Italijanski dirigent in flavtist Federico Maria Sardelli velja za poznavalca Vivaldijevega opusa.  V letih 1997 in 2000 je bil med nominiranci za nagrado grammy. Foto: Slovenska Filharmonija/Michele Monasta
Italijanski dirigent in flavtist Federico Maria Sardelli velja za poznavalca Vivaldijevega opusa. V letih 1997 in 2000 je bil med nominiranci za nagrado grammy. Foto: Slovenska Filharmonija/Michele Monasta

Orkester Slovenske filharmonije bo na prvih dveh koncertih vodil italijanski dirigent in flavtist Federico Maria Sardelli, zadnjega pa norveška dirigentka Grete Pedersen. Vsi trije koncerti bodo zazveneli v Dvorani Marjana Kozine ob 19.30, eno uro pred sklepnim koncertom pa bo še predkoncertni pogovor.

Vsem trem koncertom bo mogoče prisluhniti v neposrednem prenosu na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars. Koncertni list si lahko pogledate tukaj.

Vivaldijeve skrivnosti za začetek
Drevišnji koncert bo pod naslovom Vivaldijeve skrivnosti ponudil vpogled v opus italijanskega virtuoza Antonija Vivaldija (1678–1741). Orkester Slovenske filharmonije bo nastopil z violinisti Mariko Przybyl, Žigo Faganelom in Oliverjem Dizdarevićem ter Tomažem Sevškom na orglah.

"Že Vivaldijev oče Giovanni Battista se je ukvarjalz opernim menedžmentom, igral je violino vopernem orkestru gledališča San Giovanni Crisostomo in se morda preizkusil tudi kot operniskladatelj. Antonio mu je sledil najpozneje v drugemdesetletju 18. stoletja, ko je začel komponirati zamalo beneško gledališče San Angelo," so zapisali v filharmoniji. Foto: Wikipedia

"Vse do leta 1926 je veljalo prepričanje, da je večina Vivaldijevih skladb izgubljenih. Šele spektakularno odkritje približno štiristotih rokopisov, ki so jih hranili blizu Torina, je omogočilo preporod njegove glasbe, ki ga doživljamo še danes. Odtlej skoraj ne mine leto, v katerem ne bi odkrili novih in dotlej neznanih koncertov ali sonat," je v koncertnem listu zapisal Domen Marinčič.

Nemir in Bachova čudovita dela
20. januarja bo koncert z naslovom Nemir posvečen glasbi Josepha Haydna (1732–1809) in manj znanim skladateljem iz 18. stoletja, ki so ustvarjali v t. i. viharnem obdobju (nem. Sturm und Drang), v katerem so bila v ospredju čustva in strasti.

27. januarja bosta Zbor in Orkester Slovenske filharmonije na sklepnem koncertu pod naslovom Bachova čudovita dela poustvarila izbor iz opusa Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750), med njimi motete in enega od znamenitih Brandenburških koncertov. Kot solisti bodo nastopili violinistka Ana Dolžan, flavtist Matej Grahek in čembalist Tomaž Sevšek.