Cveto Kobal je bil med letoma 1998 in 2000 urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija, odtlej pa koncertiranje dopolnjuje s predavanjem na Pedagoški fakulteti mariborske univerze. Foto: Inštitut glasbenoinformacijskih znanosti
Cveto Kobal je bil med letoma 1998 in 2000 urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija, odtlej pa koncertiranje dopolnjuje s predavanjem na Pedagoški fakulteti mariborske univerze. Foto: Inštitut glasbenoinformacijskih znanosti
Jernej Brence
Za svoje umetniško delovanje je Brence v preteklosti že prejel častni znak Bleda, priznanje društev slovenskih in avstrijskih skladateljev, priznanje lorda Yehudija Menuhina, Betettovo listino, priznanje združenja Fritz Kreisler na Dunaju in zlasti še številne odlične kritike v različnih medijih. Foto: Festival Bled

Komisijo za dodelitev letošnjih nagrad Julija Betetta so sestavljali Marina Horak, Monika Skalar in Miha Mihevc. Po razpravi o treh danih predlogih so člani komisije izvršnemu odboru DGUS-a za nagrajenca predlagali Kobala in Brenceta.

Prvi slovenski violinist, ki je posnel Paganinijeve Capriccie
Jernej Brence
zna tenkočutno prisluhniti glasbenemu delu in mu s pravo mero dodati lastne interpretativne ideje, ki izhajajo iz virtuoznega obvladovanja violine. Njegova tehnična podkovanost je podlaga za vrsto različnih slogov muziciranja in za presenetljivo izvajanje klasične in sodobne glasbe. V nastajanje slednje je sam dejavno vključen, saj je krstno izvedel prek 50 del domačih in tujih skladateljev, je pojasnila komisija.

Skladbe slovenskih skladateljev je izvajal na solističnih nastopih na najvidnejših odrih sveta: v Londonu z orkestrom, na Dunaju na festivalu Wien modern in v evropski prestolnici kulture Linzu. S svojimi karizmatičnimi interpretacijami je razvil umetniški potencial, ki ga po besedah strokovne komisije uvršča v sam vrh glasbenih ustvarjalcev.

Četrt stoletja na odrih
Cveto Kobal
, slovenski flavtist, znan kot solist, pa tudi kot član raznovrstnih glasbenih zasedb, po domačih in tujih odrih koncertira že 25 let. Med številnimi nagradami in priznanji, ki jih je osvojil na svoji koncertni poti, velja omeniti predvsem prvo mesto na tekmovanju glasbenih umetnikov Jugoslavije.

Glasbena pot ga je nato pripeljala do Pariza, Torina, Dunaja, Celovca, Budimpešte, Tokia, New Yorka, Beograda, Benetk in nazaj do domačih odrov. Nastopil je z vrsto priznanih orkestrov in izdal številne zgoščenke z deli slovenskih skladateljev Kumarja, Lazarja, Strajnarja, Krivokapiča, Kopeckega in Florjanca. Kot v svoji utemeljitvi pojasnjuje strokovna komisija, ima njegov ton barvno širino, briljantno vpleteno v interpretacijski zamah, ki ga flavta zapoje z igrivostjo kontrastov in virtuoznosti.