Zornov opus ponuja morda najbolj raznovrstno gradivo, kar ga je kdor koli posnel. Foto: EPA
Zornov opus ponuja morda najbolj raznovrstno gradivo, kar ga je kdor koli posnel. Foto: EPA

Po mojem nisem posnel plošče, iz katere bi lahko sklepali o mojem delu. Še sam nisem prepričan, za kaj gre pri tem Johnu Zornu.

John Zorn

Zorn je za večer v Križankah pripravil poseben program v treh delih, ki je vključeval improvizacijo gostitelja in vabljenih glasbenikov, nastop The Dreamers in izvedbo skladb iz "knjige angelov". Zorn je Križanke zasedel s pisano karavano glasbenikov, s katerimi je poskrbel za edinstven koncertni dogodek. V prvem delu se je Zorn na odru pojavil s kitaristom Marcom Ribotom, klaviaturistoma Johnom Medeskim in Jamiejem Saftom, basistoma Trevorjem Dunnom in Chrisom Woodom, tolkalistom Cyrom Baptistom, bobnarjema Billyjem Martinom in Joeyjem Baronom ter Kennyjem Wollesenom na vibrafonu.

Vsi detajli smiselni in medsedbojno povezani
Na vrsti je bila dobršna mera džezovske improvizacije. Zornov opus namreč ponuja morda najbolj raznovrstno gradivo, kar ga je kdor koli posnel. V svojih delih se Zorn nanaša na številne umetniške postopke, z referencami na slikarje, filmarje, pisatelje in druge kulture. Te reference si sledijo v nenavadnih zaporedjih, ki jih narekujejo teorija iger, naključje in sprotno skladanje, so zapisali organizatorji. Kot je sam povedal, imajo prav vsi detajli njegove glasbe zanj smisel in vsi so povezani.

Drugi del izjemnega festivalskega večera je bil rezerviran za zasedbo The Dreamers. Sestava skupine je v osnovi enaka kot pri Zornovi Electric Masadi (manjka Ikue Mori), glasba pa niti slučajno ni podobna njeni razposajeni improvizaciji. "The Dreamers zveni milozvočno, sproščujoče, lepo. Lenobno drsi čez eksotiko, surf in lounge, tu in tam odmevajoča morriconejevska kitara doda malce napetosti, a se kaj kmalu s havajskimi kitarami zaziba do naslednjega vala," piše na spletni strani festivala.

Aktualna serija Zornovih skladb z naslovom The Book of Angels v izvedbi trojice Medeski, Martin & Wood je bila prihranjena za vrhunec večera. Po navdušujočem nastopu v Križankah leta 2006, ko se je zasedbi pridružil kitarist John Scofield, so glasbeniki tokrat predstavili svojo vizijo Zornove glasbe, kot so jo posneli na albumu Zaebos: The Book of Angels Vol. 11.

"Trio je imenitno zapopadel Zornovo estetiko in jo napolnil s svojim nezgrešljivim zvokom. Slišali bomo razburljivo in raznovrstno zvočno popotovanje od starinskega svinga in eksotike prek psihedeličnih, naelektrenih do bolj umirjenih skladb z odkritim povzemanjem judovske tradicije," napovedujejo organizatorji.

In kaj je mojster povedal o svoji glasbi? "Po mojem nisem posnel plošče, iz katere bi lahko sklepali o mojem delu. Še sam nisem prepričan, za kaj gre pri tem Johnu Zornu," je izjavil v pogovoru za Mladino leta 2004.

Po mojem nisem posnel plošče, iz katere bi lahko sklepali o mojem delu. Še sam nisem prepričan, za kaj gre pri tem Johnu Zornu.

John Zorn