Tudi Festival slovenskega jazza se poklanja 40 letom glasbenega delovanja priznanega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča, čigar pot predstavljajo na razstavi. Foto: Iztok Zupan
Tudi Festival slovenskega jazza se poklanja 40 letom glasbenega delovanja priznanega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča, čigar pot predstavljajo na razstavi. Foto: Iztok Zupan
Že septembra so predstavili četrto številko publikacije Jazzopis, ki ga ureja Nina Novak. Foto: Nika Hölcl Praper/Festival slovenskega jazza

Uvodno dogajanje je bilo že septembra, ko so v Ljubljani predstavili četrto številko publikacije Jazzopis in pripravili okroglo mizo in koncert. Uradni del festivala pa vrata odpira danes v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Začelo se bo ob 17.00 s koncertom z domače šole džeza, Petidina šola jazza za otroke. Sledili bodo predstavitev nastajajočega dokumentarnega filma o džezovskem prizorišču na Ravnah, okrogla miza o džezu v povezavi s skulpturami ravenske forma vive in sklepni solo koncert, ko se bo na kontrabasu predstavil Ilj Pušnik.

Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Ker želijo džezovsko glasbo približati tudi najmlajšemu občinstvu, bo v sredo dopoldanski koncert v ravenskem kulturnem centru, ko bo džez na tolkalih predstavila zasedba Stick Control. V tej nastopajo slovenski glasbeniki in profesorji z različnih glasbenih šol.

Odkrivanje glasbenega potenciala ravenskih skulptur
V četrtek bo v Kulturnem centru Ravne uradna predstavitev četrtega Jazzopisa in nato pogovor z ustvarjalci, hkrati bodo v središču Raven, ob forma vivi japonskega umetnika Yukija Oyanagija, glasbeni zanesenjaki vnovič predstavili glasbeni potencial ravenskih jeklenih skulptur.

Štiri desetletja glasbene poti Zlatka Kaučiča
V petek popoldne pripravljajo dve delavnici domače šole džeza, pred večernimi koncerti v KMKC Kompleks pa bodo tam najprej odprli razstavo o 40-letnem ustvarjanju slovenskega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča. Džezovska pevka in letošnja diplomantka Berklee College of Music Ajda Stina Turek bo predstavila avtorski prvenec Sonder. Sledila bosta koncert saksafonista in skladatelja Lovra Ravbarja z devetčlansko zasedbo in sklepni jam session.

Festival slovenskega džeza, ki ga podpira še ministrstvo za kulturo in več drugih sponzorjev, je del abonmajske ponudbe Jazz Ravne, ki vsako leto v koroško mesto privabi svetovno znane glasbenike in širši krog poslušalcev. Festival organizirajo KD Drugi zvoki, Jazzovsko društvo in koroški organizatorji jazz dogodkov Carinthia jazz.