Tom Mercier in Britt Lower kot Janko in Miriam v celovečercu Darkest Miriam (2024). Foto: Tribeca
Tom Mercier in Britt Lower kot Janko in Miriam v celovečercu Darkest Miriam (2024). Foto: Tribeca

Celovečerec Darkest Miriam temelji na romanu Marthe Baillie The Incident Report. V vlogi samotarske knjižničarke Miriam Gordon nastopa ameriška igralka Britt Lower, znana predvsem po vlogi v televizijski seriji Severance iz leta 2022. Slovenskega taksista in umetnika Janka Prijatelja upodablja francosko-izraelski igralec Tom Mercier, ki je med drugim lani nastopil v znanstvenofantastičnem filmu Le regne animal, ki je bil letos nagrajen s petimi cezarji, osrednjimi filmskimi nagradami v Franciji. Oskarjevec Charlie Kaufman, eden bolj samosvojih ameriških filmskih ustvarjalcev, je izvršni producent filma, ki mu navidezno daje pečat s svojim značilnim eksistencializmom, so zapisali na portalu IndieWire.

Z novo ljubeznijo pridejo tudi grozilna pisma ...
V filmu Darkest Miriam začetek knjižničarkinega razmerja s slovenskim taksistom sovpade s prejemanjem grozilnih pisem, ki ji jih med knjigami začne puščati neznanec, podpisan kot Rigoletto. In tako se seveda zastavlja vprašanje, ali je njen novi sopotnik tudi njen sovražnik. "Miriam živi v megli žalosti, medtem ko dela med marginaliziranimi člani javnosti, ki naseljujejo podružnico Allen Gardens javnih knjižnic v Torontu. Ko cvetoča ljubezenska afera z Jankom, mlajšim tujim taksistom, sovpade s tem, da prejme vrsto nenavadno grozilnih pisem, naslovljenih nanjo, je Miriamin zaščiteni obstoj strt," piše v uradnem sinopsisu filma.

Jankova popolnoma črna, teksturirana platna
Janko je sicer prav tako mehak lik kot Miriam, a neposrednejši in bolj odprt od nje. Prav on ji da vzdevek Darkest Miriam (najtemnejša Miriam). Med slikami, ki jih ustvarja Janko, so tudi teksturirana, popolnoma črna platna. Miriam in Janko delujeta kot par, ki se popolnoma ujema. Film se ponaša z "zanesljivim občutkom, kdaj premikati kamero tekoče in kdaj jo pustiti, da slike govorijo same zase. Mirjam zapelje Janka tako, da se na poti iz njegovega stanovanja ustavi, se obrne proti njemu in se dejansko sleče, kot da se je preprosto odločila. Film je poln tveganih odločitev, ki delujejo. Miriam pogosto vidimo skozi okna ali obrise ob vratih," piše na portalu Hollywood Reporter o celovečercu, ki je nasploh deležen pozitivnih ocen.

Filmska ekipa na svetovni premieri Odrešitve za začetnike (Family Therapy) na festivalu Tribeca. Foto: Dino Kužnik
Filmska ekipa na svetovni premieri Odrešitve za začetnike (Family Therapy) na festivalu Tribeca. Foto: Dino Kužnik

Tudi premiera slovenskega celovečerca
Na festivalu Tribeca, ki ga je leta 2002 na Manhattnu v New Yorku ustanovil Robert De Niro, je svetovno premiero doživel tudi tretji celovečerec Sonje Prosenc, naslovljen Odrešitev za začetnike (mednarodno naslovljen Family Therapy). Gre za "izjemno zabavno, pikro satiro, ki je enako vsebinsko provokativna kot tudi formalno impresivna", so zapisali na festivalu o izboru filma, ki se je uvrstil med deseterico v glavnem mednarodnem tekmovalnem programu.

V glavnih vlogah tretjega celovečerca Sonje Prosenc igrajo Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in Aliocha Schneider, ob njih pa še Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Matija Vastl, Kristoffer Joner in srbska pevka Ana Djurić, znana kot Konstrakta.

Robertina Šebjanič je z videoprojektom CO_SONIC 38,144 km2 predstavlja v okviru festivalskega programa Tribeca Imersive. Foto: Tribeca Immersive/Robertina Šebjanič
Robertina Šebjanič je z videoprojektom CO_SONIC 38,144 km2 predstavlja v okviru festivalskega programa Tribeca Imersive. Foto: Tribeca Immersive/Robertina Šebjanič

In slovenska umetnica v programu Tribeca Immersive
Večkrat nagrajena slovenska novomedijska umetnica Robertina Šebjanič je z videoprojektom CO_SONIC 38,144 km2 vključena v festivalski program Tribeca Imersive. V delu, ki ga poganja umetna inteligenca, raziskuje zgodbo sobivanja živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih oblik skozi opazovanje reke kot ene entitete.

Adaptacija videoprojekta za festival Tribeca vključuje zvoke reke Hudson, ki teče skozi New York, in vrvež tamkajšnjih ulic, ki jih združuje z zvočno prisotnostjo (nad)človeških glasov naravnih in umetno generiranih bitij iz reke Ljubljanice in Atlantskega oceana. Umetniški projekt je svetovno premiero doživel v sklopu razstave v novem muzeju umetnosti in tehnologije v New Yorku, Robertina Šebjanič pa je sodelovala tudi v pogovoru o umetnosti oblikovanja digitalnih potopitvenih izkušenj. Projekt CO_SONIC 38,144 km2 si je mogoče v New Yorku ogledati še do 17. junija.