Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Od kod so se vzele besede kodrlajsast, vetrogončič ali piskrovez?
Huda muha ima dejansko nekaj opraviti s hudomušnostjo; slepomišenje pa z igro, v kateri eden od igralcev z zavezanimi očmi lovi in prepoznava druge, 21. junij 2017 ob 06:12 Nekatere slovenske besede nas sredi pogovora kar presenetijo in sploh težko verjamemo, da spadajo v repertoar slovenskega jezika.
28
Jezikovni spletovalec: Ko beseda postane konj ‒ razmerja med besedami in lažni prijatelji
25
14. junij 2017 ob 05:58 Pravijo, da v življenju tiste ta prave prijatelje najdemo oz. pridobimo le s časom in izkušnjami. Podobno je z nekaterimi besedami in izrazi v različnih jezikih ali narečjih.
Jezikovni spletovalec: Ali danes sploh še velja opozarjati, da kar se kdaj zdi nujno potrebno, ni vedno tudi res treba?
16
7. junij 2017 ob 09:25 Govornikom se pogosto očita ali papirnatost ali pogovornost. Kaj imata s tem "treba je" in "potrebno je"?
Jezikovni spletovalec: Od in … pa ne samo do sestavljenih večbesednih enodelnih, marveč tudi do večdelnih veznikov
18
31. maj 2017 ob 07:43 Živali se oglašajo na raznovrstne načine in tudi človek proizvaja oz. spušča najrazličnejše glasove. Pri tem imamo precej svobode ‒ tudi pri postavljanju vejic. Glede na to, v kakšnem ritmu laja npr.
Jezikovni spletovalec: Prevzete, a ne prevzetne besede
30
24. maj 2017 ob 06:40 Domala na vsakem koraku na nas prežijo različne nedomače besede ‒ najpogosteje iz angleščine. Kaj hitro lahko opazimo denimo napis za bar , ki ima v imenu npr. še besedo gondola.
Jezikovni spletovalec: Ali zaradi številk kdaj (za)boli glava? Čas je v SSKJ opredeljen kot neomejeno ali znotraj neomejenega omejeno trajanje.
30
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj! Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
28
Jezikovni spletovalec: Kako neki se lahko zgodi, da se kaj polije kar samo? Slovenske glagolske oblike so večinoma zložene (Polil boš!), redkeje nezložene (Pazi! Polivaš!) ‒ te imajo lahko ob sebi tudi morfem "se" … Kadar se nam vršilec dejanja zdi nepomemben oz.
25
Jezikovni spletovalec: Slovenščina bo leta 2100 nedvomno drugačna "Na svojem področju ste lahko še tak strokovnjak, a če vaš dopis, ki ga pošiljate partnerjem, vsebuje osnovne slovnične napake, ki jih prepozna še šestošolec, se boste nedvomno pokazali tudi v luči, ...
32
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ... Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
22
Jezikovni spletovalec: Sesalec - sesalnik ... sesalka? Hišni aparat za sesanje prahu se enkrat imenuje sesalnik , drugič sesalec , a slednjega danes skorajda ni mogoče več dobiti, saj je v trgovinah videti samo sesalnike ‒ in to najrazličnejše: suhe, ...
32
Jezikovni spletovalec: Prenavljamo svoj ali naš dom? V ameriški družinski " sitcom " humoristični seriji Sam svoj mojster (Home Improvement) ima Tim Taylor svojo oddajo Tool Time.
32
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
62
Jezikovni spletovalec: TIkanje, VIkanje, (na) polVIkanje in ONIkanje Kolikokrat se znajdemo v zagati, da ne vemo, kako ogovoriti človeka ob sebi! Preberite prispevek, videli boste, da niste edini.
50

Beremo
link
Ana Schnabl: Razvezani
20. junij 2017 ob 09:30 Njen pogled bi se razplastil kot prst: na površju prezir, ena plast globlje strah, dve plasti globlje jeza, tri plasti globlje osamljenost in najgloblja plast, plast, ki bi komaj še dihala, upanje.
Več novic ...
Kazalo