Zlatan Ćordić - Zlatko je prepričan, da so ga izbrisali za kazen, ker je eden glasnejših kritikov vladne politike. Foto: BoBo
Zlatan Ćordić - Zlatko je prepričan, da so ga izbrisali za kazen, ker je eden glasnejših kritikov vladne politike. Foto: BoBo

Vrstijo se odzivi glede ponedeljkove odločitve o izbrisu Zlatana Ćordića - Zlatka iz evidenc samozaposlenih v kulturi. Čeprav ima glasbenik odločbo o veljavnosti statusa do sredine leta 2022, je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija presodilo, da Zlatko preveč svojega časa namenja delovanju, ki ni povezano z opravljanjem kulturne dejavnosti. Do statusa samozaposlenega je bil sicer upravičen do konca julija 2022, je poročala novinarka TV Slovenija Vanja Kovač.

Sorodna novica Zlatkovo snemanje Milana Kreka po ulicah Ljubljane preiskuje tudi policija

Prejšnji teden je v javnosti močno odmevala vest, da je na ulici nadlegoval direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka. Že poprej pa je Zlatko izvedel več kritičnih akcij do trenutne oblasti Janeza Janše.

Zlatko razloge za odločitev ministrstva vidi v svojem aktivizmu in glasnem nasprotovanju vladni politiki. "Če se ne strinjaš s tem, kar počne vlada, bodi tiho ali pa te bomo izbrisali, ampak minister Simoniti, to je moj 11. studijski album Julijan Mak, 20 zgoščenk v duhu največjega Ivana Cankarja," je za TV Slovenija povedal Zlatko.

Nasilje države nad kritičnim posameznikom

Goran Vojnovič, ki je o Zlatkovem incidentu, ko je ta pred dnevi verbalno nadlegoval direktorja NIJZ-ja Milana Kreka, napisal kritično kolumno, pa meni, da gre za nasilje države nad posameznikom. "Ne glede na to, kaj je on storil, to niso prijemi, s katerimi bi si država smela pomagati pri obračunavanju s kritičnimi posamezniki. To je nekaj, kar bi nas v tem trenutku moralo resnično resnično skrbeti," je povedal.

Ministrstvo kot kazensko sodišče

Barbara Rajgelj, doktorica pravnih znanosti, pa odločbo ministrstva ocenjuje kot zlorabo prava v politične namene. "V bistvu je ministrstvo prevzelo vlogo kazenskega sodišča," je izjavila. S to odločbo se posega tudi v socialne pravice, je še dodala. "Tukaj gre za poseg v človekovo eksistenco in, bi rekla, tudi za opozorilo drugim, kaj jih čaka, tako kot je bilo za javne uslužbence opozorilo odpoved Ivanu Galetu, je ta izbris v bistvu opozorilo samostojnim kulturnikom," je pojasnila Rajglova.

Ministra Simonitija so na TV Slovenija vprašali, ali samovoljno obračunava s samozaposlenimi in na podlagi katerih jasnih meril so izbrisali glasbenika Zlatka, vendar odgovora niso dobili.

Mesec: To je napad na demokracijo

Sorodna novica Krek brez maske točil gorivo. Bil je utrujen in napako obžaluje.

Poslanec Levice Luka Mesec je dejal, da je napad na Zlatka eden od aktualnih napadov vlade Janeza Janše na demokracijo. Po njegovih besedah se "niti v režimih, ki jim danes rečemo totalitaristični, ni na tak način ljudem, ki so spregovorili, vzelo kruha od ust". "Vsaj neki proces je bil, kot neka minimalna higiena. Zlatka so, enostavno zato, ker je kritičen do oblasti, disciplinirali čez noč, samovoljno, arbitrarno. Minister je enostavno sprejel sklep, da Zlatko ni več samozaposlen v kulturi," je dejal.

Omenil je še primer glasbenice Jadranke Juras, ki je bila na neki TV-oddaji kritična do slovenske vojske. "Trenutna oblast je šla tako daleč, da minister za obrambo, slovenska vojska in predsednik vlade od gospe, ker si je upala reči nekaj kritičnega o slovenski vojski, zahtevajo opravičilo in to, da vzame svoje besede nazaj," je dejal. Poudaril je, da sta osnovi demokratične ureditve svoboda govora in da oblast odgovarja ljudem: "Na primeru Jadranke Juras vidimo, kam gremo. To je režim, kjer bodo ljudje odgovarjali samovolji oblasti," je dejal Mesec.

Sorodna novica Zlatko: Izbrisali so me iz razvida samozaposlenih v kulturi

Korče: Revanšizem s položaja moči

Jerca Korče je glede Zlatkovega primera spomnila, da so v LMŠ-ju sicer mnenja, da je vsak eksces oziroma ekstrem, ki v družbi povzroča nepotrebna trenja, neprimeren, po drugi strani pa so v stranki ostro obsodili potezo ministrstva za kulturo: "Tudi če se ne strinjamo z dejanjem kogar koli in obsodimo njegova ravnanja, to še ne pomeni, da ima vlada s pozicije moči pravico izvajati revanšizem proti posamezniku."

Fajon: Enako se lahko se zgodi komur koli

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je spomnila, da so v stranki jasno obsodili Zlatkov nedopustni napad na Kreka. "Drugo pa je, kakšno pristojnost si jemlje ministrstvo za kulturo, da preprosto z odločbo prekine samozaposlenemu status in si jemlje pristojnosti, ki jih imajo drugi organi. Enako se lahko zgodi komur koli. Ko ne bo razmišljal všečno, se bo lahko neko pristojno ministrstvo preprosto odločilo, da mu pogodbo ukine, in to je nesprejemljivo," je dejala.

Pavlin: Težko bi rekel, da gre za revanšizem

O Zlatkovem primeru se je izrekel tudi poslanec NSi-ja Blaž Pavlin. Vprašal se je, ali so "ljudje, ki napadajo medicinsko osebje, upravičeni do davkoplačevalskega denarja". Kot je pojasnil, je z medicinskim osebjem imel v mislih predvsem napad na Kreka.

Na opazko, da obstajajo drugi postopki za kaznovanje v primerih, kot je bil Zlatkov, medtem ko je bila odločba z ministrstva raperju poslana čez noč, je Pavlin odvrnil, da podrobnosti pogodbe med Zlatkom in ministrstvom ne pozna: "Težko govorim o pravnih posledicah, ali je bila ta odločitev upravičena ali ne."

Na vprašanje, ali meni, da se v primeru Zlatka v javnosti ustvarja vtis revanšizma vlade proti nekomu, ki se z njo ne strinja, pa je Pavlin odgovoril: "Težko bi rekel, da gre za revanšizem. Če bi šlo za funkcionarja vlade ali države ali pa politika, bi mediji napravili tako velik pritisk, da bi tak človek moral odstopiti."

Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo

Društvo Asociacija: Nov precedens nezakonitega delovanja ministrstva

Glede Zlatka so se z javnim pismom odzvali tudi v društvu Asociacija. Zapisali so, da je dejanje ministrstva za kulturo "nov precedens nezakonitega delovanja, ki ga je nujno treba ustaviti". Ministrstvo v odločbi po zapisu društva ne navaja dejstev, ampak zgolj domnevne kršitve, se sklicuje na postopke, ki še niso zaključeni, in ne razlikuje med poklicnim delovanjem ustvarjalca in njegovim siceršnjim zasebnim udejstvovanjem ter odločitvami.

"Povrh vsega Čordić nima možnosti pritožbe, prav tako ni dobil priložnosti, da bi pojasnil domnevne in nikjer utemeljene očitke. Tovrstne prakse pomenijo nedopustno ravnanje javnega organa, evidentno pa so kršeni temelji pravne države," so opozorili.

V društvu sicer o spornih postopkih glede izdajanja odločb za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi ter odločb za pravico za plačevanje prispevkov opozarjajo že od poletja. Ministra za kulturo Simonitija so v Asociaciji pozvali, naj nemudoma odpravi vse protipravne postopke glede samozaposlenih v kulturi, odločba, s katero se Čordića briše iz razvida samozaposlenih, pa naj se nemudoma prekliče. Sicer pozivajo k Simonitijevi razrešitvi, interpelaciji oz. odstranitvi s položaja.

Raperja Zlatka izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi