Koprski glasbenik Danilo Kocjančič, ki je umrl v začetku meseca, se je v zadnjem obdobju življenja boril z rakom na limfnih žlezah. Foto: MMC RTV SLO
Koprski glasbenik Danilo Kocjančič, ki je umrl v začetku meseca, se je v zadnjem obdobju življenja boril z rakom na limfnih žlezah. Foto: MMC RTV SLO
Kameleoni v drugo. Celjska tovarna Toper je izdelala posebne srajce Kameleoni in izdala razglednico, kjer ta oblačila propagirajo člani skupine sami.
Zlata šestdeseta – Danilo Kocjančič in Kameleoni. Foto: Osebni arhiv Andreja Mraka
Spomin na Danila Kocjančiča

Neposredni prenos koncerta je bil na Radiu Koper in 1. programu Radia Slovenija nocoj ob 20. uri. TV Slovenija pa se je priljubljenemu primorskemu glasbeniku poklonila z oddajo Zlata šestdeseta – Danilo Kocjančič in Kameleoni.


V ŽIVO: Radio Koper
Senca, ena najlepših domačih balad vseh časov
Oddajo Okrog osmih, ki jo pripravlja in ureja Drago Mislej - Mef, so na Radiu Koper nocoj ob 20. uri posvetili pesmim Danila Kocjančiča, ki so jih v živo interpretirali številni pevci in pevke, med njimi tudi Tulio Furlanič, Ladi Mljač, Tinkara, Janez Bončina Benč, Slavko Ivančič, Tomaž Domicelj in Kalamari. Namen dogodka, ki so ga neposredno prenašale skoraj vse primorske radijske postaje in je že zaradi tega pravi zgodovinski trenutek, je podčrtati izjemno pot avtorja, ki je s svojim delovanjem in ustvarjanjem na glasbenem področju zaznamoval vso Slovenijo. Prvič so na pobudo Radia Koper lahko koncert neposredno prenašali tudi komercialni primorski radii.

Na prvem programu TV Slovenija pa ste si lahko ogledali dokumentarec o karieri skladatelja, kitarista in pevca Kocjančiča z naslovom Zlata šestdeseta – Danilo Kocjančič in Kameleoni. Glasbeno pot je začel kot srednješolec v 60. letih preteklega stoletja z ustanovitvijo za tiste čase avantgardne skupine Kameleoni. Pozneje je ustanovil več skupin in ustvaril številne uspešnice, med drugim Portorož 1905, Dober dan in Amerika. Poleg skupine Kameleoni je ustanovil še zasedbe Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo, skladbe pa je pisal tudi za druge izvajalce zabavne glasbe in doživljal uspehe na številnih festivalih. Posebej plodno je bilo Kocjančičevo sodelovanje s prijateljem in tekstopiscem Dragom Mislejem - Mefom. "Skladba Senca, ki sta jo napisala za skupino Prizma, je ena najlepših slovenskih balad vseh časov," je nekoč zapisal glasbeni urednik Dragan Bulič.

Predvajanje napovedane portretno-dokumentarne oddaje o Bojanu Adamiču, ki bi morala biti danes na sporedu 1. programa TV Slovenija ob 20. uri, je bilo prestavljeno.

Spomin na Danila Kocjančiča