Foto:
Foto:
DJ Patife je Brazilce nad drum'n'bassom navdušil, ko je tovrstno glasbo vrtel med sambo.
Eden od treh Grdih račkov

Sobotni večer je bil v znamenju drum'n'bass zvokov, saj sta po ogrevanju domačih didžejev ob polnoči na oder stopila gosta iz Sao Paula in Londona, DJ Patife in Cleveland Watkiss, oba že znanca ljubljanskega občinstva. Še bolj živahno pa bo nedeljsko dogajanje, ko se bo v Ljubljani ustavil kalifornijski hiphop band Ugly Duckling. Skupina, ki predstavlja alternativo resni hiphop produkciji in ki se želi na odru predvsem zabavati, bo svoj nastop začela v nedeljo ob 24.00.

Krivec za drum'n'bass v Braziliji
Wagnerju Borgesu Ribeiri de Souza, ki nastopa pod psevdonimom DJ Patife, gre zasluga za popularizacijo drum'n'bass glasbe v Braziliji. Po srečanju z DJ Markyjem, zdaj enim od vodilnih DJ-jev na področju drum'n'bassa, je tudi DJ Patife začel tovrstno glasbo vključevati v svoj repertoar. Pomemben za njegov razvoj je bil tudi obisk Evrope pred nekaj manj kot desetimi leti, ko je na podelitvi nagrad mercury spremljal Ronija Siza. Svoj prvi album, s katerim je navdušil kritike, je izdal leta 2000 in sledila so vabila na številna gostovanja.

Uspešen tudi kot izvajalec
V nasprotju z Brazilcem pa si je Londončan Cleveland Watkiss glasbene izkušnje nabiral tudi z izvajanjem glasbe, ne le z mešanjem zvokov in njihovim predvajanjem. S Courtney Pinom je ustanovil Jazz Warriors big band, med drugim pa je sodeloval tudi z gospel zasedbo London Cummunity Gospel Choir in Talvinom Singhom. Glasbenik, ki bo DJ Patifu nastopil na dogodku Brazil Fiesta Reload!, je sicer na podelitvi jazz awards že trikrat osvojil lovoriko najboljšega pevca.

Zabavni Grdi rački
Pred nastopom gostujočih glasbenikov in po njem so občinstvo zabavali RDYO DJ-ji, enak postopek pa bo sledil tudi v nedeljo, ko bodo osrednji gostje Grdi rački. Ugly Duckling sicer v zadnjih tednih zabavajo občinstvo na evropski turneji, na kateri izvajajo glasbo s svojih treh samostojnih albumov. Zlasti velik uspeh je lani dosegla njihova veseljaška hiphop popevka A Little Samba, nad katero so bili navdušeni poslušalci povsod po svetu.