Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Jezikovni spletovalec - Arhiv

Pet preprostih pravil: kratice, okrajšave in simboli

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: kratice, okrajšave in simboli

5.5.2021

To sezono Jezikovnega spletovalca končujemo na kratko: s kraticami, okrajšavami in simboli. Krajšave nam olajšajo pisanje, saj so nastale prav zaradi potrebe po čim krajšem izražanju. Kako dobro poznate krajšave, preverite v spodnjih primerih.

Pet preprostih pravil: sklanjanje težjih samostalnikov

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: sklanjanje težjih samostalnikov

28.4.2021

Postavljanje ločil, zapisovanje besed z veliko/malo začetnico in pisanje skupaj/narazen zdaj že obvladamo. Danes se lotimo še ene osnovnošolske more. Kako vam gre kaj sklanjanje? Ne, ne pod mizo. V mislih imamo sklanjanje samostalnikov.

Pet preprostih pravil: zapisovanje števil

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: zapisovanje števil

21.4.2021

Ste se že znašli v situaciji, ko ste morali število zapisati z besedo, pa niste bili prepričani, ali se stopet piše skupaj? Ali pa ob številkah zapisujete tudi končnice: Se vidiva ob 2-eh? Potem bo ta članek kot naročen za vas.

Pet preprostih pravil: blizuizraznice

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: blizuizraznice

14.4.2021

Zagotovo se vam je že zgodilo, da se je v vaš jezikovni spomin vtisnila beseda, za katero ste bili prepričani, da jo znate pravilno zapisati, a se pozneje nikakor niste mogli spomniti, kako jo pravilno črkovati. Poglejmo nekaj primerov.

Pet preprostih pravil: povratni svojilni zaimek

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: povratni svojilni zaimek

7.4.2021

Danes spletujemo o eni težjih zagat slovenskega jezika, to je povratni svojilni zaimek (svoj). Nekateri ga v stavku prepoznajo takoj, drugim se včasih izmuzne, spet tretji ne vedo, kje in kako ga uporabiti. Katero možnost ob poševnici bi izbrali?

Pet preprostih pravil: velika in mala začetnica

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: velika in mala začetnica

31.3.2021

Jezikovnih orehov, povezanih z zapisovanjem z veliko ali malo začetnico, nikoli ne zmanjka. Danes bomo strli nekaj najpogostejših. Najprej pa: opazujte krepko zapisane besede – so zapisane pravilno (bodite pozorni na veliko/malo začetnico)?

Pet preprostih pravil: jezikovne smetke

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: jezikovne smetke

24.3.2021

Pravopisna in slovnična pravila so pomemben, a še zdaleč ne edini pogoj za uspešno komunikacijo. Če želimo, da je naše besedilo jezikovno čisto, moramo iz njega odstraniti tudi jezikovne smetke. Ne veste, o čem govorimo? Natančno preberite spodnje povedi.

Pet preprostih pravil: odvečne vejice

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: odvečne vejice

17.3.2021

Prejšnji teden smo spletovali o vejici, in sicer o pogrešani vejici. Mogoče prav zaradi mor o manjkajočih vejicah te nasilno vrivamo v povedi, ker se nam zdi, da "nekaj manjka". Koliko vejic je odveč v spodnjih primerih?

Pet preprostih pravil: pravilna raba vejice

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: pravilna raba vejice

10.3.2021

Stavek "Pred ki, ko, ker, da, če vejica skače!" vam je gotovo v pomoč še danes, kajne? Raba vejice pa (žal) ni tako preprosta, kot so nas poskušali naučiti, zato danes izpostavljamo pet primerov "pogrešane" vejice. Koliko vejic manjka v povedih?

Pet preprostih pravil: zapisovanje besed skupaj ali narazen

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: zapisovanje besed skupaj ali narazen

3.3.2021

Danes spletujemo o (ne)pravilnem zapisovanju besed skupaj ali narazen, ki težave povzroča tistim, ki še ne uporabljajo jezikovnih priročnikov. Kako pa to gre vam? Presodite, ali so krepko zapisane besede zapisane pravilno – skupaj ali narazen.

5 preprostih pravil: pravilna raba zaimkov ki, kateri, čigar

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: pravilna raba zaimkov ki, kateri, čigar

24.2.2021

Oziralnim zaimkom – ki, kateri, čigar – ne posvečamo posebne pozornosti, ker z njimi nimamo težav. Pa kaj še! Poskušajte oziralne zaimke v spodnjih povedih nadomestiti z drugim zaimkom, ki bi bil slogovno boljši. Izbirate lahko med: ki, kateri, čigar.

5 preprostih pravil: pravilna raba predlogov

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: pravilna raba predlogov

17.2.2021

Čeprav ste nekatera slovnična pravila verjetno že pozabili, se morda še spomnite tega: Ta suhi škafec pušča. Izbira pravega predloga je včasih približno tako težka kot karantenska jutranja dilema – pižama ali trenirka?

5 preprostih pravil: zapisovanje datuma in ure

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: zapisovanje datuma in ure

10.2.2021

Drži, da je pri zapisovanju časa pomembno, da naslovnik razbere ključne informacije, vendar bo nerodno, če mu boste poslali grafično dovršeno vabilo, za katerega ste tako ali drugače plačali preveč, nazadnje pa bodo njegovo pozornost vzbudile le napake.

Pet preprostih pravil: pomišljaj (–) in vezaj (-)

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: pomišljaj (–) in vezaj (-)

3.2.2021

Vezaj in pomišljaj sta ločili, ki se v besedilih in sporočilih, ki jih tvorimo vsakodnevno, ne pojavljata prav pogosto. Mogoče je prav to vzrok za številne pravopisne napake, ki jih naredimo, ko se "končno" odločimo, da pomišljaj ali vezaj uporabimo.

Zakaj se kapica piše z malo, Copatarica pa z veliko

Jezikovni spletovalec Zakaj se kapica piše z malo, Copatarica pa z veliko

8.9.2020

Prazniki so za nami, vračamo se v čas brez prazničnih lučk, na oknih več ne bo jelenov in dedkov Mrazov, kar pa ne pomeni, da mora biti ta čas manj pravljičen ali pust.

Kako napišem vljudno zavrnitev?

Jezikovni spletovalec Kako napišem vljudno zavrnitev?

12.2.2020

Danes spletujemo o tem, kako lahko "vljudno" zavrnemo prošnjo, povabilo, sodelovanje … Besedi, ki sestavljata besedno zvezo vljudna zavrnitev, sta si že po pomenu tako nasprotujoči, da za marsikoga odsevata zajedljivost.

Kako napišem priporočilo?

Jezikovni spletovalec Kako napišem priporočilo?

5.2.2020

Priporočila imajo pomembno vlogo pri izbiri kandidatov za delovno mesto – delodajalcem olajšajo izbor, kandidatom pa povečajo možnosti za zaposlitev.

Kako napišemo pooblastilo?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo pooblastilo?

29.1.2020

V določenih primerih je nujno, da smo pri opravljanju obveznosti (npr. prevzem pošiljke, polog denarja) tudi fizično prisotni, svojo identiteto pa dokazujemo z veljavnim osebnim dokumentom.

Kako napišemo odpoved?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo odpoved?

22.1.2020

Odpoved pogodbe o zaposlitvi predstavlja pomembno prelomnico za delavca in delodajalca. Odpovedi so sestavni del sklepanja delovnih razmerij, podajo pa jih lahko tako delavci kot delodajalci.

Kako napišemo zapisnik?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo zapisnik?

15.1.2020

Zapisniki so del našega vsakdana, čeprav se tega niti ne zavedamo. Čeprav je zapisnik opredeljen kot ena izmed besedilnih vrst, bi lahko glede na njegov namen tudi sporočilo sodelavki, v katerem ji zapišemo nekaj sklepov s sestanka, šteli kot zapisnik.

Stran 1 od 6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov