Leta 1970 je danes 64-letni Neil Young napisal Ohio. Ta močna in drzna protestna pesem je bila odziv na streljanje, ki se je 4. maja tistega leta zgodilo na univerzi Kent in v katerem so umrli štirje študentje, devet je bilo ranjenih. Foto: EPA
Leta 1970 je danes 64-letni Neil Young napisal Ohio. Ta močna in drzna protestna pesem je bila odziv na streljanje, ki se je 4. maja tistega leta zgodilo na univerzi Kent in v katerem so umrli štirje študentje, devet je bilo ranjenih. Foto: EPA

Štirje študentje - Allison Krause, Jeffrey Miller, Sandra Scheuer in William Schroeder - so pod streli omahnili v smrt, devet drugih je bilo ranjenih. Pokol na univerzi v zvezni državi Ohio, ki ga je celo posebna komisija predsednika Nixona za nemire v univerzitetnih središčih označila za "nepotrebnega, neutemeljenega in neopravičljivega", je sprožil proteste milijonov študentov na stotinah kolidžev in univerz po vseh ZDA in še bolj zaostril zaradi vietnamske vojne že tako napete razmere v državi. Neila Younga pa je navdahnil za pesem Ohio.

Young, danes že "star maček", ko gre za protestne pesmi. Ena njegovih najslavnejših pesmi Rockin' in the Free World je usmerjena v kritiko takratnega predsednika Busha starejšega, na svojem albumu Living with War iz leta 2006 pa je legendarni rocker k odstopu pozval Busha mlajšega. A Ohio je bila prva pesem, v kateri je Young v verzih izrazil nestrinjanje z oblastjo. Pesem je napisal, potem ko je v reviji Life videl fotografije z univerze Kent in kot del zasedbe Crosby, Stills, Nash & Young izdal pesem, katere besedilo gre : "Tin soldiers and Nixon coming ... Soldiers are gunning us down ... Four dead in Ohio."

Pogumen besedni napad na Nixona
Član omenjene zasedbe David Crosby je nekoč izjavil, da je bila Youngova neposredna kritika Nixona - to so bili vendarle drugačni časi - "najpogumnejša stvar, kar jih je kdaj slišal". Pesem je bila prepovedana na nekaterih radijskih postajah, a so jo vrteli na podtalnih in postala je izjemno priljubljena pri študentih.

Amerika te dni zaznamuje 40. obletnico tragičnega in krvavega spopada med študenti in Narodno gardo, pri reviji Time pa so sestavili lestvico desetih najmočnejših protestnih pesmi, stvaritev umetnikov, ki so svojo jezo spremenili v pesem. Pesmi - največ jih je "navdahnila" vietnamska vojna, nekatere izmed njih pa so posvečene tudi drugim človeškim tragedijam: severnoirski krizi, rasizmu, apartheidu in neodzivnosti ameriške vlade po orkanu Katrina - poslušajte spodaj.

Ohio (1970) - Crosby, Stills, Nash & Young

What's Going On (1971) - Marvin Gaye
Give Peace a Chance (1969) - Plastic Ono Band
Sunday Bloody Sunday (1983) - U2
War (1970) - Edwin Starr
Blowin' In The Wind (1962) - Bob Dylan
F___ tha Police (1988) - N.W.A
Sun City (1985) - Artists United Against Apartheid
Fortunate Son (1969) - Creedence Clearwater Revival
Georgia Bush (2006) - Lil Wayne