Foto: RTVSLO
Foto: RTVSLO
Sorodna novica Kako izgovorimo Michelinova zvezdica, Marilyn, Warhol, Duchamp, Lichtenstein …

RTV Slovenija ima že vse od svojih začetkov pomembno vlogo pri skrbi za slovenski jezik. Za to skrbijo lektorji, s pravilno izgovorjavo pa poklicni govorci, ki jim je bil Govorni pomočnik v začetku namenjen. Kot se je izkazalo, je zdaj prosto dostopna zbirka v pomoč tudi vsem drugim, ki javno nastopajo ali pa jih zanimajo pravila zborne izreke.

Govorni pomočnik je nastal zaradi internih potreb Radia Slovenija, zdaj pa je že nekaj časa prosto dostopen tudi širši javnosti. "Ideja se je porodila ob zastarelem in manj ažurnem obveščanju radijskih govorcev o ustrezni izgovorjavi tujih imen in krajev. Nastal je zaradi potrebe po hitrejšem in bolj interaktivnem obveščanju o dogovorjenem izgovoru," je v oddaji KiKs (Kratka informativna koristna slovenščina) na Prvem programu Radia Slovenija povedala Saša Grčman, lektorica na Radiu Slovenija.

Prosto dostopna zbirka, ki jo najdete na spletnem naslovu govornipomocnik.rtvslo.si zajema širok nabor občih in lastnih imen, splošnih poimenovanj, citate pa tudi zvočne posnetke z ustreznim izgovorom. Pri izboru in razlagi gesel sodelujeta lektorska in fonetična služba Radia Slovenija, medtem ko je realizacija govora v rokah radijskih napovedovalcev.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kako bi izgovorili imena Louis Vuitton, Jaap Robben, Petra Meterc, Lale Gűl, Hermès? To so najbolj aktualni primeri, ki jih trenutno najdete na prvi stran Govornega pomočnika. V začetku leta 2023 je bilo gesel 1.500, "ob zadnjem pregledu konec aprila jih je bilo okoli 2.100," je v oddaji Radiosfera povedala Alenka Kovačič, vodja govorne izvedbe na Radiu Slovenija. Kot razlaga, je namen tega orodja ponuditi "zbirko problematičnih izgovorov lastnih zemljepisnih imen iz tujih jezikov in tudi domačega. Tam so izgovori s pravilnimi naglasnimi mesti oz. pravilnimi poudarki, ožinami, širinami in dolžinami".

Govorni pomočnik je zdaj na voljo tudi na MMC-ju – najdete ga na zavihku VEČ.

Govorni pomočnik, zbirka poslovenjenih izgovarjav tujih imen
Govorni pomočnik in nova rubrika Jezik na MMC-ju