Umetnik Slavko Tihec nosi ime, ki Slovence kar dvakrat spravlja v zagato - prvič zaradi pogovorne podaljšave s -t- in drugič zaradi izpada polglasnika. Foto: Iz zapuščine Slavka Tihca
Umetnik Slavko Tihec nosi ime, ki Slovence kar dvakrat spravlja v zagato - prvič zaradi pogovorne podaljšave s -t- in drugič zaradi izpada polglasnika. Foto: Iz zapuščine Slavka Tihca
Ana Kurnikova
Slovanski priimki iz svojilnih pridevnikov se obvezno sklanjajo: Ana Kurnikova - Ane Kurnikove. Ker Ana prijateljuje s sinom Julia Iglesiasa, se dotaknimo še malo bolj eksotičnih moških imen; če se ime ali priimek končuje na samoglasnik, se podaljša z -j-: Enrique Iglesias - Enriqueja Iglesiasa.
Jaka Lakovič
Jaka je moško ime, ki ga sklanjamo po II. moški sklanjatvi, kakor še Žiga, Grega, Vanja, Saša ... Torej: Jaka Lakovič - Jaka ali Jake Lakoviča.

Umetnostna galerija Maribor predstavlja vpogled v fotodokumentacijo in izvirne skice pomembnih spomenikov iz nedavno pridobljene zapuščine Slavkota ali Slavka? Tiheca ali Tihca? Tihca si Mariborčani delijo tudi s prebivalci prestolnice, saj se pred Cankarjevim domom počutijo kot doma ‒ narejen je namreč v isti tehniki.

Drage uporabnice in cenjeni uporabniki MMC-ja! V sklopu Kulture uvajamo novo rubriko Jezikovni spletovalec, namenjeno spoznavanju tančin slovenščine in njene rabe. Vabimo vas, da nas spremljate ob sredah.

Glede sklanjanja moških priimkov (in imen) obstajajo jasna pravila, enako je pri ženskah, le da je stanje tam malo bolj zapleteno. Ženske lahko namreč s poroko obdržijo dekliški priimek in hkrati privzamejo moževega, lahko imajo enojne ali dvojne, z vezajem ali brez, pri čemer se ti ne sklanjajo. Če smo odkriti, je takšno nizanje priimkov mogoče tudi pri moških, le veliko bolj redko je.

Pri moških poimenovanjih sklanjamo tako ime kot priimek. Primer: Janko Novak ‒ Janka Novaka

.

Pri ženskih poimenovanjih sklanjamo samo ime, priimka pa ne. Primer: Marjeta Novak ‒ Marjete Novak

Če se ženski priimek končuje na -a, ga lahko sklanjamo.
Primer: Tina Letonja ‒ Tine Letonje in Tina Letonja ‒ Tine Letonja
Posebnost so slovanski priimki v vlogi svojilnega pridevnika, npr. ruski (Ana Kurnikova), bolgarski (Svetoslava Georgieva) ali makedonski (Teja Damevska), kjer se priimek obvezno sklanja: Ane Kurnikove, Milene Georgieve, Teje Damevske.

Pri sočasnem navajanju ženskega in moškega imena ter skupnega priimka je sklanjanje priimka odvisno od bližnjega imena.
Primer: Mizo smo rezervirali za Ano in Mateja Pešuta.
Mizo smo rezervirali za Mateja in Ano Pešut.

Za poimenovanja z dvema imenoma ali dvema priimkoma veljajo enaka pravila kot pri enojnih poimenovanjih.
Primer: Spoznala je Bronislava Horvata Toša. & Spoznala je Rahelo Horvat Toš.

Poklicala je Žana Marka Hočevarja. & Poklicala je Ano Katarino Hočevar.

Pri nekaterih moških priimkih z nenaglašenim -e- v zadnjem zlogu (Tíhec, Górec) pri sklanjanju prihaja do izpada neobstojnega samoglasnika, npr. Tihec ‒ Tihca, Gorec ‒ Gorca, z izjemo npr. Črnčec ‒ Črnčeca, kjer zaradi lažje izgovorjave ta težavni -e- ostaja.

Sklanjanje priimka slovenskega umetnika je, kot vidimo, jasno: pri obveznem sklanjanju izpade vokal. Moške priimke torej sklanjamo, ženskih pa ne, razen priimkov, ki izražajo svojino, ali pa v slengu študentov slavistike, ko »grejo na izpit k Stramljičevi«, a o tem kdaj drugič.

In še to: se spomnite, ko smo priimke še iskali s prstom po telefonskem imeniku in so ljudje s priimkom Ogrizek včasih prejeli klic Cele Jabolke? Lahko si predstavljamo odziv g. Ogrizka in ge. Ogrizek.