Beneški komorni ansambel je v letu 2019 praznoval 60. obletnico delovanja. Foto: Festival Ljubljana
Beneški komorni ansambel je v letu 2019 praznoval 60. obletnico delovanja. Foto: Festival Ljubljana

Zaigrali bodo glasbene mojstrovine Antonia Vivaldija, Tomasa Albinonija, Giuseppeja Tartinija in Antonia Pacullija, piše na spletni strani Festivala Ljubljana.

Ansambel I Solisti Veneti se uvršča med svetovne glasbene zvezde, med drugim je dobil več nagrad, tudi grammyja in častno plaketo Evropskega parlamenta. "Prepoznavni so po svoji interpretativni prefinjenosti, ki iz vsakega koncerta naredi nepozabno doživetje, goji posebno vez z beneško glasbo in enim največjih tamkajšnjih baročnih glasbenih mojstrov, Vivaldijem, pa tudi z Albinonijem," so še zapisali pri festivalu.

Iz njunih opusov bosta drevi zazveneli dve najpomembnejši deli – Vivaldijevi Štirje letni časi in Albinonijev Koncert za oboo in godala v d-molu, op. 9, št. 2. Na koncertnem programu sta še Tartini s Koncertom za violončelo in godala v A-duru ter Pasculli s skladbo Simpatici ricordi della Traviata za oboo in godala.

Več kot 6000 koncertov
Beneški komorni ansambel je v letu 2019 praznoval 60. obletnico delovanja. Leta 1959 ga je ustanovil Claudio Scimone in slava ansambla je z vsakim koncertom, ki ga je izvedel bodisi doma bodisi v tujini, strmo naraščala. Danes so skupno izvedli že več kot 6000 koncertov, nastopili so v 90 državah po svetu.

Ponovno so oživili na stotine neznanih del, ki spadajo v italijansko glasbeno dediščino, orkester pa je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Jose Carreras, June Anderson in drugi, še piše na spletni strani festivala.