Foto: AP
Foto: AP

Zgolj obiskovalci, ki imajo na Expu 2020 posebni VIP-dostop, bodo lahko videli kip v vsej njegovi goloti od glave do peta. Sicer je ta znamenita svetovna razstava največji globalni dogodek od začetka pandemije – na njej se predstavlja več kot 190 držav, ob njih pa še številne mednarodne organizacije, podjetja in druge institucije. Tokratni Expo se bo sklenil s koncem marca prihodnje leto, organizatorji pa pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.

Medtem ko nekateri obiskovalci odločitev organizatorjev, da Davida ne ponudijo na ogled v celoti, razumejo kot obliko cenzure, pa drugi menijo, da je tovrstni prikaz na razstavi pravzaprav oblika umetniškega izražanja, navaja Associated Press (AP).

Sorodna novica S 3D-tiskalnikom izdelan identični dvojček prelestnega Michelangelovega Davida

Ustvarjanje hierarhije?
"Ni naključje, da Davida ne gledajo od spodaj navzgor, kot je običajno, ampak ljudi pozdravlja tako, da jih gleda v obraz," je dejal David Rampello, umetniški vodja italijanskega paviljona.

Umetnostni zgodovinar iz Rima je prepričan, da ta izbira, kdo si lahko kip ogleda v celoti in kdo tega ne more, ustvarja hierarhijo. "Kar lahko vidijo bogati, veliki in dobri ter kar lahko vidijo navadni ljudje, ne bi smeli biti dve različni stvari," je po navedbah AP-ja dejal profesor Paul Gwynne, ki poučuje srednjeveške in renesančne študije na ameriški univerzi v Rimu.

V Dubaju podrobnosti Davidovega prelestnega telesa, ki se jim je Michelangelo filigransko posvetil, se torej popolnoma izgubijo. Več kot pet metrov visok mladenič je namreč umeščen v središče ozkega osmerokotnega jaška in posledično viden zgolj od prsnega koša navzgor ter obdan z replikami rimskih stebrov.

Obiskovalci paviljona lahko vidijo dele Davidovega trupa, le če se nagnejo čez ograjo in pogled usmerijo v globino jaška. Preostanek njegovega telesa je viden skozi prozorno pregrado v nadstropju niže, genitalije in zadnjica pa so torej v vmesnem nivoju, vendar so v polnosti vidne, če se opazovalec postavi blizu pregrade in pokuka navzgor.

Bolj ali manj zgolj "neustavljivo privlačne oči, ki tiho strmijo vate"?
"Zakaj ni mogoče videti celotnega telesa svetopisemskega junaka, vidi se namreč samo glava, neustavljivo privlačne oči, ki tiho strmijo vate? In kje je preostalo?" je bilo mogoče prebrati v precej ogorčenem članku v italijanskem časopisu La Repubblica. Avtor članka, ki je poročal z odprtja Expa, je govoril celo o Davidovem "obglavljenju".

To najpopolnejšo repliko Davida, kar jih je bilo kadar koli izdelanih, je ustvarila ekipa inženirjev, tehnikov in restavratorjev. Izvirnik, ki ga je Michelangelo Buonarroti izklesal med letoma 1501 in 1504, hranijo v firenški Gallerie dell'Accademia. Direktorica galerije Cecilie Hollberg je pred Expom za portal Euronews napovedala, da bodo repliko v Dubaj "poslali kot sla, pokazal nam bo, kako naprej v tem obdobju". Dodala je, da pa bo izvirnik za vselej ostal v Firencah.