Festival bodo začeli glasbeniki iz Big banda Krško, ki so pred dvema letoma s priredbami skupine Depeche Mode nastopili tudi na Montreux Jazz Festivalu. Brezplačni večerni koncerti Jazz kampa v Kranju bodo potekali na Pungertu v starem Kranju, v primeru dežja pa jih bodo preselili v stolp Škrlovec. Foto: Jazz kamp Kranj
Festival bodo začeli glasbeniki iz Big banda Krško, ki so pred dvema letoma s priredbami skupine Depeche Mode nastopili tudi na Montreux Jazz Festivalu. Brezplačni večerni koncerti Jazz kampa v Kranju bodo potekali na Pungertu v starem Kranju, v primeru dežja pa jih bodo preselili v stolp Škrlovec. Foto: Jazz kamp Kranj
false
Jazz Kamp Kranj je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim džezovskim, popovskim in klasičnim glasbenikom, ki se želijo v poletnih dneh izpopolniti na področju džeza in popa, in sicer klavirja, kitare, tolkal, bas kitare, kontrabasa, trobente, saksofona, trombona, teorije, harmonije, branja not, sodelovanja v malih skupinah in v orkestru ter nastopanja. Udeleženci delavnic se bodo predstavili zadnji dan festivala na različnih mestih v starem Kranju že dopoldne, zvečer pa s skupnim koncertom. Foto: Jazz kamp Kranj

Festivalski del tradicionalnega, že 12. Jazz kampa Kranj se bo začel drevi s koncertom Big banda Krško, ki pod vodstvom saksofonista Aleša Suše v repertoar vključuje tudi modernejše zvrsti bigbandovske glasbe, širšo pozornost pa je pritegnil z albumom Depeched s priredbami skupine Depeche Mode.
Izpopolnjevanje z uveljavljenimi mentorji pomemben del džezovskega kampa
Poleg festivalskega dela prireditev glasbenikom omogoča tudi izpopolnjevanje znanja v džezovski in popularni glasbi z domačimi in tujimi mentorji, ki letos prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Francije, Madžarske, Nemčije in Velike Britanije. Letošnji mentorji so pianista David Gazarov iz Nemčije in Madžar Emil Spanyi, francoski bobnar Christophe Bras, saksofonist in flavtist Adam Klemm, džezovska pevka Ines Reiger iz Avstrije, Matjaž Mikuletič na trombonu, kitarist Primož Grašič, trobentač Dominik Krajnčan, kontrabasist Aleš Avbelj ter pevec in klaviaturist Georgie Fame.
Kot pojasnjujejo organizatorji, kranjska družba Gramus bratov Primoža in Gregorja Grašiča, se najboljši glasbeniki izpopolnjujejo in pridobivajo nove ideje tako, da medsebojno sodelujejo v manjših in večjih zasedbah, se preizkušajo v raznovrstnih stilih, na odru preživijo dolgo časa ter razvijajo vse bolj pristen stik z občinstvom. Jazz kamp so razvili prav z namenom, da združijo tovrstne možnosti. Mentorji se bodo javnosti predstavili na sobotnem večernem koncertu, udeleženci delavnic, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Avstrije pa na zaključku kampa v soboto, 22. avgusta.
Izbor uveljavljenih glasbenikov in gosti s sorodnega grožnjanskega festivala
V nedeljo bo sledil nastop kvinteta Bossa de novo, ki igra brazilsko glasbo na slovenski način, v ponedeljek pa se bo predstavil saksofonist Jure Pukl s kvartetom, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. V torek bo na vrsti koncert gostov iz pobratenega festivala in poletne šole džeza iz hrvaškega Grožnjana.
V sredo bosta nastopili dami slovenskega džeza Jandranka Juras in Sandra Klemm s svojim bandom. V četrtek bodo nastopili Mladi levi, vokalno-instrumentalna zasedba, ki se je poimenovala po filmu The Young Lions Edwarda Dmytryka in koncertirala med leti 1966-1975, svoje delovanje pa ponovno obudila za silvestrovo 2014.
Zoran Predin in Damir Kukuruzević Django Group bodo v petek izvedli Zoranove legendarne uspešnice iz njegovega All-Purpose Lover albuma ter izbor priljubljenih gypsy swing standardnih skladb. Za zaključek Jazz kampa bo v soboto dopoldne po kranjskih ulicah potekal Jazz kamp Kranj s predstavitvijo udeležencev glasbenih delavnic ter zvečer zaključni koncert udeležencev Jazz kampa.