Ta mednarodni festival animiranega filma bo letos potekal med 29. novembrom in 5. decembrom. Po besedah programskega direktorja festivala Igorja Prassla bodo za spletni ogled na voljo vsi trije tekmovalni programi in dva programa kratkih animiranih filmov iz regije.

Za vizualno podobo 18. Animateke je poskrbel hrvaški stripar in grafik Igor Hofbauer, ki je tudi član letošnje velike žirije. Njegova dela bodo med festivalom na ogled tako v galeriji Kinodvora kot v galeriji Alkatraz. Foto: Animateka
Za vizualno podobo 18. Animateke je poskrbel hrvaški stripar in grafik Igor Hofbauer, ki je tudi član letošnje velike žirije. Njegova dela bodo med festivalom na ogled tako v galeriji Kinodvora kot v galeriji Alkatraz. Foto: Animateka

Letošnja Animateka ima tri vodila
V retrospektivi z naslovom Njena zgodba bodo ustvarjalke animiranih filmov v štirih programih "spregovorile o političnih stališčih, reinterpretirale konvencionalne naracije, samoraziskovale identitete in vsakdanje situacije ter preizkušale meje animiranega medija", so zapisali organizatorji.

Drugo vodilo so zelene tematike v novem programu Zeleni slon, v okviru katerega bodo prikazali kratke animirane filme, ki obravnavajo aktualne ekološke in naravovarstvene teme. Ta program bodo po besedah programskega direktorja festivala nadaljevali tudi v prihodnje.

Tretje vodilo pa je polnoletnost Animateke, ki je organizatorje spodbudila, da so dodali polnočno projekcijo v Kinodvoru. Naslovljena je Samo za odrasle in bo ponudila filme z eksplicitnimi vsebinami.

Natančen program 18. Animateke
najdete na tukaj.

Trojica tekmovalnih programov
Stvaritve se bodo za nagrade potegovale v glavnem tekmovalnem programu (velika nagrada mednarodne žirije), v tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope (nagrada mladi talent – nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani) ter v Slonovem tekmovalnem programu (nagrado otroške žirije slon). Podelili bodo tudi nagrado občinstva.

Člani velike žirije letošnje Animateke so francoska producentka Dora Benousilio, švicarska animatorka Maja Gehrig, hrvaški stripar in ilustrator Igor Hofbauer, predsednik Društva slovenskega animiranega filma Matija Šturm ter filmska ustvarjalka in animatorka iz Bruslja Soetkin Verstegen.

V glavni tekmovalni program vzhodno- in srednjeevropskih kratkih animiranih filmov sta med drugim uvrščena film Steakhouse Špele Čadež ter Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard. V tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope se predstavljajo študenti evropskih univerz – vanj so med drugim uvrščeni filmi slovenskih avtorjev Pesem kitov Žoel Kastelic, Kurent Mihe Reje ter Bela, črna in prava ljubezen Anje Paternoster. V Slonov tekmovalni program je med drugim uvrščen film Spacapufi: Žiže, ki ga podpisuje Jaka Ivanc.

Steakhouse Špele Čadež je na letošnjem Liffu prejel nagrado za najboljši kratki film. Foto: SFC
Steakhouse Špele Čadež je na letošnjem Liffu prejel nagrado za najboljši kratki film. Foto: SFC

Pozornost usmerjena v družbenopolitične teme
Animatekin svetovni jagodni izbor bo ponudil kratke animirane filme z vsega sveta, v sodelovanju s festivalom Kinotrip že četrto leto zapored predstavljajo Kinotripov svetovni jagodni izbor. Stvaritve v sekciji Animirani dokumentarci pa se po napovedih organizatorjev dotikajo raznolikih družbenopolitičnih tem, sicer se podobnih tem dotikajo tudi letošnji celovečerni filmi.

Brez spremljevalnih vsebin ne gre
Festivalski spremljevalni program AnimatekaPRO letos organizirajo petič, potekala pa bo v živo v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Tekmovanje AnimatekaPRO Pitch bo prek projektov v razvoju ponudilo vpogled v stanje na področju animiranega filma v državah nekdanje Jugoslavije. V spremljevalni program pa so uvrstili še okroglo mizo na temo enakosti spolov v animaciji. AnimatekoPRO vodi Saša Bach.

V galeriji Kinodvora in galeriji Alkatraz bo na ogled razstava stripov in grafik člana žirije Igorja Hofbauerja, razstava VR/360°@ANIMATEKA bo na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), v Slovenski kinoteki in na Tam-Tamovih plakatih po Ljubljani pa razstava Animirane ženske na Animateki 2021.