Foto: Isidora Todorić
Foto: Isidora Todorić

Natečaj je organiziral Klub koroških študentov, v sodelovanju s Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks in Galerijo Ravne (KGLU). Potekal je od 1. aprila do 23. maja 2022.

Na natečaj so se lahko letos prvič prijavili umetniki iz vse Slovenije, nanj se je prijavilo petnajst umetnic in štirje umetniki, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

Žirija, ki so jo sestavljali Neža Rebernik Jamnik iz KKŠ-ja, Jernej Kožar iz KGLU-ja in Galerije Ravne, lanska zmagovalka natečaja Daša Vinšek in Božidar Zrinski iz MGLC-ja, "je podrobno proučila vse prispele prijave in po tehtnem premisleku odločila, da prvo nagrado, samostojno razstavo v Galeriji Ravne v letu 2023 podeli Isidori Todorić," so zapisali.

Isidora Todorić (1995) je leta 2020 diplomirala na ALUO v Ljubljani, na oddelku za slikarstvo, smer video in novi mediji, kjer tudi nadaljuje študij na podiplomskem študiju kiparstva in sodobnih umetniških praks. Žirija je v njenih delih prepoznala izjemno nadarjenost in izhodišča za nadaljnji umetniški razvoj.

"V prijavljenih delih je viden subtilen odnos do različnih materialov in poglobljeno proučevanje različnih kiparskih tehnik. V svojem delu umetnica nagovarja koncepte, ki zadevajo širša družbena vprašanja, zgodovino, lingvistiko in botaniko," meni žirija.