Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Ga. Maja, dipl. prof. lik. um., bi npr. odklenili WC oz. kabinet?
Črkovno "šparanje", 6. december 2017 ob 06:42 "Nekoč, menda je bilo med obema vojnama, je živel gospod Ravnik ‒ Kovačev Francelj po domače. Njegova obleka ni bila gosposka, temveč delovna in ponošena, in vedenje precej robato. Nekega dne je šel ...
27
Jezikovni spletovalec: Ko bi si v bistvu želeli nekako povedati nekaj točno določenega
33
29. november 2017 ob 07:06 Ljudje v svojih (po)govorih seveda uporabljamo veliko "nepotrebne jezikovne šare" oz. nenujnih besed, a se tega pogosto seveda niti ne zavedamo.
Jezikovni spletovalec: Trenerka ali trenirka?
49
22. november 2017 ob 06:23 "Če ne govorim pravilno, to še ne pomeni, da ne vem, kako se pravilno reče." Pogosto se v našem jezikovnem spominu utrdi neustrezna oblika besede, čeprav teoretično sicer vemo, da je napačna.
Jezikovni spletovalec: "Dekle je po vodo šlo …" ali "Dekle je po vodo šla …"?!
49
19. julij 2017 ob 06:33 Naravni spol nekaterih besed v slovenskem jeziku se ne ujema s slovničnim ‒ kljub temu pa je ta v slovenščini zelo pomemben!
Jezikovni spletovalec: Na prvi pogled nepomembne besed(ic)e niso kar tako zanemarljive!
8
12. julij 2017 ob 06:20 V slovenskem besednjaku je od 400 tisoč do 500 tisoč besed. Že s skromnimi 2000 se lahko kaj dogovorimo, povprečen Slovenec pa uporablja okoli 15.000 besed.
Jezikovni spletovalec: "Važen je tisti, katerega snemate." Ali tisti, s katerim snemate. Vse ima svojo mero - če se zaimek "kateri" rabi prepogosto, v vseh položajih, nas lahko zabolijo ušesa, nič drugače pa ni ob nepravilni rabi predloga "z".
35
Jezikovni spletovalec: Feminizacija in maskulinizacija ‒ oz. zakaj si ne bi jezika poenostavili kar sami? Velikokrat slišimo, da pozabljamo na pravilno rabo rodilnika, manj pogosto pa govorimo o prav tako pogostem pojavu, ki zadeva srednji spol.
15
Jezikovni spletovalec: Od kod so se vzele besede kodrlajsast, vetrogončič ali piskrovez? Nekatere slovenske besede nas sredi pogovora kar presenetijo in sploh težko verjamemo, da spadajo v repertoar slovenskega jezika.
30
Jezikovni spletovalec: Ko beseda postane konj ‒ razmerja med besedami in lažni prijatelji Pravijo, da v življenju tiste ta prave prijatelje najdemo oz. pridobimo le s časom in izkušnjami. Podobno je z nekaterimi besedami in izrazi v različnih jezikih ali narečjih.
25
Jezikovni spletovalec: Ali danes sploh še velja opozarjati, da kar se kdaj zdi nujno potrebno, ni vedno tudi res treba? Govornikom se pogosto očita ali papirnatost ali pogovornost. Kaj imata s tem "treba je" in "potrebno je"?
16
Jezikovni spletovalec: Od in … pa ne samo do sestavljenih večbesednih enodelnih, marveč tudi do večdelnih veznikov Živali se oglašajo na raznovrstne načine in tudi človek proizvaja oz. spušča najrazličnejše glasove. Pri tem imamo precej svobode ‒ tudi pri postavljanju vejic. Glede na to, v kakšnem ritmu laja npr.
18
Jezikovni spletovalec: Prevzete, a ne prevzetne besede Domala na vsakem koraku na nas prežijo različne nedomače besede ‒ najpogosteje iz angleščine. Kaj hitro lahko opazimo denimo napis za bar , ki ima v imenu npr. še besedo gondola.
30
Jezikovni spletovalec: Ali zaradi številk kdaj (za)boli glava? Čas je v SSKJ opredeljen kot neomejeno ali znotraj neomejenega omejeno trajanje.
30
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj! Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
28

Beremo
link
Karl Ove Knausgaard: Moj boj, druga knjiga
8. december 2017 ob 16:36 "Ustvarjaš življenje, ne literature," zabrusi Karlu Oveju Knausgaardu, junaku drugega romana Karla Oveja Knausgaarda, njegov dober prijatelj in občasni debater Geir, drugi Norvežan na Švedskem in še ...
Več novic ...
Kazalo