Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jezikovni spletovalec - Arhiv

5 preprostih pravil: pravilna raba zaimkov ki, kateri, čigar

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: pravilna raba zaimkov ki, kateri, čigar

Oziralnim zaimkom – ki, kateri, čigar – ne posvečamo posebne pozornosti, ker z njimi nimamo težav. Pa kaj še! Poskušajte oziralne zaimke v spodnjih povedih nadomestiti z drugim zaimkom, ki bi bil slogovno boljši. Izbirate lahko med: ki, kateri, čigar.

5 preprostih pravil: pravilna raba predlogov

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: pravilna raba predlogov

Čeprav ste nekatera slovnična pravila verjetno že pozabili, se morda še spomnite tega: Ta suhi škafec pušča. Izbira pravega predloga je včasih približno tako težka kot karantenska jutranja dilema – pižama ali trenirka?

5 preprostih pravil: zapisovanje datuma in ure

Jezikovni spletovalec 5 preprostih pravil: zapisovanje datuma in ure

Drži, da je pri zapisovanju časa pomembno, da naslovnik razbere ključne informacije, vendar bo nerodno, če mu boste poslali grafično dovršeno vabilo, za katerega ste tako ali drugače plačali preveč, nazadnje pa bodo njegovo pozornost vzbudile le napake.

Pet preprostih pravil: pomišljaj (–) in vezaj (-)

Jezikovni spletovalec Pet preprostih pravil: pomišljaj (–) in vezaj (-)

Vezaj in pomišljaj sta ločili, ki se v besedilih in sporočilih, ki jih tvorimo vsakodnevno, ne pojavljata prav pogosto. Mogoče je prav to vzrok za številne pravopisne napake, ki jih naredimo, ko se "končno" odločimo, da pomišljaj ali vezaj uporabimo.

Kako napišem vljudno zavrnitev?

Jezikovni spletovalec Kako napišem vljudno zavrnitev?

Danes spletujemo o tem, kako lahko "vljudno" zavrnemo prošnjo, povabilo, sodelovanje … Besedi, ki sestavljata besedno zvezo vljudna zavrnitev, sta si že po pomenu tako nasprotujoči, da za marsikoga odsevata zajedljivost.

Kako napišem priporočilo?

Jezikovni spletovalec Kako napišem priporočilo?

Priporočila imajo pomembno vlogo pri izbiri kandidatov za delovno mesto – delodajalcem olajšajo izbor, kandidatom pa povečajo možnosti za zaposlitev.

Kako napišemo pooblastilo?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo pooblastilo?

V določenih primerih je nujno, da smo pri opravljanju obveznosti (npr. prevzem pošiljke, polog denarja) tudi fizično prisotni, svojo identiteto pa dokazujemo z veljavnim osebnim dokumentom.

Kako napišemo odpoved?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo odpoved?

Odpoved pogodbe o zaposlitvi predstavlja pomembno prelomnico za delavca in delodajalca. Odpovedi so sestavni del sklepanja delovnih razmerij, podajo pa jih lahko tako delavci kot delodajalci.

Kako napišemo zapisnik?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo zapisnik?

Zapisniki so del našega vsakdana, čeprav se tega niti ne zavedamo. Čeprav je zapisnik opredeljen kot ena izmed besedilnih vrst, bi lahko glede na njegov namen tudi sporočilo sodelavki, v katerem ji zapišemo nekaj sklepov s sestanka, šteli kot zapisnik.

Kako napišem spremno pismo?

Jezikovni spletovalec Kako napišem spremno pismo?

Če se želite na delovno mesto prijaviti kot profesionalec, niso dovolj samo dobro napisan življenjepis, izkušnje in priporočila. Da bi izstopali bolj od konkurentov, je prijavi na delovno mesto nujno predložiti tudi t. i. spremno ali motivacijsko pismo.

Kako napišem objavo za prosto delovno mesto?

Jezikovni spletovalec Kako napišem objavo za prosto delovno mesto?

Pisanje objave za prosto delovno mesto zahteva poznavanje administrativnih postopkov, paragrafov iz Slovenskega pravopisa (2001) in delovnega mesta, za katerega razpisujemo objavo.

Kako napišem pritožbo?

Jezikovni spletovalec Kako napišem pritožbo?

Zagotovo ste bili kot potrošniki že nezadovoljni z nakupom ali storitvijo izbranega ponudnika ali pa ste prejeli odločbo, s katero se niste strinjali. Danes spletujemo o pritožbi – kako jo napisati in na kaj moramo biti še posebej pozorni.

Kako napišem življenjepis?

Jezikovni spletovalec Kako napišem življenjepis?

Tudi če se nam je v življenju uspelo izogniti pisanju skoraj vseh besedilnih vrst, nam ena izmed njih nikakor ne uide – življenjepis, ki ga moramo priložiti vsaj k prijavi na delovno mesto.

Kako napišem zasebno e-sporočilo?

Jezikovni spletovalec Kako napišem zasebno e-sporočilo?

Zasebna elektronska sporočila – jih kdo sploh še uporablja? Morda ste sodelavki pred kratkim poslali e-sporočilo, v katerem jo vabite na zasluženo kavo, saj je pošiljanje elektronskih sporočil kljub družbenim omrežjem pogosta oblika komunikacije.

Kako napišemo poslovno e-sporočilo

Jezikovni spletovalec Kako napišemo poslovno e-sporočilo

Elektronska komunikacija je v poslovnem in zasebnem življenju vse pogostejša. Večina komunikacije med poslovnimi partnerji poteka po elektronski pošti, prijateljici pa se za obisk dogovorita na družbenih omrežjih.

Zakaj se kapica piše z malo, Copatarica pa z veliko

Jezikovni spletovalec Zakaj se kapica piše z malo, Copatarica pa z veliko

Prazniki so za nami, vračamo se v čas brez prazničnih lučk, na oknih več ne bo jelenov in dedkov Mrazov, kar pa ne pomeni, da mora biti ta čas manj pravljičen ali pust.

Kako napišemo uradni dopis?

Jezikovni spletovalec Kako napišemo uradni dopis?

Dopis je krajše uradno ali poslovno pisno sporočilo, natisnjeno na papirju formata A4. Dopisi se kot oblika poslovno-uradovalnega besedila najpogosteje uporabljajo kot oblika pisne komunikacije med podjetji.

Kako pravilno napišem …?

Jezikovni spletovalec Kako pravilno napišem …?

V novi sezoni Jezikovnega spletovalca bomo člani ekipe prevajalske agencije Leemeta, specializirane za prevajalske rešitve, spletovali o pravilnem pisanju različnih besedil – pritožbe, življenjepisa, poslovnega dopisa, pooblastila, e-sporočila in drugih.

Pozabljene slovenske besede

Jezikovni spletovalec Pozabljene slovenske besede

Brbunek, mižek in pripetek. Tudi slovenščina ima besede za nenavadne situacije, predmete in pojave ter besede, ki zvenijo nepojasnljivo lepo ali smešno.

Chuck Norris ne nosi uro, sam se odloči, koliko je

Jezikovni spletovalec Chuck Norris ne nosi uro, sam se odloči, koliko je

Če ga ne popravljamo na raznih obvestilih, prilepljenih na vrata, in etiketah na izdelkih v trgovini, pa se priključimo pogovoru prijateljev, ko eden reče, da to ne razume: "Tega (ne razumeš)!"

Stran 1 od 5
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov