Tabor letos poteka pod geslom in naslovom slovenske ljudske Jaz sem si pa nekaj zmislu in je posvečen slovenski ljudski pesmi in skoraj pozabljenim izročilnim običajem. Foto: RTV SLO
Tabor letos poteka pod geslom in naslovom slovenske ljudske Jaz sem si pa nekaj zmislu in je posvečen slovenski ljudski pesmi in skoraj pozabljenim izročilnim običajem. Foto: RTV SLO
false
Osrednji del je zasnovan kot neprekinjena spevoigra tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Foto: RTV SLO

V Šentvidu pri Stični se je z nastopom osmih slovenskih pevskih zborov iz drugih držav v soboto začel 47. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tabor slovenskih pevskih zborov je vseslovenski praznik slovenskega petja, na katerem se predstavijo slovenski zbori in zbori iz zamejstva. Prireditelji na današnji osrednji prireditvi pričakujejo do 130 pevskih zborov. Zapelo je več kot 2000 pevcev, osrednji del prireditve pa bo potekal v obliki spevoigre.

Slovenske ljudske pesmi in skoraj pozabljeni običaji
Tabor letos poteka pod geslom in naslovom slovenske ljudske Jaz sem si pa nekaj zmislu in je po besedah programskega vodje tabora Staneta Pečka posvečen slovenski ljudski pesmi in skoraj pozabljenim izročilnim običajem.
Osrednji del je bil zasnovan kot neprekinjena spevoigra tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki so jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev.
Prireditev se je začela z osrednjo vajo ob 9. uri, med 12. in 13. uro se je odvila povorka pevskih zborov. Po slavnostnem nagovoru ministra za kulturo Toneta Peršaka so osrednjo pozornost prevzeli pevci in pevke z vse Slovenije.
V dobro uro trajajočem sporedu so zbori odpeli 25 pesmi, 13 a capella, 11 ob spremljavi Policijskega orkestra RS pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in eno pesem kot podoknico ob kitarski spremljavi.
V soboto so v Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični že nastopili slovenski pevski zbori iz Hrvaške, Madžarske, BiH, Srbije, Avstrije ter Italije.