Predsednik Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev Zoran Predin je v pismu zapisal, da Žurej svoj spor z Združenjem skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (SAZAS) jemlje osebno in zaradi lastne jeze predlaga čudaške spremembe zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Predin navaja tudi, da Žurej toži enajst slovenskih avtorjev in da je prek svojega odvetnika grozil 66 slovenskim avtorjem. Foto: BoBo
Predsednik Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev Zoran Predin je v pismu zapisal, da Žurej svoj spor z Združenjem skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (SAZAS) jemlje osebno in zaradi lastne jeze predlaga čudaške spremembe zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Predin navaja tudi, da Žurej toži enajst slovenskih avtorjev in da je prek svojega odvetnika grozil 66 slovenskim avtorjem. Foto: BoBo
Zoran Predin
Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev podpira predlog uvedbe več kolektivnih organizacij za isto pravico in uvedbo individualne zaščite. Tako bi se lahko glasbenik včlanil v tisto organizacijo, ki bo najbolj ščitila njegove pravice. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, na katerega je Predin naslovil odprto pismo, je že marca dejal, da v Žureja nima zaupanja, zato je tudi sodelovanje težko. O razrešitvi pa je dejal, da gre za pravni postopek, ki ga je treba izpeljati korektno. Foto: BoBo
Jurij Žurej
Jurij Žurej opozarja tudi na nepravilnosti pri SAZAS-u, ki varuje le peščico avtorjev, ki imajo od načina delovanja kolektivnih organizacij največjo korist. Dodaja tudi, da se verodostojnost in priljubljenost SUGU-ja in SAZAS-a lahko preveri med tistimi, ki so imeli osebno izkušnjo z organizacijama. Predinu predlaga, da ne prehiteva z spodbujanjem sodbe javnosti in naj počaka na odločitev sodišč. Foto: BoBo

Predsednik Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev (SUGU) Zoran Predin je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava naslovil odprto pismo, v katerem je utemeljil, da Jurij Žurej ne more biti direktor urada za intelektualno lastnino, saj naj bi bil "žaljiv, aroganten, manipulativen in v svojem delovanju zavezan kapitalu".
Glasbeniki opozarjajo na nepravilnosti URSIL-a
Predin je spomnil, da glasbeniki že od leta 2009 opozarjajo na številne nepravilnosti, napačne odločitve in škodljiva ravnanja direktorja Urada RS za intelektualno lastnino (URSIL). Tudi željo po njegovi zamenjavi so v SUGU-u že večkrat "jasno in glasno izrazili".
"Transparentno in pravično delovanje kolektivnih organizacij je v našem interesu, saj kolektivne organizacije v našem imenu pobirajo nadomestila za uporabo naših del. Če so bile ugotovljene nepravilnosti, jih je direktor URSIL-a verjetno posredoval pristojnim organom, ki bodo ukrepali s svojimi pristojnostmi. Zato zamenjava direktorja nobene od ugotovljenih nepravilnosti ne bo pustila nekaznovane, saj verjamemo v pravno državo," piše v odprtem pismu.
Predin: Žurej osebni spor s SAZAS-om izkorišča za spremembe zakona
Predin je v pismu zapisal tudi, da Žurej "svoj spor z Združenjem skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (SAZAS) jemlje osebno in tako mu lastna jeza megli pravno presojo, kar se vidi tudi v njegovih čudaških predlogih spremembe zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP)". Opozoril je, da je Zavod IPF v svojih pripombah k zakonu zapisal, da se pri spremembah členov vidi, da so pisane samo proti eni kolektivni organizaciji. "Spreminjati zakone, ker to jezi eno kolektivno organizacijo, pa je več kot korupcija," piše v pismu.
SUGU je podprl predlog uvedbe več kolektivnih organizacij za isto pravico in uvedbo individualne zaščite. Obe točki bosta razrešili vse dileme okoli Sazasa, saj se bo glasbenik lahko včlanil v tisto organizacijo, ki bo najbolje ščitila njegove pravice, je pojasnil Predin. Ob tem pa je dodal, da novi ZASP ne bo ničesar spremenil pri odnosu direktorja URSIL-a do podrejenih in avtorjev.
Predin med drugim navaja, da Žurej toži 11 slovenskih avtorjev in da je prek svojega odvetnika grozil 66 slovenskim avtorjem. Spomnil je tudi, da je Žurej v imenu URSIL-a kazensko ovadil novinarja Dejana Daniela Vodovnika in avtorja Tomaža Grubarja, okrožno državno tožilstvo pa je konec marca njegovo ovadbo zavrglo kot neutemeljeno.
Direktorju ne zaupa niti Žerjav
Pri SAZAS-u so večkrat opozorili, da Žurej ne deluje skladno z zakonom in da celo prekoračuje svoja pooblastila, minister Žerjav pa je 22. marca dejal, da vanj nima zaupanja. Če zaupanja ni, pa je težko sodelovati, zato bodo morali po ministrovih napovedih "prej ali slej" poiskati neko rešitev. O Žurejevi razrešitvi je Žerjav tedaj dejal: "Gre za pravni postopek, ki ga moramo izpeljati, korektno seveda."
Žurej, ki razrešitev sicer pričakuje, je navedeno izjavo komentiral, da je razrešitev "legitimna pravica vsakega ministra, ki je ni treba niti obrazložiti". "Če me bodo razrešili normalno, ni nobenega problema, ne dovolim pa se diskredirati - v tem primeru bom uporabil vsa mogoča sredstva, da bom dokazal, da ta ni upravičena," je tedaj poudaril. Dan pozneje, 23. marca, so v sklopu zbiranja informacij URSIL obiskali kriminalisti.
Žurej: Odločitve pravnih organov kažejo drugačno sliko
V odzivu za STA je Žurej zapisal, da je v pravni državi težko zanikati obstoj odločitev sodišč, urada za varstvo konkurence, tržne inšpekcije in URSIL-a, ki postavljajo Predinove izjave in njihovo vrednost v drugačno luč. V pravni državi se po njegovih besedah odločitve navedenih organov spoštujejo in "niso mediji tisti, kjer se bo poskušalo zagotavljati svoje interese, ko ni ustreznega uspeha pri postopkih pred organi ali ko se skuša preprečiti izdajo določenih odločitev posameznih organov".
SAZAS varuje le peščico izbrancev
Kot direktor URSIL-a Žurej zahteva, da se razreši vprašanje, zakaj se je številnim slovenskim avtorjem neupravičeno odvzelo zneske za promocijske sklade. Obenem zahteva, da se jim vrne neupravičeno odtujene zneske oziroma zagotovi vračilo denarja, ki ga je SAZAS za slovenske avtorje nakazoval brez ustrezne pravne podlage na organizacijo za avdiovizualna dela AGICOA v Švico. Urad mora, kot je zapisal, opravljati svoje naloge in varovati vse avtorje, ne le zgolj nekaj tistih, ki imajo ali so imeli od načina delovanja kolektivnih organizacij do zdaj največjo premoženjsko korist.
Glede navedb o tožbah Predinu predlaga, da počaka na odločitev sodišč. Sodba javnosti, ki si jo po Žurejevem mnenju Predin želi, "ni relevantna in kaže na to, da Predin želi malce prehitevati s presojo tega, kaj je prav in kaj ne".
Sprašuje se tudi, ali bodo končno vse institucije opravile svoje delo in potrdile ali pa ovrgle številne navedbe o nepravilnostih ali pa bosta "politika in del slovenskih elit, ki se jim to očitno najbolj izplača, še naprej slepila slovensko javnost in z vsemi sredstvi varovale interese peščice izbrancev na račun večine državljanov". Dodaja, da se verodostojnost in priljubljenost SUGU-ja in SAZAS-a lahko preveri med tistimi, ki so imeli osebno izkušnjo z organizacijama.