Leta 2015 je zborovski festival gostilo madžarsko mesto Pécs. Foto: Europa Cantat
Leta 2015 je zborovski festival gostilo madžarsko mesto Pécs. Foto: Europa Cantat

Festival bo potekal med 17. in 25. julijem 2021, za izvajanje projekta pa je predvidenih 3.147.200 evrov. Slovenija bo kot gostiteljica prihodnje izdaje nasledila dogodek, ki so ga priredili leta 2018 v Talinu.

Predlagal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Kandidaturo za gostiteljstvo festivala Europa Cantat leta 2021 v Sloveniji je predlagal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki bo projekt tudi izvedel v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. V projekt bodo vključene tudi druge lokalne skupnosti, ker bodo koncerti in druge dejavnosti potekale tudi zunaj Ljubljane.

Več kot 4000 pevcev z vsega sveta
Festival Europa Cantat je največji mednarodni zborovski kulturni dogodek v Evropi, na katerem v enem tednu sodeluje več kot 4000 pevcev z vsega sveta. Vsaka tri leta ga organizira Evropska zborovska zveza v enem od evropskih mest, zato dobljena kandidatura pomeni veliko priznanje na področju slovenskega zborovstva, ki je najštevilčnejša kulturna dejavnost v Sloveniji.

V sporočilu za javnost piše, da bo projekt okrepil slovensko prisotnost na evropskem zborovskem zemljevidu, povezal bo relevantne akterje, strokovna glasbena združenja, izobraževalne ustanove, dijake in študente ter ustvaril priložnosti za odpiranje vrat slovenskim pevcem, glasbenikom, skladateljem, dirigentom in drugim strokovnjakom.

"Projekt prav tako sledi dosedanjim prizadevanjem ministrstva za kulturo na področju mednarodne uveljavitve slovenske kulture v tujini ter na področju krepitve področja kulturnega turizma, kar je zapisano tudi v osnutku novega Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025 ter je lepa priložnost za zaznamovanje začetka predsedovanja Slovenije EU-ju in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije," so še sporočili z urada vlade za komuniciranje.