Križanke. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Križanke. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Na nocojšnjem koncertu z začetkom ob 20. uri bo nastopil Duo Claripiano, ki je pripravil program glasbenih del šestih domačih in tujih skladateljev. Ob delih nemškega Roberta Schumanna, avstro-ogrskega Gustava Mahlerja in avstrijskega Albana Berga bo mogoče prisluhniti skladbam slovenskih skladateljev treh generacij: Marijana Lipovška, Lojza Lebiča in Tadeje Vulc.

Ljubezen in ponotranjena občutenost
Tatjano Kaučič in Dušana Sodjo ljubezen povezuje v glasbi in zasebno, kar se zrcali v njunih bleščečih izvedbah, polnih ljubezni in ponotranjene občutenosti, piše na spletni strani Festivala Ljubljana. Glasbenika, zaposlena v Slovenski filharmoniji, sta Claripiano ustanovila leta 1994 in nanizala vrsto odmevnih koncertov doma in v tujini, uspešnih projektov ter ustvarila diskografijo, v kateri izstopajo dela slovenskih skladateljev.

V sredo bosta prav tako ob 20. uri v Viteški dvorani nastopila Božo Paradžik na kontrabasu in Hansjacob Staemmler za klavirjem. Predstavila bosta skladbe skladateljev Arva Parta, Johannesa Brahmsa, Ludwiga van Beethovna in skladateljice Melanie Bonis.

Od zgodnjega klasicizma do pozne romantike
Zagrebčan Božo Paradžik je po pisanju Festivala Ljubljana od leta 2000, ko je izdal debitantski CD pri založniški hiši EMI, ustvaril impresivno solistično kariero in postal eden mednarodno najuglednejših ter najbolj iskanih solokontrabasistov. Njegovi glasbeni posnetki na spletni platformi YouTube imajo skupaj več kot štiri milijone ogledov. Paradžikov široki repertoar sestavljajo predvsem dela od zgodnjega klasicizma do pozne romantike.

Sorodna novica V Piranu bodo ob 250-letnici smrti maestra Tartinija skozi vse leto nizali kreativne perlice

Na klavirju ga bo spremljal Hansjacob Staemmler, ki je bil še kot študent na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v Berlinu pianist Ansambla solistov Berlinske filharmonije. Študij je v Berlinu opravil pod mentorstvom Georga Save in ga zaokrožil na mojstrskih tečajih pri Danielu Barenboimu in Menahemu Presslerju. Danes spremlja številne znane glasbenike in solopevce po vsem svetu.

V četrtek bo ob 20.30 s petimi Tartinijevimi sonatami nastopil tržaški violinist in violist Črtomir Šiškovič, ki se že več kot dve desetletji posveča izvajanju baročne glasbe in uporablja violino ter lok iz tega obdobja. Središče njegovega repertoarja predstavlja prav Giuseppe Tartini in njegovi učenci, čigar skladbe skrbno preučuje in snema že vrsto let. Snema za domače in italijanske radijske ter televizijske hiše, v zadnjih letih pa se posveča tudi dirigiranju.

Šiškovičev koncert bo potekal tudi v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, namenjenega zaznamovanju 250. obletnice smrti slovitega violinista, violinskega pedagoga, skladatelja in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu, kjer stoji tudi njegova rojstna hiša, še piše na spletni strani.