Delo Nanine pesmi dopolnjuje album uglasbenih pesmi, ki jih s sodelavci podpisuje prav Ježkova vnukinja Nana Milčinski. Foto: BoBo
Delo Nanine pesmi dopolnjuje album uglasbenih pesmi, ki jih s sodelavci podpisuje prav Ježkova vnukinja Nana Milčinski. Foto: BoBo

Pospeši korak skoz noč, skoz mrak, zarjam naproti. Najinim pesmim vso srečo na poti.

Po besedah pevke, igralke in dramaturginje Milčinski je Ježek v omenjeni zbirki opisal svoja čustva ob tem, ko je postal dedek. Foto: BoBo

Ilustrirana zbirka pesmi za otroke Franeta Milčinskega - Ježka Nanine pesmi je opremljena s sanjskimi ilustracijami Mojce Fo, izšla pa je pri Založbi Sanje.

Nocoj v Klubu Cankarjevega doma
Delo dopolnjuje album uglasbenih pesmi, ki jih s sodelavci podpisuje prav Ježkova vnukinja Nana Milčinski. Uradna predstavitev tega albuma bo nocoj v Klubu Cankarjevega doma. Ta je delo namenila vsem otrokom od 0 do 99 let, saj bo v njej vsak odkril nekaj zase.

Po besedah pevke, igralke in dramaturginje Milčinski je Ježek v omenjeni zbirki opisal svoja čustva ob tem, ko je postal dedek, nato pa je sledil njenemu razvoju in med drugim pesnil o tem, kako je začela čebljati, kako je shodila in kako sta se igrala.

Manj znana poezija
Nanine pesmi so tretji album Nane Milčinski v sklopu oživljanja manj znane poezije, ki jo je ustvaril Ježek. "To so pesmi, ki jih je pisal o meni in zame in so nastajale od mojega rojstva do drugega leta in pol. Verjamem, da bi jih pisal še dlje, če ga bolezen ne bi ustavila, oziroma te pesmi ne bi nastale zgolj o meni, temveč bi bile posvečene še njegovim drugim vnukom," je razmišljala ob predstavitvi ravno izdane knjige.

"Zdaj leži tiho in mirno
morje neizmerno,
kot stegnil bi dlan velikan.
VSE PREMINE,
VSE SE PRELIJE,
POLETNE SPOMINE PREKRIJE
JESENSKO NEBO."

Iz pesmi Poletni spomini

Nana Milčinski je povedala, da si je pesmi iz te zbirke želela uglasbiti že kar nekaj časa. Obujanja dedkove zapuščine se je sicer lotila preko ljubezenskih pesmi, ki jih je morda v nekem trenutku nekoliko bolj začutila kot svoje, a je vedela, da bo tudi za pesmi iz njenega otroštva nastopil pravi čas.

V sodelovanju s prijatelji
Predvsem pa si je želela, da bi Nanine pesmi uglasbila v sodelovanju s prijatelji. Med njimi so producent albuma Peter Penko in skladatelji Anja Pavlin, Jan Medle, Janez Dovč, Jani Hace, Tomaž Okroglič in Barbara Kobal.

Ideje cvetijo in mrgolijo
Ilustracije v knjigi Nanine pesmi podpisuje Mojca Fo, ki je imela pri delu popolnoma proste roke. Ta je razložila, da je sprva ob prevzemu naloge začutila veliko težo, saj je že poprej poznala Ježkova dela. A se je nato vendarle sprostila in ideje so začele "kar cveteti in mrgoleti". Slikanico si je zamislila kot polno-prazno knjigo - v smislu, da je mestoma zelo bogata s podobami, nato pa se prostor sprosti za poezijo.

Album in knjiga se dopolnjujeta, hkrati pa sta vsak zase celovit samostojni izdelek. Nana Milčinski je dejala, da knjiga lahko seže do srca bralcev tako, da jo recimo najmlajšim prebirajo njihovi starši ali stari starši pred spanjem, čudežno moč glasbe pa prepoznava v tem, da z njo lahko dedkove pesmi približa še večjemu krogu ljudi kot sicer. Delo posveča prav vsem otrokom, starim od 0 do 99 let, saj lahko v njej vsak malček prepozna sebe in se morda z malo Nano primerja, po drugi strani pa vsaka pesem vsebuje neko globlje sporočilo.

Pevka je Nanine pesmi na pot pospremila s priredbo Ježkovih verzov iz zbirke: "Pospeši korak skoz noč, skoz mrak, zarjam naproti. Najinim pesmim vso srečo na poti."

Žlahtni humor in satira
Frane Miličinski - Ježek
(1914–1988) je leta 1938 dobil angažma igralca v ljubljanski Drami. V času okupacije so ga Italijani aretirali. Pozneje je deloval v ljubljanski Drami in Operi ter objavljal pesmi. Bil je tudi urednik Pavlihe.

Napisal je scenarij za mladinski film Kekec, pa tudi pesmi za film Ne čakaj na maj so njegove. Nastopal je pred kamero in s televizijo je sodeloval pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj. Leta 1972 je posnel svoje legendarne songe. Prejel je številna priznanja in nagrade, med drugim tudi Prešernovo nagrado.

Na RTV Slovenija v njegov spomin podeljujejo nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji njegovega duha.

Pospeši korak skoz noč, skoz mrak, zarjam naproti. Najinim pesmim vso srečo na poti.