Glasba
Gibsonke
Gibsonke, ki so v lasti Erica Claptona, so bile na ogled - in nekatere tudi na prodaj - leta 2009. Foto: EPA
Kitara Gibson
Prodaja kitar v ZDA se je v manj kot desetletju zmanjšala s približno 1,5 milijona enot letno na približno milijon letno. Foto: EPA
Les Paul
Model Gibsonove kitare Les Paul je postal zaščitni znak številnih znanih kitaristov. Foto: Reuters
Les Paul in Paul McCartney
Les Paul se je poslovil leta 2009, tukaj je na posnetku s Paulom McCartneyjem. Foto: Reuters

Dodaj v

Zaton gibsonk? Ameriškemu izdelovalcu kultnih kitar po 116 letih grozi stečaj.

Spremenjen pomen kitare v sodobni družbi
25. februar 2018 ob 20:04
Nashville - MMC RTV SLO

Kitare so ena izmed tistih kulturnih dobrin, katerih prodaja je danes vse bolj v zatonu, in proti temu niso odporne niti kitare kultnega proizvajalca Gibson, podjetju naj bi pretil stečaj.

Gibson Guitar Corporation se glede na pred kratkim razkrite podatke utaplja v dolgovih, naraščajoči seznam upnikov pa poskušajo krčiti z delnimi razprodajami.

Nagrmadeni dolgovi in odhajajoči vlagatelji
V nezavidljivo stanje podjetja se je poglobil novinar Nashville Posta Geert De Lombaerde, ki je odkril kopičenje dolžniških obveznosti podjetja in njegovo vse slabše finančno stanje. Nagrmadeni dolgovi sicer niso nobena skrivnost za frustrirane imetnike obveznic. Toda De Lombaerde opozarja pred stanjem, ki se izrisuje na obzorju.

"Situacija, s katero se spopada ikonični proizvajalec glasbil iz Nashvilla, ki ima za več kot milijardo dolarjev letnih prihodkov, je daleč od normalne," je prepričan novinar. Kljub tolikšnemu letnemu prihodku se vse več vlagateljev in imetnikov obveznic poslavlja od podjetja.

Pozitivna spodbuda konkurenčnega Fenderja
Podjetje Gibson Guitar je začelo delovati leta 1902 in je vse od takrat vpleteno v glasbeno življenje na ameriških tleh. Leta 1952 so začeli izdelovati danes kultne gibsonke Les Paul oziroma krajše kar lespaulke, ki nosijo ime po Les Paulu (s polnim imenom Lester William Polsfuss), umrlem leta 2009.

Glasbenik in inovator je sicer svoj izum električne kitare s polnim trupom Gibsonu ponudil že prej, a so se v podjetju predramili šele, ko je Leo Fender leta 1950 na trg lansiral svoj model - in podjetje Fender je še danes Gibsonov glavni konkurent. Dve leti pozneje je nato luč sveta ugledala tudi prva lespaulka in vse drugo je zgodovina, bi lahko dejali, kar pa dela zdajšnjo situacijo samo še toliko bolj tragično.

Razprodaja nashvilskih nepremičnin
Pred kratkim je Gibson za 6,4 milijona dolarjev prodal svoj lastniški delež nekdanjega skladišča podjetja Baldwin Piano, nekdaj največjega izdelovalca klavirjev in drugih glasbil s tipkami na tleh ZDA.

Proizvajalec kitar se zdaj poskuša rešiti še večje nashvilske nepremičnine, in sicer zgradbe nekdanjega izdelovalca kitar Valley Arts, pri čemer se pričakuje, da bo prodaja Gibsonu navrgla 11 milijonov dolarjev. Vendar vse deluje, da bosta oba zneska pravzaprav takoj izpuhtela, saj naj bi šla za pokritje vse večje dolžniške tranše.

Tudi agencija Moody's je Gibsonu že znižala bonitetno oceno, številni pa napovedujejo korenite spremembe, tako v delovanju podjetja kot v njegovi lastniški strukturi.

Za tretjino manj prodanih kitar v slabem desetletju
To, da prodaja kitar naglo upada, je lani postalo nadvse očitno. Tedaj so podatki o prodaji pokazali resen padec prodaje v zadnjem desetletju. Natančneje, prodaja kitar v ZDA se je v manj kot desetletju zmanjšala s približno 1,5 milijona enot letno na približno milijon letno. Ob tem pa je treba upoštevati tudi to, da pada tudi cena kitar, pa naj gre za nova ali rabljena glasbila.

Kitara Gibson Les Paul je kmalu po nastopu na trg postala zaščitni znak številnih znanih kitaristov. Priljubljenost pa ji je najprej zagotovil Eric Clapton, in ko so ga lani povprašali, kaj meni o splošnem upadanju prodaje kitar, je odvrnil: "Ne vem. Morda to pomeni pač konec kitare." Dodal pa je, da vendarle gre za dobro vprašanje. Zagotovo odslikava razlike duha nekdanje in današnje družbe.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 21:55
"Da gre Gibsonu slabo, je predvsem posledica svinjsko dragih kitar, ki so povrhu vsega še nekvalitetno zgrajene, kot so bile pred recimo 30+ leti. Poleg tega ne gredo v korak s časom. Nonstop ene in iste barvne kombinacije ipd."

To plus dans imaš 1001 firmo, včasih je bilo samo par firm , totalni monopol.
Velik razlog je tudi....meh, vklopiš mtv pa vidiš a NI BENDOV, SOLAŽ, se pa forsira poceni geto rap in poceni naštanca pop.
nuLanuLa
# 25.02.2018 ob 22:24
Očitno živmo v nekih pocukranih elektro pop časih, ne pa v rokerski eri :(
Sujo
# 26.02.2018 ob 01:12
za tistih nekaj deset rockerjev, ki nas je ostalo so gibsonke narejene, mulci pa za eda sheerana ne rabijo tako lepih in kvalitetnih zadev. Sam imam vec kot deset kitar, dva super customa po meri, ampak enega gibsona se vedno rabim, enostavno manjka. kot da bi imel super repliko cirvette, lepse se pelje, dobr gre, ma dokler nima chevy znacke to ni to. sicer pa je upad jasen, moja omiljena tvrdka Carvin je ze sla rakom zvizgat, Kramer tudi in baje ina resne tezave tudi Ibanez. bomo v prihodnosti pac zares spilal samo stari prdci, mularija bo pa igrala racunalnisko hologramske simulacije al nekej.....
heristalski166
# 25.02.2018 ob 20:13
a to ker narašča prodaja harmonik
bilzerian
# 26.02.2018 ob 06:55
ko lahko en dripac z enim gagnam stylom naredi hit leta, takrat veš, da so poslušalci vedno bolj zabiti in brez okusa.
in zato, da delaš glasbo za bedake, ne rabiš instrumentov, ampak samo dober PR, ki te ovce prepriča, da morajo oslušati tvojo glasbo.
coldplay11
# 25.02.2018 ob 21:36
Da gre Gibsonu slabo, je predvsem posledica svinjsko dragih kitar, ki so povrhu vsega še nekvalitetno zgrajene, kot so bile pred recimo 30+ leti. Poleg tega ne gredo v korak s časom. Nonstop ene in iste barvne kombinacije ipd.
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 23:41
"Očitno živmo v nekih pocukranih elektro pop časih, ne pa v rokerski eri :("

A si komaj zdaj to ugotovil :)

S forsiranjem nu metala in emo rocka so zabili zadnji žebelj v krsto dobri glasbi, to je bilo pred 10-15 leti.
actimel
# 25.02.2018 ob 21:04
Mogoče kakšna informacija kako je prišlo do teh dolgov? So lastniki razmetavali denar? So se lotili še kakšnega posla in pogoreli? Je bila prodaja tako slaba, da niso mogli preživet brez posojil?

Leta 2013 naj bi dobili 350mio (izdane obveznice), ki jih bodo morali zdaj začet vračat... to sem še našel na googlu. Za kaj točno so jih v osnovi potrebovali pa nikjer ne piše.

Oz. je prvih 20 zadetkov na googlu na to temo bolj kot ne re-postan isti članek s istimi petimi podatki.
Petar Karamazov
# 25.02.2018 ob 22:32
Kitajske kopije so poceni in dovolj blizu originalu, da zadostujejo večini ljudi. Enako je na vseh ostalih področjih. Včasih so stari zahodni proizvajalci propadali zaradi japonske konkurence (npr. Garrard), danes pa zaradi kitajske.
bad brains
# 25.02.2018 ob 22:28
Problem je tudi mahagonij. Sečnja je zakonsko omejena, cene pa naraščajo.
actimel
# 25.02.2018 ob 22:14
@rangerno1
sem prebral in sem sam isto pomislil.. potem sem opazil da piše "v manj kot desetletju zmanjšala za 1/3", dolgovi pa so bili ustvarjeni pred 5-imi leti in več. Torej jih tepejo stari grehi, ne trenutna slaba prodaja.

Kakorkoli, sem še enkrat google vprašal in pravi, da so se lotili še ene dejavnosti in tam pogoreli:

citat:
So, while the immediate narrative may be: “ah, the demise of the guitar,” maybe it should be more like, “ah, that company loaned a bunch of money to go into consumer audio and now can’t pay it back because they screwed up.” Too much appetite for consumer audio may wreck Gibson the guitar company.

vir:
http://cdm.link/2018/02/gibson-troubles-suggest-time-new-management/
Skippy
# 26.02.2018 ob 09:49
Kitajske kopije so poceni in dovolj blizu originalu, da zadostujejo večini ljudi.

Samo totalnim amaterjem ...
urigeller
# 26.02.2018 ob 09:40
Sem bil na ogledu tovarne v Memphisu . Proces izdelave je precej zahteven , saj za izdelavo potrebujejo kvalitetne vrste lesa in kvalitetna lepila , da izdelajo trup in vrat kitare odlični mojstri in to zahteva svojo ceno . Zato mi ne govorite , da je to zlahka storiti . Je pa res , da vsa ta leta Fender prednjači pred Gibsonom in ob tretjinskem padcu prodaje je povsem logično , da bo to povzročilo težave proizvajalcem .
Kar pa se tiče upada prodaje , se to pozna tudi pri drugih glasbilih . Da se naučiš biti dober izvajalec , moraš vložiti veliko dela in talenta , danes pa lahko postaneš instant glasbenik z obvladovanjem računalnika in playbacka in za to ne potrebuješ dragih in kvalitetnih glasbil ,čeprav sem videl , da najdražja Gibsonka ni presegala 7000 USD , kar je v primerjavi s klarineti ali klavirji ali violinami nizka cena . V Lynchburgu (Jack Daniel) je fiddle (škant) stala le dobrih 2000 USD .
Debely
# 25.02.2018 ob 21:05
Hja, vedno več je mojstrov, ki izdelujejo izredno kvalitetne "custom" kitare. Tudi pri nas jih je nekaj. Tudi jaz imam v načrtu custom Telecaster.
Debely
# 26.02.2018 ob 18:34
The Who (Pete in Roger) delujejo še danes, zato jih ni treba kaj dosti oživljati.
DeepBlue
# 26.02.2018 ob 11:34
Skrajni čas, da poskusijo ponovno oživiti skupino The Who in jih pošljejo na kakšno turnejo. 'Poraba', ne le kitar, bo skokovito narasla ... :-) Drugače pa škoda, mnogi so iz njih izvabljali čudovite zvoke.
dejč
# 26.02.2018 ob 08:03
Gredo pa Beats by Dre toliko bolje, youtube je pa itak đabe
PecenkA
# 26.02.2018 ob 07:23
Internet je huda konkurenca kateremukoli glasbenemu inštrumentu. Pa še v koraku s časom niso šli.

@blizerian
To je preveliko posploševanje. Razmerje "zabitih" ljudi je ravno tako kot v 60ih, samo številčno jih je pa sedaj 2.5x več. Pa večina glasbe iz 60ih je tudi bila šodr. Ohranili so se samo dobri komadi.
Režimek
# 25.02.2018 ob 20:23
Ma, sej bodo isti brand valda ohranilkdorkoli že kup iz stečaja...
Franc 1952
# 26.02.2018 ob 10:14
@Skippy Saj večina lastnikov Gibsonovk in Fenderic to tudi smo, ali ne?:)
Benji
# 26.02.2018 ob 06:38
Bojo Kitajci naredili za veliko nižjo ceno in kmalu tudi boljšo kakovostjo.
tureavanture
# 26.02.2018 ob 01:41
to da ko vklopiš tv in je gengsta rep, si si kirv sam, da si vklopil tv in ibrnil na gengsta rep.... dobre glasbe je dan danes na tone, tisoče ton
Ejsi/Disi
# 26.02.2018 ob 06:53
Ta novi jabučki pa taprav app gor pa je dražje kot kakšna osnovna kitara.
rangerno1
# 25.02.2018 ob 21:24
@actimel, namesto da googlaš, je pomoje bolj modro da normalno prebereš članek. Namreč lepo piše, da je prodaja šla dol za 1/3 samo v zadnjem desetletju in tudi sicer cene kitar padajo - mislim, da je stvar kristalno jasna. Malce bolj temeljito preberi članek oz. zberi se, kar se tvojega bralnega razumevanja tiče.
Ata
# 25.02.2018 ob 20:28
Konkurenca je neusmiljena in včasih kruta a prinaša napredek in vrhunske izdelke za dostopno ceno. Tega kljub propadli Jugoslaviji njeni ideološki nasledniki nočejo razumeti in še kar vztrajajo na pogubni družbeni lastnini. Kot NLB, v katero smo zmetali že miljarde!
Kazalo