30. novembra je pevec sporočil, da je od ministrstva za kulturo prejel obvestilo o izbrisu iz razvida samozaposlenih v kulturi, čeprav ima odločbo veljavnosti statusa od 1. avgusta 2017 do 31. julija 2022. V obvestilu je bilo pevcu očitano, da je v zadnjem letu s svojimi javnimi dejavnostmi in delovanjem bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Odločitev ministrstva je naletela na ostro nasprotovanje med kulturnimi ustvarjalci in v širši družbi. Pevec se je na odločitev ministrstva pritožil in bil, kot je očitno iz današnje objave, pri tem uspešen, saj je znova pridobil status samozaposlenega.

"Moj primer ni le moj, temveč je primer vseh tistih, ki želijo misliti, ustvarjati in živeti svobodno. Demokracija nam ne sme biti samoumevna, to smo spoznali v preteklih mesecih," je zapisal Zlatko. Foto: BoBo

"Moj odvetnik Dino Bauk mi je namreč sporočil veselo novico – Upravno sodišče je odločilo, da je bil odvzem statusa kulturnika protipraven, in odločbo ministrstva odpravilo, in to po hitrem postopku, ne da bi dalo ministrstvu sploh možnost, da odgovori, saj je bila odločba ministrstva že na pogled pomanjkljiva in protipravna," je pevec danes zapisal na svojem Facebooku. Ob tem je zapisal, mu je žal tistih, "ki so se veselili diktatorskih potez, trenutne vlade, vaša sreča je kratka in izvira iz lastne nesreče in nezadovoljstva, ki pa nima nobene povezave z menoj ali z mojim ustvarjanjem. Če bi si ljudje tako hitro pomagali, kakor se obsojamo, bi živeli v pravičnejšem in lepšem svetu. Moj globoki poklon vsem dobrim ljudem, ki so mi ponovno dokazali, da na svetu prevladuje dobrota, in ne sovraštvo, zato jim iz dna srca sporočam: hvala za vsako sporočilo, gremo naprej, korak za korakom, za boljšo skupnost vseh posameznikov."

Sorodna novica Zlatko: Izbrisali so me iz razvida samozaposlenih v kulturi

"Državo predstavljajo vsi državljani, ki volimo politike, ti pa so v službi nas samih. Torej naš kritični odnos do njihovega neuspešnega dela nikakor ni napad zoper države, temveč zaščita skupne prihodnosti. Naj bo ta primer dokaz, da je pravici lahko zadoščeno, če se za to izborimo. Ostajam delaven kot mravlja, priden kot čebela in svoboden kot ptica," je ob novici, da ohranja status samozaposlenega v kulturi, še zapisal Zlatko.

Čordić se v zadnjem letu pojavlja kot eden najvidnejših protestnikov proti ukrepom vlade. Pred kratkim je sledil Milanu Kreku, direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po ulicah v Ljubljani. Kreka je snemal in ga medtem spraševal o epidemioloških ukrepih, video pa je zatem objavil na svoji strani na Facebooku. NIJZ ga je prijavil pristojnim oblastem. Čordić se je Kreku za svoje dejanje opravičil.

Na ministrstvu so v odzivu za STA navedli, da postopek še ni zaključen, "kot napačno poročajo nekateri mediji", ker je sodišče zadevo vrnilo ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje.
Zapisali so tudi, da je sodišče hkrati zavrglo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero je Čordić "želel, da mu organ še naprej plačuje prispevke". "Ministrstvo bo o zadevi ponovno odločalo v zakonskem roku," so navedli.

Izjava Zlatkovega odvetnika Dina Bauka