Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj!
Zakaj nam tudi v vsakdanjem govoru ne bi bilo lepo?, 26. april 2017 ob 06:44 Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
26
Jezikovni spletovalec: Kako neki se lahko zgodi, da se kaj polije kar samo?
25
19. april 2017 ob 06:09 Slovenske glagolske oblike so večinoma zložene (Polil boš!), redkeje nezložene (Pazi! Polivaš!) ‒ te imajo lahko ob sebi tudi morfem "se" … Kadar se nam vršilec dejanja zdi nepomemben oz.
Jezikovni spletovalec: Slovenščina bo leta 2100 nedvomno drugačna
31
12. april 2017 ob 06:52 "Na svojem področju ste lahko še tak strokovnjak, a če vaš dopis, ki ga pošiljate partnerjem, vsebuje osnovne slovnične napake, ki jih prepozna še šestošolec, se boste nedvomno pokazali tudi v luči, ...
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ...
22
1. februar 2017 ob 06:20 Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
Jezikovni spletovalec: Sesalec - sesalnik ... sesalka?
32
25. januar 2017 ob 06:26 Hišni aparat za sesanje prahu se enkrat imenuje sesalnik , drugič sesalec , a slednjega danes skorajda ni mogoče več dobiti, saj je v trgovinah videti samo sesalnike ‒ in to najrazličnejše: suhe, ...
Jezikovni spletovalec: Prenavljamo svoj ali naš dom? V ameriški družinski " sitcom " humoristični seriji Sam svoj mojster (Home Improvement) ima Tim Taylor svojo oddajo Tool Time.
32
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
62
Jezikovni spletovalec: TIkanje, VIkanje, (na) polVIkanje in ONIkanje Kolikokrat se znajdemo v zagati, da ne vemo, kako ogovoriti človeka ob sebi! Preberite prispevek, videli boste, da niste edini.
50
Jezikovni spletovalec: Je bil letošnji Božiček isti, enak, drugi, prav tisti, kar neki - ali eden in edini? Zaimki so besede, ki so jih v starejših slovnicah uvrščali v poseben razdelek, danes pa jih obravnavamo v okviru besednih vrst, ki jih nadomeščajo: samostalnikov in pridevnikov, čeprav nekateri ...
9
Jezikovni spletovalec: Živahni, a muhasti slovenski samostalniki ‒ s kategorijo živosti ali brez Zakaj ima moški spol ednine več tožilniških oblik? In ali lahko sneženi mož oživi tudi v očeh odraslih ‒ kot pri naših najmlajših in v slovnici?
41
Jezikovni spletovalec: NekateriRadiPišejoSmse Pisanje skupaj oz. narazen gotovo sodi med zahtevnejša poglavja jezikovnega pouka, pa ne le v Sloveniji: spomnimo se na raznolikost zapisovanja angleških "compound nouns".
29
Jezikovni spletovalec: Hočeš nočeš imaš in nimaš Pravila slovenskega zanikanja včasih kar zmedejo. Kako neki vedeti, kaj naj bi avtor "hotel povedati"?!
35
Jezikovni spletovalec: Kako smo prišli od "iti" do "šli" "Iti", "šel" in "pojdem" so samo trije na videz precej različni glagoli, a vsi pomenijo premikanje v določeno smer. Izkaže se, da je v slovenščini še več podobnih primerov.
50
Jezikovni spletovalec: Kako pa vi poskrbite za kakovost svojih zvočnikov? Povezava črke in glasu v slovenskem jeziku se zdi preprosta in načeloma tudi deluje, čeprav včasih precej naključno. Le zakaj je tako?
14
Jezikovni spletovalec: Nove besede ali ekonomično jezikovno recikliranje Gospodarno ravnanje ni le lastnost industrije in drugih "trdih" dejavnosti — tudi v jeziku je mogoče recikliranje — in to prav uspešno!
10

Beremo
link
Ivan Dobnik: Magični pesniški izreki
25. april 2017 ob 10:20 " Napiši v noč. / Napiši v veter… " je Ivan Dobnik, pesnik, urednik in prevajalec, ki je dosledno zapisan svojemu poslanstvu in ga v pesmih neredko izpoveduje, začel pesniško zbirko z zgovornim ...
Več novic ...
Kazalo