Takole so Jerko Novak, Neca Falk in Kajetan Kovič pred petimi leti praznovali 20. rojstni dan Murija in Mace. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Takole so Jerko Novak, Neca Falk in Kajetan Kovič pred petimi leti praznovali 20. rojstni dan Murija in Mace. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Leto 1985: eden prvih koncertov, na katerem so zaživele pesmi o mačjem uživaču Muriju. Foto: Mestni muzej Ljubljana

Muca Maca je zaspanka, prava mačja Parižanka. Spala bi, če bi se dalo, do večerje in še malo.

Leta 1998 so otroci v pesmih uživali na Ljubljanskem gradu. Foto: Mestni muzej Ljubljana

Mačje tete, mačji strici zbirajo se k veselici. Na terasi Mlekovira slavna Mačja godba svira. Muce milo se smehljajo, se za mačji bal ravnajo.

Maček Muri in muca Maca letos praznujeta 25 let. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Maček Muri praznuje
Zakaj sta mačja junaka še vedno aktualna?

Ne dvomimo, da ste brez težav nadaljevali z vrsticami iz pesmi Maček Muri, naslovne "himne" glasbenega projekta Maček Muri in Muca Maca avtorjev Kajetana Koviča (besedila) in Jerka Novaka (glasba) ter izvajalke Nece Falk, ki sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle.

Kaj je tisto, zaradi česar sta po mnenju Nece Falk in Jerka Novaka mačja junaka še po 25 letih aktualna? Oglejte si videoizjavo spodaj desno.

Letos bo minilo 23 let od izida kasete in v tem času je bilo prodanih več kot sto deset tisoč izvodov kaset in zgoščenk s pesmimi, s katerimi so odrasle številne generacije. Še danes na leto prodajo okrog tisoč zgoščenk, je povedal producent projekta Tone Stojko.

Muri in Maca, ikoni slovenskega rocka za otroke in otroke po srcu, bosta rojstni dan praznovala s koncerti v Mestnem muzeju Ljubljana: ker sta prvi, večerni, ki bo v petek, ob 19.00, in drugi, družinski, ki bo v nedeljo ob 16.00, že razprodana in vlada veliko zanimanje, so organizatorji dodali še en datum: nedeljo, 20. decembra, ob 16.00.

V muzeju so pred koncerti predstavili dokumentarni film o nastajanju najpriljubljenejše slovenske rockglasbe za otroke vseh časov in generacij producenta Mačka Murija in Muce Mace, Toneta Stojka, in esej Hommage Mačku Muriju in Muci Maci pesnika in esejista Milana Dekleve.

Kovič: Muri je prišel s Štajerske
"Mačke sem imel zmeraj zelo rad," je v omenjenem dokumentarcu povedal pisatelj Kajetan Kovič, ki bo tudi gost petkovega koncerta, in razkril, da je bil navdih za Mačka Murija črn maček s Štajerske, ki je z njegovo družino prebival v Ljubljani. "Vedno pišem za otroka v sebi in se ob tem zelo zabavam," je še dodal priljubljeni avtor zgodb za otroke in v šali dodal, da so mu številni starši potožili, da imajo "tistega njegovega mačka" že čez glavo, saj hočejo njihovi otroci ves čas poslušati pesmice o Muriju.

Mačka Murija je Kovič posvetil otrokom od 3. do 90. leta starosti. Zanimivo je, da to glasbo sicer najraje poslušajo otroci od drugega do desetega leta starosti in se k njej vrnejo po končani srednji šoli in pozneje, ko imajo sami otroke. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rockprojekt, postala nekakšna "biblija rocka" za otroke. Je prvi stik z glasbo za otroke, radi ji prisluhnejo tudi starejši in celo babice.

Morda je prav tu moč Kovičeve poezije, ki preko prispodob nekega "mačjega sveta" pripoveduje prav zgodbe iz našega vsakdanjega sveta. Neca Falk je s svojo izvrstno interpretacijo vdihnila življenje vsem tem mačkam: debelim in suhim, pridnim in gansterjem, piflarjem in uživačem ...

Zakaj je muc uživač postal fenomen?
Za Neco Falk je bil maček Muri, kot je povedala v filmu, izjemno dobrodošla akustična sprememba, saj se je v tistem času gibala predvsem v rockerskih vodah. Zelo jo veseli, da pesmi še danes poslušajo odrasli otroci in njihovi otroci. Avtor glasbe Jerko Novak pa je dodal, da do uspešnice lahko pride le, če je človek iskren in da Murija nikakor niso ustvarjali zato, da bi postal uspešnica. Tako se je pač zgodilo.

Maček Muri je postal pravi sociološki fenomen, ki se mu je v nekakšni "poetični reminiscenci", kot jo je poimenoval, posvetil esejist Milan Dekeva. Zakaj je štajersko-ljubljanski maček, nekakšen postsocialistični uživač, meščanski kavarniški muc, postal fenomen? Dekleva meni, da zato, ker je znal Kovič v njem utelesiti lokalno v tistem najboljšem, ne zaplankanem smislu. Iz lika Mačka Murija pa je nato njegov duh zaživel še v glasbi in s tem se je podaljšalo mačkovo življenje.

Koncert bodo tisti srečneži, ki so si zagotovili vstopnice, lahko slišali v izvirni zasedbi s pevko Neco Falk, Jerkom Novakom in kitaristom Mirom Novakom.

Maček falot
Za konec pa naj zapišemo še besedilo pesmi Maček falot, ki jo najdemo na zgoščenki Maček Muri in Muca Maca in dobro ujame uživaškega duha Kovičevih mačjih junakov, hkrati pa se še vedno sliši zelo aktualno - podobnost z resničnimi osebami je zgolj naključna (?):

Je živel en maček
in bil je falot,
po svetu je hodil
kot velik gospod.
Vsem mucam je dvoril
in vodil jih v bar,
v tujini zapravljal je njihov denar.
Sezidal je hišo,
kaj hišo, cel grad -
in v njem se šopiril
košat in bogat.
Že marsikak maček
vse to je počel,
nazadnje se v lastne je zanke ujel.
Naš maček pa bil
in ostal je gospod,
ker bil je en velik
prebrisan falot.

Muca Maca je zaspanka, prava mačja Parižanka. Spala bi, če bi se dalo, do večerje in še malo.

Mačje tete, mačji strici zbirajo se k veselici. Na terasi Mlekovira slavna Mačja godba svira. Muce milo se smehljajo, se za mačji bal ravnajo.

Maček Muri praznuje
Zakaj sta mačja junaka še vedno aktualna?