Letošnji prejemnik nagrade Frana Milčinskega - Ježka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Letošnji prejemnik nagrade Frana Milčinskega - Ježka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Sorodna novica Ježkova nagrada za Orleka Vlada Poredoša, enega najvidnejših interpretov svoje generacije

Glasbeniku, pevcu in avtorju besedil Vladu Poredošu, ki je znan predvsem kot gonilna sila skupine Orlek, so nagrado izročili v televizijski oddaji Nedeljsko popoldne. Ob tej priložnosti so Orleki in Rudarska godba Hrastnik skupaj odigrali znamenito pesem Adijo knapi.

RTV Slovenija to lovoriko podeljuje od leta 1989 in je poimenovana po Franu Milčinskem - Ježku, ki je umrl 27. februarja 1988. Nagrada je bila ustanovljena z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji njegovega duha. V utemeljitvi letošnje nagrade je žirija med drugim zapisala, da Poredošu uspeva slediti Ježkovemu umetniškemu motu, da je tudi grenkost življenja lažje prenašati s smehom.

Podelitev Ježkove nagrade Vladu Poredošu

Uglasbitev knapovske in postknapovske realnosti
Ena od značilnosti zasedbe Orlek je zagotovo tudi ta, da so trpke tematike posredovali skozi pretežno vesele in udarne forme, vendar pa se težnja k veseli glasbi, ki se nemalokrat napaja iz virov, ki so bolj sončni kot njihova dolina, tako ali tako zdi značilnost revirskih glasbenikov. Nemara tudi zato, ker revirsko glasbo zaradi številnih pihalnih godb in pihalcev krasi prisotnost trobil in pihal, ta pa so podobno kot harmonika pregovorno veseli inštrumenti, ki še tako temačno tematiko podprejo z živimi barvami.

Orleki so vse to združili v svojem zvoku in z besedili, ki se nanašajo na knapovsko in postknapovsko realnost, ter s proletarsko konkretnim in hrapavim glasom Poredoša. Zasedba je nastopila v trenutku, ko so se v revirjih zapirali rudniki in ko je zasavska skupnost podoživljala svojo zgodovino.

Vlado Poredoš v družbi predsednice letošnje žirije Jelke Stergel in voditeljice oddaje Nedeljsko popoldne Bernarde Žarn. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Vlado Poredoš v družbi predsednice letošnje žirije Jelke Stergel in voditeljice oddaje Nedeljsko popoldne Bernarde Žarn. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

"Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo. Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja in neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Vlado Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek," je še zapisala žirija v sestavi Jelka Stergel (predsednica), Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan.

"Nisem nič kaj drugačen od drugih"
V oddaji Dobro jutro, v kateri so prav tako gostili letošnjega nagrajenca, je bilo mogoče slišati tudi, da nemalo Slovencev brez Orlekov do danes ne bi vedelo, da je "bunkovec jabolčni mošt po zasavsko, da je funšterc rudarska palačinka, salamurca soljeno prekajeno meso, da so Čolnišče majhen kraj v občini Zagorje, da je perkmandeljc jamski škrat, da je houdre izraz za zgagarja oziroma nekoristnega brezveznika, anduht za slavje, frpruh pa izraz za podor materiala v jami," če naštejemo le nekaj pojmov, ki so se pojavili v njihovih skladbah.

Ježkov nagrajenec Vlado Poredoš

Nagrajenčeva velika predanost ustvarjalni muzi ter mogočna, doživeta in prepričljiva interpretacija pa ga postavljata med najvidnejše interprete njegove generacije. "Vsi prejemniki Ježkovih nagrad smo ogledalo naše družbe," je uvodoma v oddaji dejal nagrajenec in dodal, da "tako vidimo, kakšni sploh smo, vključno z mano. Nisem nič kaj drugačen od drugih".

Knapovski obešenjaški humor, ki ti zleze pod kožo
Ježkovo poslanstvo je bilo tudi imeti bodice skozi humor, letošnji nagrajenec s svojimi bodicami najbolj bode ljudi "zaradi neumnosti, ki jih počnejo. (...) Človeška neumnost pa je tista, ki se ji lahko smejimo. S humorjem je mogoče odlično premagovati stres in podobno. Nekateri pravijo, da Slovenci nismo rojeni za humor, a menim, da imamo tudi mi zelo dober humor, a se je treba podati med ljudi. Še posebej ta knapovski obešenjaški humor mi je tako dobro zlezel pod kožo, saj se ga takoj nalezeš." Po njegovih besedah so te šale še dodatno nadgrajene z vsakovrstnimi metaforami, ki pa niso nujno "za na televizijo".

Leta 1953 v Beltincih rojeni Vlado Poredoš letos slavi tudi 40 let bivanja v Zasavju. Glede zasavskega knapovskega življenja pa je dejal, da je preprosto treba "doživeti, kako so pripadni tej knapovščini". Poredoš je pravzaprav eden redkih, ki se je priselil v Zasavje, "od koder vsi bežijo", sam pa je prišel tja zaradi ljubezni. A kot je povedal, se mu še vedno "kdaj prikrade prekmurski naglas".

Tudi ime tega tedna na Valu 202
Glasbenika, pevca, avtorja besedil in prvega moža skupine Orlek so poslušalci Vala 202 izbrali tudi za ime tedna. Ob njem sta bila nominirana še založnik in prejemnik Schwentnerjeve nagrade Lojze Wieser ter novinarka revije Jana Sonja Grizila, prejemnica najvišjega priznanja Društva novinarjev Slovenije, nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

Vlado Poredoš, Ježkov nagrajenec
Vlado Poredoš: "Pri Ježku imam rad poučne in grenko-sladke stvari."