Amy Winehouse je nagrado brit za najboljšo britansko izvajalko prejela leta 2007, letos pa je znova nominirana zanjo. Foto:
Amy Winehouse je nagrado brit za najboljšo britansko izvajalko prejela leta 2007, letos pa je znova nominirana zanjo. Foto:
Alt-J
Britanska indierockovska skupina Alt-J je svoj prvenec An Awesome Wave izdala maja 2012 in zanj že prejela glasbeno nagrado mercury. Letos so kar trikrat nominirani tudi za brite. Foto: Reuters

Največje presenečenje je po poročanju Reutersa nominacija pred 18 meseci umrle angleške pevke Amy Winehouse v kategoriji najboljše solopevke. Za nagrado se bo pomerila s Sandejevo, Jessie Ware, Palomo Faith in Natasho Khan oziroma Bat for Lashes.

Rolling Stones - dragi, a še vedno navdušujejo
Winehousova je nominacijo prejela za album Lioness: Hidden Treasures, na katerem so do zdaj še neizdani in tudi do deset let stari posnetki njenih pesmi. Album je v trgovine prišel decembra 2011 in zasedel vrh britanske lestvice. Pevkin oče Mitch Winehouse je povedal, da je navdušen nad prvo posmrtno nominacijo za brit: "To dokazuje, da ima njena glasba še vedno ogromen vpliv na javnost in ga bo imela tudi v naslednjih generacijah."

Za najboljši nastop v živo so med drugim nominirani veterani rocka Rolling Stones, ki so ob svoji 50. obletnici delovanja konec lanskega leta razprodali krajšo turnejo. Čeprav so jih kritizirali zaradi visokih cen vstopnic, so obiskovalce navdušili z energičnim nastopom, polnim uspešnic. Nazadnje so bili Rolling Stones za brita nominirani leta 1996, obenem pa so tudi edina skupina, ki je bila nominirana tako na prvi podelitvi nagrad leta 1977 kot na letošnjem dogodku.

Nominiranci za letošnje nagrade brit v nekaterih pomembnejših kategorijah

Najboljši britanski soloizvajalec: Calvin Harris, Plan B, Richard Hawley, Ben Howard in Olly Murs

Najboljša britanska soloizvajalka: Amy Winehouse, Paloma Faith, Bat For Lashes, Jessie Ware in Emeli Sande

Najboljša britanska skupina: Mumford and Sons, Alt-J, The xx, Muse in One Direction

Britanski album leta:
Emeli Sande - Our Version of Events
Plan B - Ill Manors
Alt-J - An Awesome Wave
Paloma Faith - Fall To Grace
Mumford and Sons – Babel