Big band Krško deluje že več kot 35 let Foto: Goran Rovan
Big band Krško deluje že več kot 35 let Foto: Goran Rovan
Številčno zasedbo vse od leta 1994 vodi umetniški vodja Aleš Suša Foto: Goran Rovan
Na koncertu ob 35 letnici delovanja so nastopili številni vokalni solisti, med njimi tudi Anja Kramar Foto: Goran Rovan

Big band Krško je s koncertom v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem proslavil 35 let delovanja. Delovati je začel v letu 1978 kot sekcija Pihalnega orkestra Djuro Salaj Krško zaradi želje nekaj glasbenikov po igranju zabavne glasbe. Leta 1994, ko je vodenje zasedbe prevzel saksofonist Aleš Suša, ki ga vodi še danes, je Big Band Krško začel bolj redno delovati in je v repertoar vključil modernejše zvrsti bigbandovske glasbe. Članstvo se je postopoma razširilo na glasbenike iz vseh posavskih pihalnih orkestrov.

Temeljno zasedbo orkestra sestavljajo trobentači, saksofonisti, pozavnisti in ritem sekcija, po potrebi pa se jim pridružijo vokalisti. Njihov repertoar je raznolik in sega od swinga ter latinskoameriških ritmov do jazz-rocka. Zasedba šteje danes že 50 članov, med njimi pa je kar 12 glasbenikov, ki so znanje pridobivali na šolanju v avstrijskem Gradcu, na Nizozemskem in v ZDA. Med vidnejše evropske nepoklicne big band zasedbe se je orkester uvrstil lani, ko je njegov zadnji album Depeched pritegnil širšo mednarodno javnost in kritiko. Pred tem so leta 2007 posneli še album Crossroads.

Njihova koncertna dejavnost poteka po Sloveniji in tudi v tujini. Vrhunec je orkester dosegel lani z nastopom na prestižnem Montreux Jazz Festivalu, ki velja za enega najstarejših na svetu in obenem enega najprestižnejših. V Švici so obiskovalce navdušili s priredbami pesmi skupine Depeche Mode.

Tokrat so izvedli zelo zahteven in pester program
Na jubilejnem koncertu so izvedeli pester in bolj zahteven program, sestavljen iz jazzovskih skladb in priredb popularne glasbe - od jazza do novih priredb pop glasbe različnih avtorjev: Jože Privšek, Gordon Goodwin, Duke Ellington, Matt Harris, Fred Sturm, Massive Attack, Dead Can Dance, Hans Zimmer, Radiohead, Depeche Mode, Emeli Sande, Liv Warfield, Lenny Krawitz in The Rippingtones.

Poleg članov Big banda so se predstavili različni vokalni solisti (Tadeja Molan, Tjaša Fabjančič, Mary Crnković Pilaš, Anja Kramar) ter instrumentalni solisti (Lovro Ravbar, Rok Lopatič, Miha Koretič, Janez Gabrič, Bojan Zupančič, Rok Štirn, Tomaž Gajšt in Antonio Geček).

Za MMC Goran Rovan