Francoski ustvarjalec, mojster prostorskosti zvoka Alex Augier iz znamenitega IRCAM-a zlaga kocko audiovizualnih informacij, ki se na odru pretvorijo v performans. Foto: MoTA Točka
Francoski ustvarjalec, mojster prostorskosti zvoka Alex Augier iz znamenitega IRCAM-a zlaga kocko audiovizualnih informacij, ki se na odru pretvorijo v performans. Foto: MoTA Točka
Yair Elazar Glotman
Razstava Sonica (13.-18. novembra) bo posvečena delu basista, elektronskega glasbenika, znanega pod imenom Ketev, in zvočnega umetnika Yairja Elazarja Glotmana (na posnetku). Foto: MoTA Točka

Obetajo se štirje raznoliki koncertni večeri, in sicer otvoritveni gurmanski zvočni meni z Rashadom Beckerjem in audiovizualni spektakel oqpo_oooo Alexa Augiera ob podpori domačega hrupnega dvojca Ontervjabbit. Nato velja izpostaviti cinematsko popotovanje po svetlobi in barvah na dogodku Kino-Uho v Kinoteki z Robertom Curgenvenom in Wolfgangom Spahnom, nato še obisk koncertnega podzemlja z Jerusalem In My Heart, podkrepljenimi s tremi domačimi mojstri elektronike s kompilacije CTRL+N, ki jo je izdal Radio Študent. Nazadnje pa še plesni večer ob enem najbolj eksplozivnih zvezd temačnega techno in boben mash-upa, novozelandskega FIS-a.

Celotni program festivala Sonica si lahko pogledate na tej povezavi.

Povezovanje in deljenje
Poleg različnih oblik umetniških dogodkov so organizirane tudi delavnice ter pogovori z in med umetniki. Koncertni program je letos razširjen z osmimi brezplačnimi delavnicami, ki se na različne načine lotevajo zvoka in glasbe.

Neujemljivo naravo zvoka kot osrednjo točko tranzitornosti želijo organizatorji utelesiti, ne le skozi različne medije, prek katerih bodo občinstvo nagovarjali tokratni ustvarjalci, temveč tudi skozi izkušnje, znanja in veščine.

Tokratna razstava Sonica bo v celoti posvečena delu basista, elektronskega glasbenika, znanega pod imenom Ketev, in zvočnega umetnika Yairja Elazarja Glotmana, ki "bo raztelesil kontrabas v večplastnost zvočne instalacije, performansa, kompozicijskega materiala na relaciji med fizično materialnostjo kontrabasa in osupljivo igro globokih zvočnih frekvenc," so zapisali organizatorji.

Druga obletnica MoTa Točke
Konec festivala bo ovenčalo rojstnodnevno praznovanje MoTA Točke, ki ga letos združujejo z zaključkom Bienala neodvisne ilustracije. Praznovanje se bo začelo v MoTA Točki, ob 22. uri pa se bo preselilo v bunker v Argentinskem parku, ki ga bodo okupirale temačne podobe ljubezni dua Lealudvik.

Odprtje festivala tranzitornih umetnosti Sonica, ki bo trajal do 26. novembra, bo drevi v Kinu Šiška ob 20. uri.