Po besedah pevke, igralke in dramaturginje Nane Milčinski je Ježek v omenjeni zbirki opisal svoja čustva ob tem, ko je postal dedek. Foto: BoBo
Po besedah pevke, igralke in dramaturginje Nane Milčinski je Ježek v omenjeni zbirki opisal svoja čustva ob tem, ko je postal dedek. Foto: BoBo

Pod naslovom Nanine pesmi za balet je izšla glasba, ki sta jo za predstavo v izvedbi SNG-ja Maribor aranžirala Jani Hace in Matija Krečič.

Nanine pesmi so v knjižni obliki izšle leta 2018. Po njih je lani zaživela glasbeno-plesna predstava v režiji in koreografiji Valentine Turcu ter koprodukciji SNG-ja Maribor in Cankarjevega doma.

Uprizoritev, v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, je konec decembra doživela spletno premiero. Pesmi je interpretirala Nana Milčinski, glasbo za predstavo, ki je zdaj izšla na USB-ključu, pa so ustvarili Anja Pavlin, Jan Medle, Peter Penko, Janez Dovč, Tomaž Okroglič Rous in Jani Hace. Aranžmaje podpisujeta Hace in Krečič.

Glasbo so posneli Simfonični orkester SNG-ja Maribor pod taktirko Simona Robinsona in Zbor Opere SNG-ja Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak.

Utrinek iz predstave

Nana Ti znaš vse, samo priti k meni ne.
Dedo Saj sem tu.
Nana Ne zares.
Dedo Seveda ne. Za hec.
Nana Ampak jaz bi rada …
Dedo … Vsako nebo je iz črk, Nana,
in vsako morje iz besed.
Vsak človek je zgodba
in zgodbe so v knjigah
in vsaka knjiga se enkrat konča in zapre.
In bereš vse, kar vidiš,
in vsak, ki te vidi, bere tebe.
Nekateri ste knjige,
komaj dobro odprte.
Nekateri smo knjige,
že davno prebrane –
ampak ne prezrte.
Samo napisane smo do konca.
Nana Ne bi rada prišla do konca.
Dedo Vsak enkrat pride. Ampak …
Nana Ampak?
Dedo Saj jo znaš na pamet. Knjigo najino.
Nana In vedno bom.
Dedo Nana?
Nana Ja, dedo?
Dedo Samo to sem hotel. Da me tako pokličeš.
Nana Ti boš vedno moj dedo.
Dedo In ti vedno moja Nana.

Glasbena slikanica Nanine pesmi sicer predstavlja manj znano Ježkovo poezijo. "Nanine pesmi so pesmi, ki jih je napisal moj dedek, Frane Milčinski – Ježek o meni, zame in so nastajale od mojega rojstva do približno tretjega leta," je v spremnem besedilu k uprizoritvi pojasnila Nana Milčinski.

Vesolje risarij, igračk in sanjskega sveta
Ježkov citat, "kar v srcu imaš rada, vse tebi pripada", je postal nekakšen moto predstave in je pomenljivo vplival na zasnovo vizualne estetike predstave. Uprizoritev je naslikala zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk in sanjskega sveta.