Diona Dim: If You (1 točka).

Zmagovalna skladba z 31.279 glasovi
Tri skladbe z najvišjim seštevkom so se v drugem krogu predstavile še enkrat, med njimi pa so gledalci in poslušalci izbrali zmagovalno skladbo. Ta je prejela 31.279 glasov.
Pred Evrosongom še kvalifikacijski koncert
Duo Platin pa se bo moral, še preden bo zares stopil na evrovizijski oder, izkazati na predizboru. Na kvalifikacijskem evrovizijskem izboru, ki bo v Carigradu 12. maja, bodo namreč izbrali deset najboljših za glavni finale. Na glavnem večeru Evrosonga 2004 15. maja pa se bo za naziv evropska popevka leta potegovalo 24 držav, članic evropske mreže radijskih in televizijskih postaj (EBU): deset najvišje uvrščenih z Evrosonga 2003, Velika Britanija, Nemčija, Španija in Francija, ki imajo pravico do nastopa, ne glede na izide preteklega tekmovanja, ter deset najbolje ocenjenih držav iz kvalifikacijskega izbora.

Na razpis za slovenski izbor za pesem Evrovizije, EMA 2004, je prispelo 83 skladb. Strokovna komisija je za nastop na štirih predizborih izbrala 32 skladb.

Vabimo vas, da se udeležite tudi spletnega foruma o EMI!