Ekipa je v studiu postavila tri različne otroške sobe, iz katerih so igralke komunicirale s spolnimi predatorji po spletu. Foto: Milan Jaroš
Ekipa je v studiu postavila tri različne otroške sobe, iz katerih so igralke komunicirale s spolnimi predatorji po spletu. Foto: Milan Jaroš

#splet, #seks, #mladoletnice so ključniki, s katerimi bi lahko označili dokumentarni film Ujete v medmrežju (V siti, 2020), ki je na Češkem dvignil toliko prahu, da so bile sprožene kriminalistične ovadbe zoper določene spolne predatorje na spletu, film pa je v prilagojeni različici postal učni pripomoček učiteljev v osnovnih šolah.

Sorodna novica Potrošniška evforija na češki način

Režiser Vít Klusák se je s Čehi pošalil že s projektom Češke sanje (Český sen, 2004) ko je izvedel oglaševalsko kampanjo za odprtje trgovskega centra, katerega gradnja ni bila nikoli predvidena, nakupovanja lačne potrošnike pa je tako premamil, da so na koncu šprintali do fatamorgane sredi polja, kartonastega pročelja nakupovalnega centra. Tokrat je foro izvedel s sorežiserko Barbaro Chalupovo, le da je bila fatamorgana še kako resnična, opolzka, eksplicitna, tudi odurna, grozna, pretresljiva, nekaj, kar je skrito pred očmi javnosti, a hkrati še kako javno.

Igralke, vse polnoletne, Tereza Těžká, Anežka Pithartová in Sabina Dlouhá. Foto: Milan Jaroš
Igralke, vse polnoletne, Tereza Těžká, Anežka Pithartová in Sabina Dlouhá. Foto: Milan Jaroš

Projekt je sicer nastal na pobudo telekomunikacijskega operaterja O2, ki je pristopil do Klusáka, da osvetli dramatično spolno nadlegovanje mladoletnikov na Češkem na spletu. Kot dokaz so mu predložili raziskavo priznane univerze v Olomucu, ki je izvedla anketo med 17.000 otroki, starimi med sedem in 17 let. Ugotovili so, da jih je imelo izkušnjo s spolnim predatorjem na spletu 41 odstotkov. Klusák navedenim odstotkom ni verjel, zato je izvedel svoj testni projekt. Ustvaril je lažni profil 12-letne Teeny z objavami slik Disneyjevih junakov in slovničnimi napakami zapisa za avtentičnost. Po objavi: “Tako mi je doooolgčas” in dodanem emotikonu se je odjavil iz profila. Čez pet ur je ugotovil, da je profil kontaktiralo 83 moških, starih med 23 in 63 let. Mnogi so lažni 12-letnici poslali fotografije svojih nabreklih penisov, povezave do pornografskih spletnih strani, tudi z živalmi.

Po tem je bilo jasno, da je dokumentarni film treba posneti. Igralke (vse polnoletne), Tereza Těžká, Anežka Pithartová in Sabina Dlouhá so stopile v čevlje osnovnošolk in se deset dni izdajale za 12-letnice. Na spletu so s spolnimi predatorji komunicirale od 12. ure (saj so bile prej v "šoli") do polnoči. V desetih dneh jih je kontaktiralo 2458 moških, z 21 so se srečale osebno.

Spolno nadlegovanje na spletu na Češkem je postala tako vsakodnevna praksa, da si je neka šolarka celo izmislila profil svojega spolnega predatorja, si z njim dopisovala opolzka besedila in pošiljala gole fotografije, "saj je bila edina med sošolkami, ki ga ni imela. Vedno pravimo, da je to primer spolne zlorabe samega sebe, saj je ta trend tako močan. Ko smo slišali to zgodbo, smo vedeli, da moramo ta tend spremeniti. Hočemo, da otroci rečejo, ne, to je težava, sem informiran otrok, na spletu se bom obnašal odgovorneje," pojasni izvršna producentka filma Pavla Klimešova, več v pogovoru:


Med vsemi moškimi, ki so pristopili do deklet, jih je bilo po besedah Klimešove med 60 in 70 odstotki spolnih zalezovalcev. Foto: Milan Jaroš
Med vsemi moškimi, ki so pristopili do deklet, jih je bilo po besedah Klimešove med 60 in 70 odstotki spolnih zalezovalcev. Foto: Milan Jaroš

Začela bi na koncu, ko je snemalna skupina počakala enega izmed spolnih predatorjev pred vhodom v njegov blok. To je bil moški, celo vzgojitelj na poletnih otroških taborih, izvajal pa je tudi šolske delavnice.
Naša maskerka ga je prepoznala, saj je skupaj z njim organizirala poletno delavnico. Bila je šokirana, saj si ni mislila, da bi ta človek lahko škodoval otroku, saj je bil zelo prijazen, zaščitniški. Ko je videla, da se je pogovarjal z vsemi tremi dekleti, pa tudi še z nekaterimi drugimi, ki smo jim ustvarili testne profile še pred samim snemanjem, smo vedeli, da je stopil v stik s še več mladimi dekleti in da to ni bilo naključje. Zato smo ga hoteli soočiti.

Je bil edini od moških, ki ste ga srečali?
Da.

V odzivu, ko se je branil, je izjavil: "Če bi bila ta dekleta pravilno vzgojena, ne bi počela tega!" in še: "Ni moja krivda, zakaj pa niso povedale staršem!" Kako ste razumeli njegov odziv?
Bila sem presenečena, saj sem bila sprva proti temu soočenju. Bala sem se, da bi si lahko škodil, ko bi dojel, v kaj je pravzaprav vpleten. Ko pa sem videla njegov arogantni nastop in kako se je odzval, mi ni bilo več žal. Razumela sem, da je hotel okriviti starše in otroke, tako kot v primeru posilstva rečejo, da je dekle to samo iskalo, saj je bilo tako in tako oblečeno. A to ni res, morali bi jih zaščititi, saj otroci ne vedo, kaj se dogaja in kakšne so lahko posledice, če se pogovarjaš s tujcem na tak način in mu pošiljaš svoje gole fotografije.

Med ogledom filma sem se vseskozi spraševala, zakaj bi 12- ali 13-letnica nadaljevala pogovor z nekom, ki jo pozdravi tako, da se čez ekran vidi le njegov nabrekli penis? Kot drugo pa so to povrhu še neznanci, tudi do 30 let starejši moški.
Tudi sama sem se najprej tako odzvala. Mislila sem si, če bi se to zgodilo 12-letnici deklici, bi se ji verjetno to obrnilo. A na snemanju smo imeli psihologa in seksologa, ki sta nam pojasnila, da so dekleta v tem starostnem obdobju radovedna. Čeprav vedo, da nečesa ne bi smela delati, to počnejo zaradi radovednosti, včasih tudi iz strahu.

Studijske sobe deklet so bile zelo pristne, prinesle so tudi svoje stvari. Ena je spolnemu predatorju tudi igrala na klavir. Foto: Milan Jaroš
Studijske sobe deklet so bile zelo pristne, prinesle so tudi svoje stvari. Ena je spolnemu predatorju tudi igrala na klavir. Foto: Milan Jaroš

Nekatere so nesamozavestne ali vidijo starejšega moškega, ki ima globlji gas, in se obnašajo zelo podrejeno, včasih pa se bojijo reči ne. Psihologi in seksologi so nam pojasnili, da je radovednost najpomembnejši dejavnik v tem procesu. In še nekaj, včasih imajo premalo pozornosti, to je pogosteje v ločenih družinah. Otroci iščejo pozornost, saj so starši lahko preveč zavzeti in nimajo časa zanje.

Vas je presenetilo, ko je toliko igralk na avdiciji priznalo, da so bile že kot mladoletnice žrtve spolnega nadlegovanja na spletu?
Bili smo absolutno šokirani! Dekleta smo izbrali naključno, prek agencije. Rekli smo jim le, naj bodo starejša od 18 let, naj bodo videti nekoliko mlajša, saj snemamo dokumentarni film, nič nismo govorili o spolnem nadlegovanju na spletu. Projekt smo jim predstavili šele na avdiciji in nekatere so sodelovanje odklonile, saj je bilo to za njih preveč. Ko smo jih vprašali, ali imajo morda tovrstne izkušnje, jih je 19 od 23 pritrdilo. Bili smo superšokirani, saj se je tovrstno nadlegovanje dogajalo že pred šestimi ali sedmimi leti, ko so bile stare 12 let.

Presenečena sem, da se s to temo prej ni nihče ukvarjal. Mi pa smo vse to pokazali, kot tudi dejanske zmenke, ki so bili zame najbolj šokantni. Če se spomnite para, ki je prišel na zmenek z 12-letnico (op. p.: igra jo igralka) in ji predlagal trojčka ‒ to je bilo zame najhujše. Moški si morda ne predstavljajo, kako je biti 12-letno dekle in kakšno travmo ji to lahko pusti v spolnem razvoju, ampak ženska, ona bi lahko vedela, kako je biti star 12 let in definitivno nisi pripravljen na neki par, ki pride v tvoje mesto in ti predlaga trojčka. Da kot ženska lahko narediš nekaj takšnega otroku, potem si res fu***d up.

Komunikacija po spletu je deset dni potekala od 12. ure do polnoči. Igralke pa so po koncu snemanja z zalezovalci komunicirale še tri mesece, z nekaterimi so se tudi dobile. Foto: Milan Jaroš
Komunikacija po spletu je deset dni potekala od 12. ure do polnoči. Igralke pa so po koncu snemanja z zalezovalci komunicirale še tri mesece, z nekaterimi so se tudi dobile. Foto: Milan Jaroš

Tako v spletnih klepetalnicah kot v živo na zmenku so predatorji točno vedeli, kaj hočejo od dekleta in kaj mu morajo reči, da jo usmerijo k nekemu dejanju, recimo, da si za začetek slečejo majico in jim pokažejo prsi. Sprašujem se, v koliko primerih so bili tudi dejansko uspešni?
Absolutno, ko smo policiji predali material, so začeli preiskavo. Pri dotičnem paru so ugotovili, da sta to dejansko počela z 12-letno deklico. Naše igralke so bile starejše od 18 let, imele so podporo cele snemalne skupine, na voljo so imele tudi psihološko pomoč. Vendar pa je dejstvo, da so ti ljudje prišli tja, saj so mislili, da je tam dejansko 12-letnica.

Na Češkem je bil primer, ko je oče posiljeval hčer, zanosila je in rodila otroka, sodišče pa je razsodilo, da ne bo šel v zapor, saj bi se socialni položaj te družine poslabšal, zato bo on še naprej skrbel za blagostanje svoje vnukinje oziroma hčere. Če v takšnem primeru oseba ni obsojena na zaportno kazen, potem ni čudno, da v drugih šokantnih primerih storilci niso kaznovani. Pomembno je, da bi se dvignila zaporna kazen, da bi storilci morda dojeli, da se to ne dela.

Kot vas razumem, so igralke torej imele na voljo pomoč terapevtov?
Že na začetku snemanja smo jim jo zagotovili, a je sprva niso potrebovale. Po desetih dneh, ko smo končali snemanje v studiu, pa so odnesle telefone in računalnike domov in takrat se je poslabšalo. S spolnimi predatorji so bile namreč v stiku še tri mesece, saj smo hoteli, da bi prišlo do zmenka.

Torej, če so imele te tri odrasle ženske takšne travme, kaj občutijo 12-letnice, ko vidijo na zaslonu nabrekle penise 40-letnikov, ki jih sprašujejo, ali so že imele orgazem, ali se kaj dotikajo ščegetavčka, za katerega niti ne vedo, kje je. Eden je šel tako daleč, da je igralki na zmenku v slaščičarni na telefonu pokazal fotografijo vagine oziroma položaj ščegetavčka, nato pa sta jedla torto naprej. Kakšno je pojasnilo psihologov?
Radovednost je eno, danes se vse dogaja hitreje pri 12-letnikih, tudi pri dečkih. To ne pomeni, da morajo vse to doživeti, ker pa so tako radovedni in je dostop do informacij na spletu tako lahek, otroci pa so neprestano na spletu, se to zgodi. Psihologi so nam sicer dejali, da so mlajše generacije veliko manj naivne, kot smo bili še mi.

Vseh deset dni je bila dekletom v oporo celotna snemalna ekipa, v kateri je bil tudi psiholog in seksolog. Foto: Milan Jaroš
Vseh deset dni je bila dekletom v oporo celotna snemalna ekipa, v kateri je bil tudi psiholog in seksolog. Foto: Milan Jaroš

Po drugi strani pa živimo v izjemno seksualizirani družbi, od glasbe, mode in eksplicitnih videospotov do prostaške retorike na družbenih omrežjih. Očitno imamo kot družba neki manko med popkulturo in spolno vzgojo, se vam ne zdi?
V neki raziskavi v ZDA so ugotovili, da skoraj vsak tretji devetletni deček masturbira vsak dan med tem, ko gleda pornografske filme. Devetletnik! In to dejansko spreminja spolne navade otrok, če sem bolj nazorna: v raziskavi so ugotovili, da se dekleta, ki gledajo pornografske filme, med svojim spolnim odnosom počutijo, da nekaj ni v redu, če fant ne dokonča na njenem obrazu, tako kot v pornografskih filmih. To spreminja spolne navade cele generacije.

Na Češkem imamo v šoli spolno vzgojo v petem ali šestem razredu. A na ministrstvu za izobraževanje so nam povedali, da nekateri učitelji ne vedo, kako bi ga poučevali, zato ga pač ne čeprav, je predmet obvezen. Kar pomeni, da 30 odstotkov šol izvaja spolno vzgojo, ostale pa ne. Kako naj torej učitelji govorijo z otroki o spolnem nadlegovanju na spletu, če se z njimi ne pogovarjajo niti o spolnosti!

Nekateri zalezovalci so dekleta prosili, naj jim pokažejo sobo, seveda z namenom, da so vstale in so si jih lahko dobro ogledali. Foto: Milan Jaroš
Nekateri zalezovalci so dekleta prosili, naj jim pokažejo sobo, seveda z namenom, da so vstale in so si jih lahko dobro ogledali. Foto: Milan Jaroš

Naš film ima zato toliko pozornosti, saj je postal učno orodje tudi za učitelje. Zaro smo naredili tudi prirejeno različico za otroke, izrezali smo eksplicitne dele in posneli pogovore z dekleti, ki govorijo v kamero, če boste naredili to, kar je bilo v zadnji sceni, vas bo oseba zlorabila, če pošljete svojo golo fotografijo, vas bo oseba izsiljevala ali jo bo poslala vašim prijateljem na Facebooku. Splet je odlično orodje za raziskovanje, učenje, gledanje dokumentarnih filmov, iskanje službe, a moraš slediti pravilom, o katerih smo govorili, in vse bo dobro.

Lažne profile ste ustvarili na Facebooku, Skypu, Life.cz, Snapchatu in OMEGLE-ju? Kakšna stran je Life.cz?
Ima razne klepetalnice, na Češkem je bila zelo popularna, a so jo zdaj dejansko ukinili.

Zaradi vas?
Uraden razlog je bil premalo oglaševalcev, a se nam zdi, da je imel naš film malo prste vmes, saj so stran zaprli po predvajanju. Vendarle pa smo ugotovili, da za spolne plenilce niti ni tako pomembna sama platforma, saj se hitro prilagodijo, zamenjajo jo. Pomembnejši je vzorec vedenja. Če pogledamo primer TikToka ‒ mi smo začeli snemati novembra 2018, ko je bil TiKTok neka manjša aplikacijo, za katero takrat ni nihče vedel, potem pa je postal superpopularen med otroki. Ko smo snemanje končali marca 2019, je bil TikTok že povsod. Odgovor je torej preventiva, da se znajo otroci obnašati na spletu, starši pa z njimi pogovarjati.

Ravno sem vas hotela vprašati, zakaj v projekt niste vključili Instagrama in TikTikoka, pa vas vprašam, kako naj k tej zadevi pristopijo starši?
Predvsem tako, da otroku ne prepovedo telefona ali računalnika, saj to ne reši problema. Otroku moraš biti dober partner. Če je dolgo na YouTubu, ne rečeš, še vedno gledaš tega neumnega YouTuberja, saj bo imel občutek, da si proti njemu, če se mu kaj zgodi, ti tega ne bo povedal. Če pa pristopiš, o, kaj pa gledaš na YouTubu, mi pokažeš, zakaj te to tako zanima, pa se otrok počuti, da se je z vami varno pogovarjati o tem, in če se kaj zgodi, se vam bo tudi zaupal.

Zalezovalci so po navadi začeli z zelo nedolžnim pogovorom, nato pa so dekle prosili, naj se sleče ali pa so to storili kar sami. Foto: Milan Jaroš
Zalezovalci so po navadi začeli z zelo nedolžnim pogovorom, nato pa so dekle prosili, naj se sleče ali pa so to storili kar sami. Foto: Milan Jaroš

V filmu smo oblikovali 10 pravil obnašanja, ki so jim sledile tudi naše protagonistke: ne objavljal svojih golih fotografij, saj si mladoletnik, če to narediš, snemaš otroško pornografijo. Bodi pozoren, kakšne informacije deliš na spletu: nikoli ne razkrij svojega naslova ali številke kreditne kartice, saj je to spletni kriminal, ki ga uporabljajo gejmerji. Seveda pa obstajajo tudi različne aplikacije za starševski nadzor, omejitev uporabe spleta, a ključna je komunikacija.

Film sloni na raziskavi Univerze v Olomucu. Ali veste, ali so podobne raziskave, kot ste jo imeli na Češkem, sledile še kje?
V Nemčiji je veliko govora o tem, film bodo predvajali tudi tam. Na Nizozemskem pa film sploh ni tako uspešen, saj se o tem veliko pogovarjajo že zadnjih deset let. To mi je bilo zanimivo. Za ameriški trg pa nismo našli distributerja, saj so rekli, da je preveč kontroverzen, to me je presenetilo.

Zanimivo, da je lahko za ZDA kaj preveč. Zakaj med igralci niste uporabili fanta?
To vprašanje nam pogosto postavljajo. Glavni razlog je, da nismo našli fanta, ki bi bil videti kot 12-letnik, saj imajo 18-letniki že brado, adamovo jabolko, globji glas. Nekdo nam je sicer rekel, da bi lahko najeli deklico, ki bi bila videti kot deček. A to se seveda dogaja tudi dečkom. V otroški različici poudarjamo, da se to dogaja tudi njim.

Vrhunec filma se mi je zdel trenutek, ko je ena izmed igralk začela jokati med klepetom. Vsi smo namreč čakali na ustaljene fraze, ali bi se slekla, ali "malo poigrala z vibratorjem", ali pa bi imela spolni odnos s psom, "da je malo drugače". Vendar se nič od naštetega ni zgodilo, ravno nasprotno.
Na zadnji, deseti dan snemanja, ko smo že končevali, je igralka Anuška dejala, da bo sprejela še enega. Pokliče ta fant in vsi smo pričakovali vzorec pogovora, ko je sprva prijazen, potem pa bo hotel njene fotografije. Ona ga je celo malo dražila, a jo je ščitil in ji povedal, kako naj ravna na spletu in česa ne sme početi.

Po desetih dneh je bilo to osvobajajoče za vse. Anežka, ki je to doživela, mi je še pred snemanjem rekla, da ima dva brata, enega starejšega in enega mlajšega, in da ve, da niso vsi moški takšni ter da si želi, da bi v filmu to tudi pokazali. Ko se ji je to zgodilo na koncu snemanja, je bilo potrdilo. Z njim je klepetala še tri tedne, a je bil enak. Zato smo stopili v stik z njim in ga vprašali, ali bi prišel v Prago, da mu pokažemo, kaj počnemo. Dal nam je dovoljenje, da ga lahko razkrijemo, nekaj smo mu tudi plačali. Ostali moški imajo zamegljen obraz, le oči in usta so vidni, saj z njimi izražajo čustva. Ko gledalec vidi, da on ni predator, se njegova maska razkrije. Povabili smo ga tudi na premiero filma in vsi so mu ploskali.

Koliko odstotkov moških v teh desetih dneh je bilo spolnih predatorjev?
Večina, med 60 in 70 odstotki. Nekateri so bili manj agresivni, drugi so nas izsiljevali. Gole fotografije, ki smo jih zmontirali, tako da je bila na njih glava igralk, telo pa je bilo od druge ženske, je objavil na pornografsko amatersko stran in zraven objavil njeno telefonsko številko. Hotel je, da ji moški plačujejo za to, on pa bi dobil 20 odstotkov, bil bi njen spletni zvodnik. Grozno je bilo! Če bi se mi zgodilo kaj takšnega, bi mi bilo res hudo, če bi bila stara 12 let, pa bi to zagotovo vplivalo na moj razvoj. Pravijo, da ljudje, ki so bili v otroštvu zlorabljeni, zlorabljajo tudi sami. Ta vzorec imaš v sebi, saj meniš, da je to normalno vedenje, vem, da je to dolgotrajen proces, a upam, da bo ta film pomagal.

Film je bil predvajan v sklopu 23. Festivala dokumentarnega filma.